Да върнем някои права на ваксинираните и преболедувалите Covid-19 е

...
Да върнем някои права на ваксинираните и преболедувалите Covid-19 е
Коментари Харесай

Проф. Аугсберг: Ваксинационният процес извади на показ неравенството в света

Да върнем някои права на имунизираните и преболедувалите Covid-19 е безусловно вярно решение, тъй като към този момент е ясно, че те не съставляват опасност за близките ... Отдавна упорствам за отпадането на рестрикциите за имунизираните и оздравелите, тъй като от дълго време имаше медицински обосновани изказвания, че тези хора не заплашват близките. За моя усет политиците чакаха прекомерно дълго, само че в този момент към този момент нямат различен избор, с изключение на да се съобразят с мнението на учените и да анулират рестриктивните мерки за хора, които не съставляват риск “. Това сподели пред БНР проф. Щефен Аугсберг, правист от университета в Гисен и член на Германската етична комисия. 

В Германия още веднъж се появиха хора, които носят на ревера си жълта звезда. Асоциацията с Холокоста е злокобна. В средата на новите жълти звезди не написа „ евреин “, а „ неимунизиран “. Тези, които се кичат с такива звезди, желаят да реализират тъкмо това - да скандализират. Те са последователи на по този начин нареченото „ Движение на инакомислещите “, които стачкуват против карантинните ограничения. Сред тях има вярващи в тайни теории, антисемити, крайнодесни и крайнолеви, и антиваксъри. Но надалеч освен те предизвестяват, че имунизациите против Covid разделят обществото в Германия. Защото там от на следващия ден имунизираните ще имат повече права от неимунизираните. 

С небивало движение държавното управление, а по-късно и двете камари на немския парламент одобриха в границите на единствено една седмица отпадането на някои ограничавания за имунизираните и преболедувалите. Малко повече от 30 % от германците са получили най-малко една доза от имунизацията, 8,6 % са изцяло имунизирани. Колко са преболедувалите през миналите шест месеца е мъчно да се каже. А това точно е групата от хора, която от на следващия ден ще се радва на повече независимост - за тях отпада ограничаването в броя на хората, с които се срещат, в това число по време на спорт, няма да съблюдават вечерния час, от тях не се изисква негативен резултат от тест за извършване на покупки в нехранителните магазини или посещаване да вземем за пример при коафьор, отпада и наложителната карантина при връщане в Германия като се изключи страните, наранени от нападателните разновидности на ковид. Правилно ли е това решение? 

Проф. Аугсберг счита, че п олитиците постоянно се осланят на публичното мнение и може би даже поради това са закъснели по въпроса с правата на имунизираните :  

„ Защото е изцяло разумно да не ограничаваш хора, които не съставляват опасност. Няма и правна основа за това. Политиците са доста внимателни при връщането на свободите, точно тъй като се притесняват, че могат да бъдат упрекнати в основаването на неравенства. Трябва обаче да насочва и рецензия към ръководещите, които по този начин и не съумяха да разсеят опасенията, че разделят обществото. Комуникацията на политиците е сбъркана и това разреши доста хора да считат, че връщането на някои права и свободи значи привилегия за имунизираните и преболедувалите “. 

В предаването „ Събота 150 “ юристът съобщи, че посредством по-добра връзка политиците ще избегнат разделянето измежду обществото

„ В двукласово общество по време на пандемията се трансформираме по-скоро поради другия достъп до ваксини. Много ясно проличаха обществените разлики. Социалният статут има значение, дали ще се заразя по-лесно с ковид и по какъв начин ще прекарвам инфекцията “.

Ваксините към момента не доближават, има доста страни, където имунизационният развой даже не е почнал. „ Този главен проблем в действителност към момента няма решение “, сподели проф. Аугсберг. 

Ваксинационният развой просто извади на показ неравенството в света . Но в случай че се вгледаме единствено в Европейския съюз, мисля, че се оправяме доста по-добре - страните-членки демонстрираха по-голяма подготвеност за взаимопомощ, в сравнение с в други елементи на света...  За мен е необичайно, че Европейски Съюз първо се контракти да вкара „ зеления документ “, а едвам по-късно стартира да разисква пълномощията на притежателя и на контролиращите органи . Но и при „ зеления документ “ става дума за анулацията на рестриктивните мерки за имунизирани и преболедували, тъй като отпада правната аргументация за това “. 

Интервюто с проф. Щефен Аугсберг можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР