Дългият процес, който целеше прочистване на североизточния индийски щат Асам

...
Дългият процес, който целеше прочистване на североизточния индийски щат Асам
Коментари Харесай

Два милиона души вече не могат да живеят в индийския щат Асам

Дългият развой, който целеше пречистване на североизточния индийски щат Асам от незаконни имигранти, завърши на 31 август т.г. Бяха оповестени описи на утвърдените за поданство, от които стана ясно, че отвън Националния указател за поданство остават 1 906 657 души, заяви ЕFE.

Така след година на неустановеност хората от щата, които недолюбват пришълците, отидоха при строги ограничения за сигурност да ревизират дали имената им попадат в изнесените описи.

Според окончателния Национален указател за поданство своята народност са могли да потвърдят 31.1 милиона от жителите на Асам, които са потвърдили, че те или техните родители живеят на тази територия отпреди 1971 година, когато е войната за самостоятелност на техния комшия Бангладеш.

Извън описите са останали както неодобрените претенденти, по този начин и хората, които не са подали съответното заявление. Опозиционни партии и деятели още първоначално изрекоха своите терзания, че описите могат да бъдат манипулирани, с цел да бъдат изгонени малцинствата мюсюлмани и бенгалци, живеещи в Асам.

Публикуването на окончателните описи e втора значима самодейност на министър-председателя националист Нарендра Моди, който неотдавна анулира привилегиите за района на Кашмир.

Пакистан се умори да търси разговор с Индия за Кашмир
Пакистан се умори да търси разговор с Индия за Кашмир

Исламабад изчерпал всичките си старания и не можел да направи нищо повече

Още не е ясна ориста на останалите отвън описите. Мнозина се тормозят да не бъдат депортирани или задържани. Централното държавно управление разгласи, че техните случаи ще бъдат предадени и прегледани от стотици съдилища за чужденци - съгласно инструкциите на Министерството на вътрешните работи на страната, които се чака да проработят още в понеделник, 2 септември. Отхвърлените лица имат период от 120 дни, с цел да показват своите възражения.

Представителят на " Амнести интернешънъл " в Индия Аакар Пател уточни, че не е реалистично да се чака от хора, които бягат от принуждение или от естествени бедствия, изоставили къщи и парцели, да имат истински персонални документи, датиращи отпреди близо половин век. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР