Дългогодишен педагог, психолог и мотивационен лектор, Хал Ърбън е автор

...
Дългогодишен педагог, психолог и мотивационен лектор, Хал Ърбън е автор
Коментари Харесай

Какви хора ще станем, зависи не от условията на живот, а от решенията, които взимаме ♥ Хал ЪРБЪН

Дългогодишен възпитател, психолог и мотивационен преподавател, Хал Ърбън е създател на бестселъра „ 20 златни правила ”, трансформирал се в мотивационно четиво на годината в класацията на „ Рийдърс Дайджест ”. За силата на позитивната настройка в живота и куража да продължим напред, назаем от неговата книга.

Ежедневен кураж

Какви хора ще станем, зависи не от изискванията на живот, а от решенията, които взимаме. Има хора, които се оставят да бъдат моделирани и направлявани от външните условия. Те се усещат на върха, когато нещата се развиват добре и се срутват при крах. Този вид хора наподобява напълно поверяват направляването на живота си на звездите, капризите на случая, знаците в чашката кафе, боговете, ветровете на ориста и какви ли не други външни сили, които считат за тайнствени и неподлежащи на надзор от тяхна страна. Тези хора явно не схващат, че пред лицето на злополучните условия ние имаме опция за избор и би трябвало да вземем решение: дали да се предадем и да им позволим да ни пречупят, или да им се опълчим.

Но опълчването против някои от жестоките действителности на живота изисква кураж. Според Уинстън Чърчил куражът е основата на личността. Той написа: „ Куражът е преди всичко измежду човешките качества, тъй като точно той подсигурява съществуването на всички останали. ” Но Чърчил има поради освен героичните действия на великите персони при изключителни условия, а куража, проявявай в ежедневния живот. Никой не се ражда „ програмиран ” за всекидневен кураж в живота, а и това качество не изисква някакви изключителни черти на личността. Ежедневният кураж е най-много плод на умишлено решение, взето в миг на обезсърчение от живота, когато сме се вгледали в себе си и сме потърсили в личния си темперамент оня извор на душевни сили, които да ни оказват помощ да посрещаме и преодоляваме несгодите и нещастията. Именно това е решението, което се постанова да вземем, в случай че желаеме да бъдем приключени човешки същества.

Помолили огромния теолог Пол Тилич да дискутира централната тематика на своята основополагаща и забележителна книга „ Куражът да бъдеш ”, и по-специално смисъла и смисъла на ежедневния кураж. Тилич пояснил, че същинският кураж значи да кажеш „ Да! ” на живота, без значение от компликациите и болките, които са неделима част от човешкото битие. И подчертал, че се желае кураж, и то проявявай всекидневно, с цел да може човек в последна сметка да открие нещо положително и значимо както в живота като цяло, по този начин и в самия себе си. А когато сме в положение да вършим това – споделя Тилич, – към този момент освен възприемаме живота в цялостното му измерение, само че и започваме да живеем по-пълноценно. „ Да обичаш живота е може би най-висшата форма на куража да бъдеш. ”

Животът е тежък... и не постоянно обективен. Но това не значи, че животът не може да бъде добър, задоволителен и изпълнен с наслада. Въпреки всичко съществуват хиляди аргументи да кажем „ Да! ” на живота.

„ Ако изискат от мен да насочва към цялото човечество един-единствен съвет, който съгласно мен ще му е от най-голяма изгода, той ще е следният: Очаквайте бедата като неделима част от живота, а когато ви сполети, вдигнете високо глава, погледнете я право в очите и кажете: „ Аз ще те превъзмогна. Не можеш да ме сломиш. ” ~ Ан Ландърс (медицинска сестра по обучение, в началото води колонка за грижите за деца в чикагския вестник Chicago Sun-Times. През 1943 година стартира рубриката със препоръки 'Ask Ann Lenders', станала извънредно известна в Съединени американски щати.)

От: „ 20 златни правила: Великите уроци на живота “, Хал Ърбън, изд. Кръгозор
Снимка: halurban.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР