Далай Лама се извини, след като се появи видео, показващо

...
Далай Лама се извини, след като се появи видео, показващо
Коментари Харесай

Кой е Далай Лама?

Далай Лама се извини, откакто се появи видео, показващо по какъв начин духовният водач целува дете по устните и по-късно го моли да „ смуче езика му “ на събитие в Северна Индия.

В изказване от понеделник представителите на Далай Лама споделиха, че той „ желае да се извини на момчето и фамилията му, както и на многото си другари по света, за болката, която думите му може да са предизвикали, добавяйки, че „ съжалява “ за случая.

Кой е Далай Лама

Негово Светейшество XIV Далай Лама, Тензин Гяцо, е духовният и краткотраен водач на тибетския народ. Роден е в малко селце на име Такцер в североизточен Тибет. Роден в селско семейство, Далай Лама е приет на двегодишна възраст, в сходство с тибетската традиция, за преобразяване на своя предходник 13-ия Далай Лама. Далай ламите са проявления на Бодхисатвата на състраданието, който е избрал да се прероди, с цел да служи на хората. Далай Лама значи Океан на мъдростта. Тибетците нормално назовават Далай Лама Йешин Норбу, Скъпоценният камък, който извършва стремежи, или просто Кундун, което значи Присъствие, изясняват от уеб страницата за Нобелова награди за мир.

Образование в Тибет

Той стартира образованието си на шестгодишна възраст и приключва степента Геше Лхарампа (доктор по будистка философия), когато е на 25 години. На 24-годишна възраст се явява на прелиминарен изпит във всеки от трите манастирски университета: Дрепунг, Сера и Ганден. Заключителният изпит се организира в Джокханг, Лхаса, по време на годишния молитвен фестивал Монлам, който се организира през първия месец на всяка година. Сутринта той е изпитван от 30 учени по логичност. Следобед дебатирал с 15 учени по тематиката за Средния път, а вечерта 35 учени ревизирали знанията му по канона на монашеската дисциплинираност и проучването на метафизиката. Далай Лама устоя с отличие изпитите, извършени пред голяма публика от учени монаси.



Лидерски отговорности

През 1950 година, на 16-годишна възраст, Далай Лама е свикан да поеме цялостната политическа власт като държавен и държавен началник, когато Тибет е заплашен от мощта на Китай. През 1954 година той отпътува за Пекин, с цел да беседва с Мао Дзедун и други китайски водачи, в това число Чоу Ен-Лай и Дън Сяопин. През 1956 година, до момента в който е на посещаване в Индия, с цел да участва на 2500-ата годишнина на Буда Джаянти, той организира поредност от срещи с министър-председателя Неру и премиера Чоу по отношение на влошаващите се условия в Тибет. През 1959 година е заставен да отиде в заточение в Индия след китайската военна окупация на Тибет. От 1960 година обитава в Дхарамсала, успешно известна като " Малката Лхаса ", седалище на тибетското държавно управление в заточение.



В първите години на изгнанието Далай Лама се обръща към Организация на обединените нации по въпроса за Тибет, вследствие на което Общото заседание приема три резолюции през 1959, 1961 и 1965 година През 1963 година Далай Лама обнародва план за конституция на Тибет, която подсигурява демократична форма на ръководство. През последните две десетилетия Далай Лама основава просветителни, културни и религиозни институции, които имат огромен принос за запазването на тибетската еднаквост и богатото й завещание. Той е дал доста учения и посвещения, в това число рядкото посвещение Калачакра, което е провел повече от всеки собствен предходник.



Далай Ламапродължава да подема нови начинания за разрешаване на тибетските проблеми. През 1987 година на срещата на Конгреса за правата на индивида той предлага кротичък проект от пет точки като първа стъпка към решение на бъдещия статут на Тибет. Този проект приканва за оповестяването на Тибет за зона на мира, преустановяване на всеобщото преселване на етнически китайци в Тибет, възобновяване на главните човешки права и демократични свободи и преустановяване на потреблението на Тибет от страна на Китай за произвеждане на нуклеарни оръжия и изхвърляне на нуклеарни боклуци, както и упорства за " съществени договаряния " за бъдещето на Тибет и връзките сред тибетския и китайския народ. На 15 юни 1988 година в Страсбург, Франция, той доразвива този кротичък проект от пет точки и предлага основаването на самоуправляващ се либерален Тибет " взаимно с Китайската национална република ". В обръщението си Далай Лама декларира, че това съставлява " най-реалистичното средство, посредством което да се възвърне обособената еднаквост на Тибет и да се възстановят главните права на тибетския народ, като в същото време се зачитат ползите на Китай ". Далай Лама акцентира, че " какъвто и да е резултатът от договарянията с китайците, самият тибетски народ би трябвало да бъде крайният решителен орган ".



Контакти със Запада

За разлика от своите прародители, Далай Лама се е срещал и разговарял с доста хора от Запада и е посетил Съединените щати, Канада, Западна Европа, Обединеното кралство, Съветския съюз, Монголия, Гърция, Япония, Тайланд, Малайзия, Сингапур, Индонезия, Непал, Коста Рика, Мексико, Ватикана, Китай и Австралия. Срещал се е с религиозни водачи от всички тези страни.

Далай Лама се срещна с починалия папа Павел VI във Ватикана през 1973 година и с Негово Светейшество папа Йоан Павел II през 1980, 1982, 1986 и 1988 година На конференция в Рим Негово Светейшество Далай Лама очерта очакванията си за срещата с Йоан Павел II: " Живеем в интервал на огромна рецесия, интервал на обезпокоително развиване на света. Не е допустимо да се откри мир в душата без сигурност и естетика сред хората. Поради тази причина чакам с религия и вяра срещата си със Светия отец; обмяната на хрумвания и усеща, както и неговите оферти, тъй че да отворим вратата към последователното успокояване сред хората. ".



През 1981 година Далай Лама беседва с архиепископа на Кентърбъри доктор Робърт Ранси и с други водачи на Англиканската черква в Лондон. Той се среща и с водачи на римокатолическата и еврейската общественост и приказва на междурелигиозната работа в негова чест, отслужена от Световния конгрес на вероизповеданията. Неговата тирада беше отдадена на общото сред вероизповеданията и нуждата от единение сред другите религии: " Винаги съм вярвал, че е доста по-добре да има разнообразни религии, разнообразни философии, в сравнение с една-единствена вяра или философия. Това е належащо заради другите умствени настройки на всяко човешко създание. Всяка вяра има избрани неповторими хрумвания или техники и запознаването с тях може единствено да обогати личната религия. "



Признаване от Запада

След първото си посещаване на Запад при започване на 70-те години на ХХ в. репутацията на Далай Лама като академик и човек на мира непрестанно нараства. През последните години редица западни университети и институции връчиха на Далай Лама награди за мир и почетни докторски степени като самопризнание за изтъкнатите му писания в региона на будистката философия и за изтъкнатото му водачество в работа на свободата и мира.



Универсална отговорност

По време на пътуванията си в чужбина Далай Лама се е изказвал изрично за по-добро съгласие и почитание сред другите вероизповедания по света. За тази цел Далай Лама е правил многочислени изяви в междурелигиозни служби, като е предавал посланието за универсална отговорност, обич, съчувствие и добрина. " Нуждата от елементарни взаимоотношения сред хората става все по-належаща... Днес светът е по-малък и по-взаимозависим. Проблемите на една нация към този момент не могат да бъдат решени напълно от самата нея. Така, без възприятие за всеобща отговорност, самото ни оцеляване става застрашено. По създание универсалната отговорност е да усещаме непознатото страдалчество по този начин, както усещаме своето лично. Тя е осъзнаването, че даже нашият зложелател е напълно стимулиран от устрема към благополучие. Трябва да признаем, че всички същества желаят същото, което желаеме и ние. Това е методът да реализираме същинско схващане, безкрайно от изкуствени съображения. "
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР