Дълго продължаващата политическа криза, COVID-19 и ниските нива на ваксинация

...
Дълго продължаващата политическа криза, COVID-19 и ниските нива на ваксинация
Коментари Харесай

ЕБВР: Икономиката на България ще дръпне догодина

Дълго продължаващата политическа рецесия, COVID-19 и ниските равнища на имунизация спъват икономическото развиване на България. Това са главните опасности пред страната, написа в отчета си „ Регионални стопански вероятности “ Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР).

Банката намали прогнозата си за стопанската система на България за тази година, само че я увеличи леко за идната 2022 година Според Европейска банка за възстановяване и развитие растежът тази година ще е 4,2%, което е с 0,3 процентни пункта по-ниско по отношение на предходната прогноза от юни.

Следващата година обаче оптимизмът надвива - упованията са за растеж от 4,4%. За съпоставяне, предходните прогнози бяха за разширение от 4,0%. Според отчета приходът на глава на популацията в страната е достигнал равнищата от четвъртото тримесечие на 2019 година през второто тримесечие на 2021 година

Банката отбелязва, че въпреки през първата половина на 2021 година Брутният вътрешен продукт да се е разширил с 3,1% на годишна база, инерцията на възобновяване се е забавила през второто тримесечие. Частното ползване се е ускорило през вторите три месеца на годината на фона на облекчените ограничения към пандемията и мощния растеж на заплащането. В същото време обаче възобновяване на вложенията остава едва, на към 7% под предкризисните равнища.

Износът на артикули най-сетне се е възстановил до по-голяма степен през второто тримесечие на 2021 година след скромни данни за същия интервал година по-рано. Износът на услуги бележи мощно показване през интервала, увеличавайки се с 45%, което обаче не е било задоволително да се затвори разликата с предкризисните равнища.

Шампионите

На равнище страни Европейска банка за възстановяване и развитие увеличи прогнозата си за растежа на Турция до 9% за тази година с помощта на възобновяване след блокадите и взрива в износа, подсилен от слабата лира. Перспективите за 2022 година обаче бяха намалени до растеж от 3,5% с предизвестието, че рисковете пред макроикономическата непоклатимост са се нараснали.

За Гърция банката чака Брутният вътрешен продукт да се усили с цели 7,0% през тази година, което е с 3,0 пр.п. по-високо от прогнозата през юни. За идната година обаче вероятностите са внезапно занижени с 1,6 пр.п. до растеж от 3,9%.

Очакванията за Румъния за 2021 година също са усъвършенствани по отношение на предходния отчет - стопанската система ще се разшири с цели 7,2% (6,0% през юни). За 2022 година обаче и тук има низходяща промяна - с 0,6 пр.п. до напредък от 4,4%.

Очаква се стопанската система на Русия да се разшири по-бързо по отношение на предходните прогнози с ритъм от 4,3% тази година, защото по-високите доходи от първични материали са помогнали за финансирането на обществени стратегии. Прогнозата за 2022 година се резервира без смяна на равнище от 3,0%.

Възстановяването има горчив привкус

Като цяло за 37-те страни в района, който покрива Европейска банка за възстановяване и развитие, банката покачва прогнозата си за 2021 година до растеж от 5,5%. Това съставлява възходяща промяна от цели 1,3 пр.п. по отношение на прогнозата от юни и се дължи на мощното показване през първото полугодие, само че все пак банката предизвестява, че предстоят съществени опасности.

„ Макар тези развития да са окуражителни, възобновяване има горчив привкус “, съобщи основният икономист на Европейска банка за възстановяване и развитие Беата Яворчик. „ Високите цени на природния газ, петрола и други първични материали натежават на комерсиалния баланс на енергийните вносители, най-много в южното и източното Средиземноморие “. Високите цени на силата са засилили инфлационния напън, който се изостря от затегнатите пазари на труда в някои страни като Латвия, Словения и Румъния, се споделя в отчета, представен от Ройтерс.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР