Дъждовете активизираха редица свлачища в Смолянско, като нивата на реките

...
Дъждовете активизираха редица свлачища в Смолянско, като нивата на реките
Коментари Харесай

Дъждовете активираха свлачища в Смолянско, нивата на реките и язовирите са се покачили

Дъждовете активизираха редица свлачища в Смолянско, като равнищата на реките и язовирите са покачени съществено и обстановката се следи от близко. В Община Доспат е оповестено отчасти бедствено състояние за наводняване в село Барутин и задействани свлачища в селата Късак, Любча и Бръщен.

По данни на регионална администрация в Смолян засилили са се свлачищни процеси в региона на Смилян. В Доспат се е свлякла земна маса на изхода за Гоце Делчев, като пътят е съвсем затворен.

Реките Черна и Арда имат фрапантно повишение на равнищата си, като 30 см остават на река Черна в Устово да прелее. На този стадий без ток е единствено смолянското село Мугла. В Барутин локалната река е вдигнала равнището и тук-там прелива.

Две подпорни стени са се срутили и затворили два пътя в Мадан. До разчистването им пътните артерии остават затворени. Няма потърпевши хора. В миньорския град е наводнено и котелното помещение на едно от учебните заведения и сега се отводнява.

В Рудозем реката е отнесла оптичния кабел, който зарежда част от града и учениците не са могли да проведат онлайн образованието си.

През последното денонощие най-вече дъжд е валял в региона на смолянското село Арда, където са измерени 105 ли/кв.м, по данни на метрологичната работа на Рожен.

Най-малко превалявания има в региона на Михалково – 39 л/кв.м, а в Смолян са паднали 78 л/кв.м.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР