Далеч от дома, прокудени заради войната от родината им, много

...
Далеч от дома, прокудени заради войната от родината им, много
Коментари Харесай

Как посрещат Коледа украинските бежанци у нас?

Далеч от вкъщи, прокудени поради войната от родината им, доста украински бежанци ще посрещнат Коледа в хотели по българското Черноморие. Там, където са намерили леговище, откакто се евакуирали от войната в Украйна.

9-годишната Лена от Киев, е в очакване на Дядо Коледа. Подготвила му е подарък и го е предизвестила, че вместо у дома, ще го чака в Слънчев бряг, където с майка си са намерили леговище. Помолила го е обаче за необикновен подарък.

" Тази година съм си поискала мир. Много желая да се върна в Украйна и всичко да бъде обикновено ", споделя Лена от Киев.



" Настроението, несъмнено, не е доста празнично, тъй като обстановката в Украйна е доста тревожна. Но ще се опитаме да честваме поради децата, да се усещат добре ", изясни Марина Приходска, майка на Лена.

Екатерина пък подготвя обичайно украинско ядене за коледната софра:

" В момента подготвяме " Кутило ". Представлява оризова каша, ядки и бонбони за декорация и плодове. Когато всичко се смеси, се получава доста вкусно ".



Но сред песните и подготовката на трапезата, Алла се тормози за своите родители в Киев, които там ще посрещнат Коледа, само че напълно не в празнична конюнктура.

" Сами ще си създадат празника. Както нашите деца сами си го вършат тук. И се надяваме идната Коледа да бъдем вкъщи с тях ".



" Най-големият подарък ще е да посрещаме спокойно изгрева и залеза. Коледните елхи да не се инсталират на подземните метростанции, както е в този момент в моя град в Украйна. Децата ни да не се крият повече в тъмното, и да стоят на свещи в студа ", прибавя Елена Сарокина от Харков.

Далеч от вкъщи, само че запазили топлината на коледния уют, украинските бежанци ще се помолят в деня на Рождество за мир.

Репортер: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР