Дългогодишният германски финансов министър Волфганг Шойбле ще стане председател на

...
Дългогодишният германски финансов министър Волфганг Шойбле ще стане председател на
Коментари Харесай

Волфганг Шойбле може да стане председател на новоизбрания парламент на Германия

Дългогодишният немски финансов министър Волфганг Шойбле ще стане ръководител на новоизбрания парламент на страната (Бундестаг), позиция, която обаче ще го принуди да напусне министерския си пост. Това заяви за Ройтерс източник от консервативната партия на канцлера Ангела Меркел, потвърждавайки по този метод информация на вестник " Билд ".

По-рано през днешния ден " Билд " заяви, че Шойбле, който е и най-дългогодишният член на немския парламент, е бил свикан от Меркел да поеме поста на ръководител на Бундестага, като самият той се е съгласил на сходна политическа рокада.

Според организация " Уолстрийт Джърнъл ", Християн демократическата партия се чака да номинира още до края на днешния ден Волфганг Шойбле за президент на долната камара на немския парламент - Бундестага. Източниците на „ Уолстрийт Джърнъл “ също означават, че той е дал да се разбере, че желае да одобри номинацията.

Шойбле, 75-годишният закостенял деец законодател, беше на поста финансов министър от 2009-а година насам. През цялото това време той беше най-силният финансов водач в границите на еврозоната и постоянно доминираше в договарянията към финансовите избавителни проекти по време на дълговата рецесия в района.

Неговите възгледи за нападателни ограничения за икономи във връзка с фискалната политика и неговият песимизъм по отношение на това, дали Гърция би трябвало да продължи да бъде член на еврозоната, го трансфораха и в една от най-страшните фигури за нашата съседка.
Трябва да се има поради, че Партията на свободните демократи, която е един от най-вероятните съдружни сътрудници на десницата на немския канцлер, съобщи след изборите, че ще изиска поста на финансов министър във всяко едно държавно управление, което се поддържа от нея. Чрез този ход във връзка с Шойбле ще бъде даде старт на сложния преговорен развой по образуване на новата ръководеща коалиция в Германия.

Междувременно Фолкер Каудер , който е парламентарен водач на консерваторите на Ангела Меркел, направи публично изказване в което уточни: Радваме се, че Волфганг Шойбле се съгласи да стане претендент за този пост. Той удостовери, че десницата в лицето на ХДС и ХСС ще предложи Шойбле като претендент за поста президент на Бундестага на идващото си съвещание на 17-ти октомври.

Трябва да се има поради, че досегашният ръководител на Бундестага, депутатът от ХДС Норберт Ламерт, не беше определен в новия парламент на страната.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР