Дъблин винаги е добра идея, особено напролет, когато навсякъде цъфтят

...
Дъблин винаги е добра идея, особено напролет, когато навсякъде цъфтят
Коментари Харесай

Дъблин за момичета: Библиотеките

Дъблин постоянно е добра концепция, изключително през пролетта, когато на всички места цъфтят нарциси, градът е зелен и отзивчив, а хората на " Темпъл бар " към този момент са на улицата, където се пее и крещи на воля.

Аз и приятелките ми не сме измежду най-видните потребители на бира и въпреки че се отчетохме с по един " Гинес ", ползата ни по-скоро беше в други направления. И нали сме от Неделния хартиен клуб, обиколихме всички библиотеки.

Оказа се, че с изключение на световноизвестната библиотека на колежа " Тринити " в Дъблин има още два музея, отдадени на книгите, и те са не по-малко забележителни.

 

Библиотеката на " Тринити колидж ".

Намира се в двора на самия лицей и не може да я пропуснете, тъй като пред вратата непроменяемо се вие опашка. Построена е сред 1712 година и 1732 година, а от 1801 година насам получава гратис копие от всяка книга, оповестена във Англия и Ирландия. Първата част от музейната експозиция е отдадена на най-известното владеене на библиотеката – The Book of Kells – отшелнически дубликат на Евангелията и хроника за живота на Христос на повече от 12 века. Подробно и забавно е разказано за основаването на книгата и за писмеността въобще в онази ера – по какъв начин се е правела хартията, какви са били мастилото и багрилата, какви шрифтове има, какви редакции по текста са нанесени, какъв брой души се разграничават като създатели и кописти. Факт е, че след повече от 1 200 години цветовете на илюстрациите са непроменени – напълно с естествени бои.

След това се минава в фамозната зала на библиотеката, позната на всички от фотосите. Дълга е над 65 метра, съдържа към 200 хиляди книги и почтено казано, наподобява по-впечатляващо на фотография. Въпреки това особеният мирис на остарели книги и ужасно подвързаните томове са впечатляващи, изключително за фенове. Към библиотеката има огромен и прекрасен магазин за сувенири.

 

Националната библиотека на Ирландия

Построена е през 1877 година и се обитава в доста красива кръгла постройка. Приземният етаж е музейна част – безвъзмездна както доста от музеите на Дъблин – там сега има галерия, отдадена на живота и творчеството на Уилям Бътлър Йейтс. И всичко, което би могло да се научи за Йейтс, може да се научи от тази галерия – детайлности за фамилията му, за огромните му любови, а и за по-малките, за времето, в което е живял, и несъмнено, какво, по кое време и къде е написал.

Голямата читалня на библиотеката също е отворена за визити – тя е настояща и вътре има хора, които работят, тъй че би трябвало да се пази тишина, само че си коства да се види. Сградата е прелестно завършена и от вътрешната страна, с фамозна мозайка с картини по пода. Не мога да не отбележа, че тази библиотека има най-забележителната тоалетна в града – с мека мебел, големи огледала и ъгъл за отмора.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР