Дълги опашки от чакащи за ваксина се извиха пред имунизационните

...
Дълги опашки от чакащи за ваксина се извиха пред имунизационните
Коментари Харесай

Дълги опашки за ваксини се извиха пред болниците в София

Дълги опашки от чакащи за ваксина се извиха пред имунизационните центровете на четири огромни лечебни заведения в София, където през всички почивни дни ще работят зелени коридори.

Във всички оповестени работещи пунктове ще бъде налична РНК имунизацията, оповестиха от Министерството на здравеопазването.

В страната ще работят общо 26 пункта със зелен кулоар. В столицата четири лечебни заведения ще обезпечат зелени коридори - ВМА, Александровска, УМАЛ „ Св. Анна “ и УМБАЛСМ „ Пирогов “. Пред тях към този момент се вият опашки, предава БГНЕС, само че напрежение няма.

В Александровска болница имунизационните кабинети ще работят от 9 до 17 часа през всички дни - като се изключи 3 май, понеделник. Имунизацията ще става с Astra Zeneka, Pfizer или Moderna.

Във ВМА ще слагат две от имунизациите - на АstraZeneca и на Pfizer. Там имунизационният център ще работи всеки ден с работно време през работните дни - 5 и 7 май, от 8 до 16 ч., а в почивните дни по Великден и на Гергьовден - от 9 до 13 ч.

Зелените коридори в " Пирогов " ще работят всеки ден без отмора от 8.30 до 17.30 ч. В Окръжна болница зеленият кулоар ще работи от 30 април до 9 май от 8 до 19 часа.

" Света Анна " също разкрива зелен кулоар, който ще работи на 30 април и от 2 до 9 май в това число от 08.00 до 19.00 часа. Единственият почивен ден ще е 1 май. Има обезпечени ваксини на AstraZeneca за всички искащи да се имунизират. От имунизациите на BioNTech/Pfizer са обезпечени количества за жителите над 65 година възраст, които попадат в предпочитаната четвърта фаза на имунизационния проект.

За зелените коридори не е належащо авансово записване на час, ще се вършат и реимунизации. Осигурени са ваксини и за всички записали се в електронния указател съгласно желанията им.

От 10 май още веднъж ще бъде включена електронната система за записване, към този момент с същинска опция човек авансово да избере ваксина.

Под 7000 са към този момент болните от ковид, нуждаещи се от хоспитализация - в болница са 6824 души, от които 682 са в интензивни отделения. Това демонстрира статистиката на Националната осведомителна система за битка с COVID-19.

Новозаразените за последното денонощие са 1237 души, което значи 7.6 % от направените 16 259 теста.

90 души са умряли през последното денонощие. 2881 са излекуваните.

Близо 27 000 души са били имунизирани през последното денонощие. Така общият брой на имунизираните е достигна 803 176, а на тези с две дози - 207 667.

 

ЗАПОВЕДИ

Вече са известни и новите правила, които ще важат по време на изключителната епидемиологична конюнктура през май. От тях най-чакана бе заповедта за документите, които ще се изискват при влизане в България. Както бе дадено, от 1 май България стартира да признава приключена имунизация, потвърдено преболедуване от COVID-19 (положителен PCR или бърз антигенен тест от последните 6 месеца) или негативен тест - PCR или бърз антигенен. Забранява се влизането от Индия, Бангладеш, Бразилия и някои африкански страни и територии, като тази възбрана не важи за български жители -

Промени има и в настоящите в страната противоепидемични ограничения - от 1 май отпадат зелените коридори за възрастни за извършване на покупки в питателните магазини, а за заведенията за хранене се анулира " вечерния " час, който е без това беше задоволително късен - 23 ч. Сега те могат да работят до сутринта. В новата заповед е записан и графикът, по който децата ще учат присъствено в учебно заведение -.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР