Дълбоко под горска постеля или изникнали от дърветата, гъбите могат

...
Дълбоко под горска постеля или изникнали от дърветата, гъбите могат
Коментари Харесай

Езикът на гъбите: Имитират ли човешкия говор?

Дълбоко под горска постелка или изникнали от дърветата, гъбите могат да основават усещането, че са тихи и независими организми, само че ново изследване допуска, че може да се окажат много отзивчиви.

Математическият разбор на електрическите сигнали, които гъбите си изпращат едни на други, разпознава модели, които имат поразително структурно подобие с човешката тирада.

Mushrooms communicate with each other using up to 50 ‘words’, scientist claims
— The Nap Ministry (@TheNapMinistry)
Предишни проучвания демонстрират, че гъбите изпращат електрически импулси през дълги, подземни нишковидни структури, наречени хифи - сходно на метода, по който нервните кафези си предават информация при хората.

Проучването даже е посочило, че скоростта на предаване на тези импулси се усилва, когато хифите на гъбите, разграждащи дървесината, влязат в контакт с дървени блокове, което евентуално значи, че гъбите употребяват този електрически „ език “, с цел да споделят информация за храна или пострадвания с по-отдалечените елементи от системата си, или със свързани с хифите сътрудници като дърветата.

Но дали тази електрическа интензивност в действителност има общо с човешкия език?

За да изследва това, проф. Андрю Адамацки от лабораторията за нетрадиционни калкулации на Университета на Западна Англия в Бристол анализирал моделите на електрически скокове, генерирани от четири типа гъби - зимна припънка, ветрилка, omphalotus nidiformis (вид базидиева гъба, известна със своята луминесцентност) и гъба гъсеница.



Той вмъкнал дребни микроелектроди в субстрати, колонизирани от тяхна мозайка от хифни влакна или техния мицел.

„ Не знаем дали има директна връзка сред моделите на шиповете в гъбите и човешката тирада. Вероятно не “, сподели Адамацки. „ От друга страна, има доста прилики в обработката на информация в живите субстрати от другите класове, фамилии и типове. Просто бях любопитен да направя това съпоставяне. “

Изследването, оповестено в Royal Society Open Science, открило, че тези електрически скокове постоянно се групират в поредност от интензивност, наподобяваща речник от до 50 думи, и че разпределението на тези „ дължини на гъбичните думи “ съответствува доста с това на човешките езици.

Ветрилките, които порастват върху гниеща дървесина и чиито плодни тела са вълнообразни, наподобяващи на компактно натъпкани корали, генерират най-сложните „ фрази “ от всички.

Най-вероятните аргументи за тези талази от електрическа интензивност са, с цел да се поддържа целостта на гъбичките - сходно на вълците, които вият, с цел да поддържат целостта на глутницата - или да осведомят за новооткрити източници на атрактанти и репеленти на други елементи от техния мицел, допуска Адамцки.

Communicate With Each Other Using Up to 50 ‘Words’, Scientist Claims
— George Obeid (@_Georgeobeid)
„ Има и различен вид - просто да не споделят нищо “, сподели той. „ Върховете на размножаващия се мицел са електрически заредени и затова, когато минават в двойка диференциални електроди, се регистрира скок в евентуалната разлика. “

„ Каквото и да съставляват тези „ пикови събития “, те по никакъв начин не наподобяват инцидентни “, добави той.

Въпреки тези открития, други учени биха желали да видят повече доказателства, преди да са подготвени да ги одобряват като форма на език и другарство. Други видове пулсиращо държание са били регистрирани преди този момент в гъбичните мрежи, като да вземем за пример пулсиращо преместване на хранителни субстанции.

„ Това ново изследване открива ритмични модели в електрическите сигнали с периодичност, сходна на питателните импулси, които по-рано открихме “, сподели Дан Бебър, доцент по бионауки в Университета на Ексетър и член на комитета за проучване на гъбичната биология на Британското микологично сдружение.

„ Макар и забавно, тълкуването на тези електрически импулси като език, наподобява ненапълно прекомерно въодушевено и ще изисква доста повече проучвания и тестване на сериозни хипотези, преди да използваме опцията превод от „ Гъбички “ в Гугъл Translate. “



По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР