Дългият COVID и миалгичният енцефаломиелит/ синдром на хроничната умора (ME/CFS)

...
Дългият COVID и миалгичният енцефаломиелит/ синдром на хроничната умора (ME/CFS)
Коментари Харесай

Дълъг COVID и хронична умора: Как променят мозъка

Дългият Коронавирус и миалгичният енцефаломиелит/ синдром на хроничната отмалялост (ME/CFS) наподобява въздействат на някои елементи на мозъка по необичайно сходен метод.

Използвайки версия с висока разграничителна дарба на ядрено-магнитен резонанс (MRI), откриватели в Австралия демонстрираха, че областите на мозъчния дънер на 10 пациенти с ME/CFS и 8 пациенти с дълъг Коронавирус са доста по-големи от тези на 10 здрави контролни субекта.

Long Covid Brain Changes Mirror Those of Chronic Fatigue, Brain Scans Reveal
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
Мозъчният дънер свързва гръбначния мозък с най-голямата част от мозъка, основния мозък. От върха надолу стъблото включва междинния мозък, моста и продълговатия мозък.

Мостът, взе участие в несъзнателни процеси като цикли на сън и бодърстване, както и в регулирането на скоростта на дишане и обработката на болката.

Междувременно продълговатият мозък се свързва с „ дребния мозък “ или задния мозък, посредством поредност от въжеподобни нервни пътища. Малкият мозък лежи на върха на мозъчния дънер и оказва помощ за координирането на салдото и придвижването.

В актуалното изследване, колкото по-големи са тези райони на мозъчния дънер по размер, толкоз по-вероятно е пациентите да се оплакват от затруднено дишане.

„ Следователно “, пишат откриватели от университета Грифит, „ дисфункцията на мозъчния дънер може да способства за обвързваните с дишането признаци при ME/CFS и нескончаем Коронавирус. “

Това е малко изследване, само че показва неврологично припокриване сред синдрома на хроничната отмалялост и дългия Коронавирус за това, което създателите настояват, че е за първи път.

Констатациите биха могли да оказват помощ да се обяснят многото споделени признаци сред двете положения, като мозъчна мъгла, замаяност, главоболие, неосвежаващ сън, зной, болки в тялото, отмалялост след изпитание и проблеми със сърдечната периодичност и кръвното налягане.

'Long Covid linked to brain changes'

" The University of Waterloo researchers conducted two studies—one laboratory-based cognitive test and brain imaging study, and a national population survey of over 2,000 Canadians in 2021 and 2022'
— Dakota (@Dakota_150)
Откакто учените рапортуваха за първите пациенти с дълъг Коронавирус през 2020 година, както специалистите, по този начин и пациентите показаха какъв брой сходни са вирусните последствия от SARS-CoV-2 на признаците на ME/CFS.

Мнозина подозират, че двете болести са свързани или даже провокирани от едни и същи фактори, което значи, че проучването на едното може да ни помогне да разберем и лекуваме другото.

Всъщност изследванията демонстрират, че сред 13 и 58 % от хората с дълъг Коронавирус дават отговор на диагностичните условия за ME/CFS. Въпреки това, като се има поради неналичието на консенсус за това по какъв начин да се диагностицират тези положения, такива цифри са несигурни.

На този стадий учените не знаят задоволително за двете положения, с цел да кажат нещо сигурно. И това има по-малко общо с „ мистериозния “ темперамент на тези заболявания и повече с цялостната липса на проучвания.

Още преди COVID-19 да притегли вниманието ни, здравното задължение на синдрома на хроничната отмалялост (ME/CFS) в Съединени американски щати се оценяваше на двойно по-голямо от това на ХИВ/СПИН. Но даже и тогава, това е най-недофинансираната болест в книгите на Националния институт по опазване на здравето на Съединени американски щати въз основа на нейната относителна щета, получавайки 7 % от финансирането, което би трябвало спрямо други сходни болести.

Към днешна дата никой в действителност не знае какво предизвиква ME/CFS, по какъв начин да го диагностицира дейно или по какъв начин да го лекува. Много случаи могат да бъдат свързани с вирусни инфекции или имунна дисфункция, до момента в който други са с изцяло незнаен генезис.

За съпоставяне, дългият Коронавирус произтича от прочут вирус и откривателите към момента не схващат по какъв начин патогенът предизвиква подобен безпорядък на тялото и мозъка.

На този стадий специалистите измислят повече въпроси, в сравнение с отговори, само че някои съществени виновници не престават да изскачат.

Мозъкът и мозъчният дънер, по-специално, наподобява са сцената за доста от дейностите.

Наскоро изследвания откриха, че даже хората с лек COVID-19 демонстрират обилни мозъчни промени, като инфектиране. А при изследвания за аутопсия тези, които са умряли от COVID-19, са имали мозъци, които са изглеждали ужасяващо състарени.

Анализ, основан на данни от UK Biobank, допуска, че мозъчният дънер постоянно е с повишен размер при тези, които са се заразили с COVID-19.

От 90-те години на предишния век откривателите също употребяват ЯМР за проучване на мозъците на пациенти с ME/CFS. В съпоставяне със здрави контроли необяснимите промени в размера на избрани области на мозъка са постоянно срещани, а мозъчният дънер е едно от местата, които се открояват най-вече.

's neurologic symptoms vary based on severity of the infection. Distinct pathogenic mechanisms may be at play
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР