Дълго време Ирландия беше беднякът на Европа. Някогашната аграрна страна,

...
Дълго време Ирландия беше беднякът на Европа. Някогашната аграрна страна,
Коментари Харесай

Ирландия беше беднякът на Европа. Днес е сред най-богатите

Дълго време Ирландия беше беднякът на Европа. Някогашната земеделска страна, разтърсвана от огромни публични спорове, в този момент е една от най-богатите в Европейски Съюз. И стана за образец. Как реализира това?

Социологическите изследвания постоянно удостоверяват, че ирландците имат доста позитивно отношение към Европейския съюз. Между 70% и 90% от интервюираните поддържат участие на страната в Европейски Съюз. Това отношение се усеща незабавно, когато човек беседва с ирландци. Те правят оценка свободата на пътешестване също толкоз високо, колкото и опцията да се учи и работи в чужбина. Мнозина са наясно и с икономическите изгоди от участието в Общността. Със средства на Европейската икономическа общественост (EИО) и Европейски Съюз, са издигнати автомагистрали и са осъвременени пристанища. Инфраструктурата на Ирландия като цяло се е подобрила доста.

32-годишният Дейвид от Дъблин споделя, че желае страната да остане част от Европейския съюз. „ Много по-полезно е да си в единния пазар, в сравнение с отвън него “, разяснява той, акцентирайки за образец проблемите на Англия след Брекзита. А Шейн, който е на 46 години, отива даже и по-далеч: " Нуждаем се от поддръжката на Европейски Съюз. Ние даже не бихме могли да оцелеем сами. Твърде дребни сме като страна. "

Възходът през 1990-те години
Ирландия е желала да се причисли към Европейската икономическа общественост много по-рано, само че формалното ѝ влизане става факт едвам през 1973 година. Професор Кийрън Маккуин от Института за стопански и обществени проучвания (ESRI) в Дъблин прави оценка този ход като извънредно потребен за страната. Той ѝ разрешава да отвори в допълнение своята стопанска система и да притегли директни задгранични вложения. Присъединяването оказва помощ на Ирландия и да се еманципира от икономическите връзки с Англия, които Маккуин дефинира като " клаустрофобични ".

Въпреки всичко нещата не потеглят незабавно нагоре за страната, която по това време към момента е съвсем напълно земеделска. Тя не понася добре разтърсванията с цените на петрола през 70-те години на предишния век. Много ирландски артикули не са били и конкурентоспособни на интернационалния пазар по това време. Това води до висок държавен дълг и всеобща безработица. През 80-те години Ирландия към момента се е считала за бедняшката страна на Европа. Това се трансформира едвам през идващото десетилетие, частично посредством и на голямата поддръжка от Европейски Съюз. Кохезионните и структурни фондове подтикнаха стопанската система, а страната стъпи по-стабилно на краката си.

Ръст макар пандемията
Ирландия влага и в просветителната си система. Това увеличи доста квалификацията на работната мощ. В продължение на доста години страната непрекъснато намаляваше ставката на корпоративния налог, която в последна сметка спадна до 12,5 %. И изключително от средата на 90-те години на предишния век в Ирландия започнаха да постъпват обилни по размер директни задгранични вложения.

Днес мощта на ирландската стопанска система се образува главно от фирмите за осведомителни и информационни технологии, както и от фармацевтичните концерни. Дори по време на пандемията Ирландия съумя да означи забележителен стопански растеж. Международните корпорации са работодатели на повече от 300 000 души в Ирландия – а това са към 12% от работещото население.

Католицизъм, рационализация и либерализация
Преди 50 години животът в Ирландия беше мощно повлиян от спора в Северна Ирландия, доста наподобяващ революция – и от каноните на католическата черква. До 1980 година противозачатъчните средства бяха изцяло неразрешени, а чак от 1992 година презервативите стават свободно налични в комерсиалната мрежа. В началото на 70-те години на предишния век дамите, работещи в държавния бранш, са били принудени да се отхвърлят от работата си, откакто се омъжат – с цел да се грижат за фамилията и да отглеждат децата.

С присъединението към Европейската икономическа общественост в Ирландия настъпват съществени промени. Създава се Комисия за статута на дамите - орган, който изследва аргументите за неналичието на равни права за дамите. Като резултат възбраната за работа на омъжените дами се смекчава – това е първият сигнал за основаването на пълноправие в законите.

Влиянието на Европейски Съюз
Причините за това са ясни, споделя Орла О`Конър от Националния съвет на дамите в Ирландия – една организация, бореща се за правата на дамите: " Фактът, че Ирландия беше член на Европейска икономическа общност, имаше голямо значение. Така да вземем за пример средства от Европейския обществен фонд бяха употребявани за финансиране на грижите за децата - значима причина за това дамите да могат да работят. “

„ Радикалните промени, извършени в Ирландия - през 2015 година бяха позволени хомосексуалните бракове, а през 2018 година бе анулирана и възбраната за аборти - не могат да бъдат свързвани директно с Европейски Съюз. Въпреки всичко участието в Общността оказа доста индиректно въздействие за измененията “, споделя Лиъм Херик от Ирландския съвет за цивилен свободи. " Все повече разбираме същността на европейските правила, както и това, че сме специфичен случай ", споделя Херик. „ Информираността повлия върху публичния спор “, акцентира той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР