Дълго планираният пореден кръг от преговори за свободна търговия между

...
Дълго планираният пореден кръг от преговори за свободна търговия между
Коментари Харесай

ЕС отложи търговските преговори с Австралия заради скандала с подводниците



Дълго плануваният следващ кръг от договаряния за свободна търговия сред Австралия и Европейски Съюз беше отсрочен, оповестиха в петък европейски и австралийски публични представители.

Решението идва на фона на изстудяване на връзките сред Брюксел и Канбера, откакто Австралия анулира договорката с Франция за подводници на стойност 56 милиарда евро.

През предишния месец Австралия ненадейно анулира многомилиарден контракт за 12 френски подводници, като реши да купи вместо това нуклеарни подводници, проектирани от Съединени американски щати. Решението провокира огромен дипломатически скандал с един от най-големите членове на Европейския съюз и се отрази на отношението на целия обединен блок с Австралия.

Франция обществено съобщи, че към този момент не може да се доверява на австралийското държавно управление, обвинявайки чиновници в неистина и поставяйки под въпрос дали комерсиалното съглашение може да продължи.

" Кръгът на договарянията за свободна търговия беше отсрочен до ноември ", съобщи за Франс прес представител на Европейски Съюз, поставяйки под подозрение бъдещето на сходно комерсиално съглашение.
Австралийският министър на търговията Дан Техан, който трябваше да пътува до Европа за договарянията, омаловажи решението.

" Ние разбираме реакцията на Франция на нашето решение за подводниците, само че в последна сметка всяка страна би трябвало да работи в своя народен интерес - това е, което Австралия направи ", уточни той пред Франс прес.

Дан Техан обаче означи, че през идната седмица въпреки всичко възнамерява да се срещне с комисаря по търговията на Европейски Съюз Валдис Домбровскис, с цел да обсъдят какъв ще бъде 12-ия кръг на договарянията, който ще се организира през ноември, а не през октомври.

" Въз основа на забележителния прогрес, реализиран в 10-ия и 11-ия преговорни кръгове, ще продължим подготовката за 12-ия преговорен кръг и ще работим за подписване на съглашение за свободна търговия, което е в интерес както на Австралия, по този начин и на Европейски Съюз “, добави той.

Европейският съюз е третият по величина търговски сътрудник на Австралия, като търговията със артикули сред двете стопански системи се прави оценка на 36 милиарда евро (около 42,4 милиарда долара), а търговията с услуги - на 26 милиарда евро през предходната година.

Следващият кръг от договаряния трябваше да обхване области, в това число търговията, услугите, вложенията и правата на интелектуална благосъстоятелност.

Преговорите започнаха през 2018 година и формалните лица се надяваха да реализират дефинитивно съглашение до края на актуалната година.

Тъй като Австралия и Франция потеглят към избори при започване на 2022 година, този график обаче към този момент наподобява прекомерно оптимистичен.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР