Да започнем откъм финала.Всяка творба има сюжетна линия. И в

...
Да започнем откъм финала.Всяка творба има сюжетна линия. И в
Коментари Харесай

И избори 2 в 1 ще се завъртят около юмрука на Радев

Да стартираме откъм финала.

Всяка творба има сюжетна линия. И в актуалната политическа трагикомедия е по този начин - предходната година имахме митинги, които бяха встъпление в партийната драма, имахме завръзка с вота на 4 април, последва кулминационната точка след вота на 11 юли и в този момент ни следва развръзката с ноемврийските избори. Вероятно по-късно ще имаме време за завършек.

Засега поръчките са тъкмо такива - че третият път, ти майка, ти татко, работите ще се случат, т.е. - 47-ият парламент ще направи настоящо държавно управление и тая тъга с изборите до дупка ще свърши. Слави се кълне, че тоя път ще има държавно управление, Демократична България дават препоръки по какъв начин това да стане, а Българска социалистическа партия са подготвени на всичко, с цел да има постоянна власт, в която социалистите да вземат участие. Очакванията, че някоя партия няма да се класира за идващите избори, само че различен " план " ще успее да влезе, дават още по-голяма убеденост, че ще се стигне до устойчиво парламентарно мнозинство. Не че нямаше такива упования и преди изборите през юли. Този път обаче в хода на акцията бързо ще се разбере дали сродните партии още веднъж ще прекрачват " алените линии ", или ще пазят добър звук тъкмо с тази цел - да не провалят и този опит за политическа непоклатимост.  

Но преди да стигнем до тази глава, би трябвало да минем през

 

новите, ноемврийски избори. Те са особени 

 

След като беше на мнение, че избор 2 в 1 “не е в духа на нашия парламентарен модел ”, най-после президентът Румен Радев разгласи, че вотът баш би трябвало да е 2 в 1, тъй като “така ще спестим и парите в хазната, и времето на хората ".

Кой ще завоюва от сливането на президентските и парламентарните избори?

Избори 2 в 1 ще покачат изборната интензивност - залогът е по-голям, пристрастеностите ще бъдат по-силни, акцията ще накара повече хора да стигнат до урните/машините. Така по-лесно ще се реализира интензивност от 50%, която е конституционно изискване президентските избори да бъдат законни. Т.е. това е добре за водещия претендент Румен Радев - той просто би трябвало да завоюва 50% от действителните гласове и ще бъде избран отново за президент още на първи тур. Дори и да се стигне до втори тур, обстановката още веднъж ще бъде в интерес на Радев, защото “президентските ” партии ще бъдат обединени, а дебатът за тяхната поддръжка за Радев ще бъде отминал. 

При двойни избори от огромно значение ще бъдат номерата на бюлетините - листите за една партия и бюлетината за президента, препоръчан от същата партия, ще бъдат под един и същи номер. Това улеснява партийните претенденти за президент. Радев евентуално няма да бъде подобен, той ще бъде самостоятелен, защото е подсилен от няколко партии, в това число и от парламентарни. Т.е. тази специфичност ще затрудни избирането на Радев - партийците ще гласоподават за своята партия, а по-късно ще би трябвало

 

да търсят номера на Радев

 

При избори 2 в 1 най-щастливи ще бъдат кандидат-депутатите, чийто номер в листата съответствува с номера на партията и номера на кандидатпрезидентската двойка. Това е резултатът “15 - 15 ”, който наблюдавахме на няколко вота. 

Но най-голямото тестване за изборите през ноември ще бъде машинното гласоподаване. 

В момента машините не стигат за избор 2 в 1. Стана ясно, че няма проблем на една машина да се гласоподава и за президент, и за депутати, само че двойното гласоподаване ще забави процеса на гласоподаване, което ще докара до опашки пред урните и даже до неспособност на всички искащи да гласоподават. За да се предотвратят проблемите, е належащо да се закупят още към 2000 машини. Парите за това са налични, само че времето за социална поръчка за машините е сериозно - както беше и през юли.

Проблем с машините ще възникне, в случай че се стигне до втори тур на президентските избори. В рамките на пет дни след първия тур и преди втория би трябвало да бъде изменен графичният дизайн на бюлетините в 273 секции по целия свят - от Лас Вегас до Анкара.

За всичко това обаче ще приказваме в средата на ноември. Сега има други проблеми. 

Най-характерната специфичност на избори 2 в 1 е, че имаме 

 

два типа избори, само че една акция  

 

Докато стартира листите си, ГЕРБ ще приказва, че за всичко на света е отговорен Румен Радев. Докато се пробва да завоюва нов мандат, Радев ще продължи да громи Борисов и основния прокурор Иван Гешев. В най-деликатно състояние ще бъдат партии като “Има подобен народ ”, които имат листи, само че нямат собствен кандидат-президент - те ще би трябвало да пазят свои кандидат-депутати и на процедура непознат кандидат-президент. Така тези партии отварят в двора си необятно поле за офанзива в предизборния месец.

Този спор ще господства по време на акцията. На процедура цялата акция - и за депутатите, и за президента, ще се завърти към личността на Радев и към поддръжката, която дадени партии дават или не дават за него. Ще се дебатира към юмрука на Радев.  

Още по-актуален е един факт, на който не обръщаме изключително внимание - два месеца преди изборите липсват главните претенденти за президент. Просто сме привикнали с този нонсенс - претендентите за изборна служба у нас се вадят като заек от ръкав в последния миг преди изборите. Сега на сцената е Радев (и 2-3-ма души, които ще се борят за 1 процент). Липсва оня “по-скоро мъж ”, който ще се опита да опълчи ГЕРБ. “Демократична България ” евентуално ще издигне претендент, само че занапред предстоят решенията на груповите органи на партиите в обединението. Не е ясно до каква степен откровена акция ще вършат Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ в интерес на Радев, в случай че Радев не се е разграничил изцяло от “партията на министрите ”. Цялата тази мъгла ще бъде разсеяна в хода на акцията. 

Нещата стартират от тук - от разсейването на мъглата към претендентите за депутати и президент. 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР