Дълго време астрономи от цял свят търсят извънземен живот на

...
Дълго време астрономи от цял свят търсят извънземен живот на
Коментари Харесай

Възможно е да има извънземен живот на спътниците на екзопланетите

Дълго време астрономи от целия свят търсят извънземен живот на земеподобни планети, намиращи се отвън нашата Слънчева система. Някои от техните спътници обаче също биха могли да бъдат дом на разнообразни организми, написа Mashable.

Астрономите са разкрили над 800 екзопланети, голям брой други евентуални претенденти ще бъдат оповестени за такива след спомагателни наблюдения. Повечето от тях обаче са газообразни колоси, сходни с Юпитер. Малко са тези, които имат твърда повърхнина и се намират в обитаемата зона на орбитата на своята звезда – мястото където може да съществува течна вода и евентуално живот, като този на Земята.

Според астрономите обаче тези необитаеми екзопланети може би разполагат с обитаеми екзоспътници. „ И при екзоспътниците съществува обитаема зона. Тя просто е по-различна от тази на екзопланетите “, съобщи Рори Барнс от Вашингтонския университет и Института по астробиология на NASA.

Барнс и Рене Хелер от Института Лайбниц по астрофизика в Постдам обясниха, че би трябвало да имаме поради, че климатът и светлината на екзоспътниците ще е много по-различен от този на екзопланетите. Подобно на нашата лична Луна, доста екзоспътници са приливно захванати към своята лична планета. Съответното едното полукълбо в никакъв случай не се вижда от самата екзопланета. Това значи, че в случай че има живот на екзоспътникът, той ще е единствено по неговата повърхнина. Луните разполагат и с два източника на светлина. Единият идва от тяхната звезда, а другата – от планетата им. При това състояние е допустимо да настъпват внезапни затъмнения.

„ Наблюдател, изравен на повърхността на сходна екзопланета, ще бъде изложен на много по-различен цикъл ден-нощ спрямо този на Земята – изяснява Хелер. – Така да вземем за пример звездните затъмнения биха могли да доведат до неочакван цялостен мрак по обед. “

Според астрономите, чието проучване е оповестено в януарския брой на списание „ Астробиология “, резултатите от приливното стопляне също би трябвало да бъдат взети поради, когато се дефинира дали един екзоспътник е населен или не. Луните, намиращи се прекомерно близко в орбитата на своята планета, са изложени на мощни приливни стопляния и парникови резултати, които ще изпарят всяка вода на повърхността.

Макар и към момента да не са открити обитаеми екзоспътници, Барнс и Хелер считат, че няма причина да не допускаме, че сходни не съществуват. Някои откриватели към този момент обмислят по какъв начин тъкмо да употребяват принадлежности като галактическия уред „ Кеплер “ при откриването на обитаеми екзоспътници. Телескопи като „ Кеплер “ разпознават планети, когато те преминат пред своята лична звезда и за момент леко я затъмняват. Вариациите на тази бляскавост може да разкрие наличието и на сателит, намиращ се в орбитата на планета.

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР