Дълбоко в мъгливите долини на автономния регион Гуанси Чжуан в

...
Дълбоко в мъгливите долини на автономния регион Гуанси Чжуан в
Коментари Харесай

Изследователи откриха гигантска пещера на дъното на карстов кратер в Китай

Дълбоко в мъгливите долини на самостоятелния район Гуанси Чжуан в Китай лежи карстов кратер, който води към гигантска пещера от „ международна класа “, написа iflscience.

Тя е била изследвана едвам за повторно от взаимна китайско-британска група от алпинисти при започване на октомври. Както оповестява Би Би Си, екипът се е спуснал в пещерата (цели 6,7 млн. кубични метра) благодарение на 200-метрово въже.  

Кадри от китайските малките екрани разкриват нейния изненадващо хубав интериор, в това число кристално чистите й води.

„ Тази гигантска пещера бе открита за първи път от хонконгска експедиция през 2017 година Затова бе наречена и Hong Kong Haiting Hall. Този път ние определихме нейния размер и статусът й на пещера от международен клас посредством триизмерно сканиране “, разяснява Занг Юанхай, откривател от института по Карстова геология в Китайската академия за геологически науки.

Карстовите кратери, наричани още фунии или дупки, съставляват великански пропасти в земята, породени от сриване на повърхностния пласт. Те се образуват най-често от карстови процеси, като да вземем за пример химичното разтваряне на карбонатни скали, или суфозионни процеси. Карстовите кратери варират по форма и по мярка, както в диаметър, по този начин и в дълбочина. Могат са образуват последователно или ненадейно и се срещат из целия свят.

Карстовите дупки в тази част на Китай не са необичайност. На север от Гуанси, в Чунцин, откриваме Райската яма - най-дълбоката бездна от този вид в света. Тя се е образувала преди цели 128 000 години и е любимо място на феновете на рискови прекарвания, които си падат по парашутизма.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР