Дълги години тенисът в България се славеше единствено и само

...
Дълги години тенисът в България се славеше единствено и само
Коментари Харесай

Прецедентът "Пиронкова"

Дълги години тенисът в България се славеше само и единствено със своето женско направление, и то основно поради фамилните триумфи на фамилия Малееви. Като се стартира от спортната и треньорската кариера на майката Юлия Берберян през 60-те и 70-те години на ХХ век и се премине през епохата на дъщерите Мануела, Катерина и Магдалена, почнала през 80-те и завършила чак при започване на новото хилядолетие.

Въпреки историческите достижения на трите сестри в международен мащаб даже в тези времена българският тенис мъчно можеше да се съпоставя по триумфи с други, надалеч по-традиционни и популярни за страната ни спортове. Ясното отражение на този факт беше класацията " Спортист на годината ", в която през първия половин век от съществуването ѝ тенисът откри място в призовата тройка единствено един път.

Заслужи го Мануела Малеева през 1984 година, когато извоюваната от нея в тандем с американеца Том Гъликсън купа от Големия шлем - при смесените двойки на US Open, беше оценена от спортните публицисти у нас с трето място в анкетата. Победител в онази година е поставилата нов международен връх в скока на височина Людмила Андонова, а неин пръв подгласник е европейският първенец по повдигане на тежести Наим Сюлейманов, лишен от опцията да се бори за олимпийско злато поради протеста на игрите в Лос Анджелис `84.

Едва през второто десетилетие на XXI век тенисът в България още веднъж получи място под слънцето с помощта на гения на Григор Димитров. Представянето на най-силния български тенисист в историята при мъжете получи подобаваща оценка и в разстояние на 6 година той влезе четири пъти в Топ 3 на " Спортист на годината " - два пъти като №1 (2014, 2017), един път като №2 (2013) и един път като №3 (2019). Но в миналото славният ни женски тенис изглеждаше все по този начин в забвение.

Докато не настана безподобно обърканата 2020 година и в нея на сцената внезапно не се качи Цветана Пиронкова. Пловдивчанката, която на процедура беше прекратила кариерата си три години по-рано, реши да се завърне на професионалния корт и го направи по невиждан метод. В въобще първия си шампионат след 2017 година българката сензационно стигна за първи път до 1/4-финалите на Откритото състезание на Съединени американски щати, където отстъпи в равна борба с легендата Серена Уилямс.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР