Да тръгнеш да пътуваш из България понякога се оказва голямо

...
Да тръгнеш да пътуваш из България понякога се оказва голямо
Коментари Харесай

Паркингите за камиони по пътищата у нас са в окаяно състояние

Да тръгнеш да пътуваш из България от време на време се оказва огромно предизвикателство, както за водачи, по този начин и за пасажери. Причината - положението на паркингите по автомагистралите ни.

Общо 33 от тях се стопанисват и поддържат от Агенция пътна инфраструктура по основните ни автомагистрали " Хемус " и " Тракия ". Екипът ни потегли по една от основните пътни артерии в страната. Още при първата ни спирка на паркинг, който се поддържа от АПИ, в непосредствена непосредственост до Автомагистрала " Тракия ", видяхме купчини с отпадъци, както и разрушен път и дупки, през които всекидневно минават стотици тирове.



Диана Русинова, пътен специалист: Аз не бих споделила, че това е нещо обикновено, което виждаме към нас. Виждате какъв брой отпадъци, какъв брой опустошения има по пътя. Оголени кабели видяхте, лампи, които не работят. Ако не ме бяхте довели нямаше да предположа, че това е паркинг.

Българска национална телевизия: Защо е в такова положение съгласно вас?

Диана Русинова: Липса на поддръжка. Явно страната ни не смята, че е обикновено и нужно да поддържа такива места.

Свързахме се с Агенция " Пътна инфраструктура ", която стопанисва въпросния паркинг. Оттам ни увериха, че паркингите всекидневно се обхождат от чиновници на регионалните пътни ръководства.

Диана Русинова: Аз желая да задам въпрос на ръководителя на АПИ, на управителния съвет и на министъра на районното развиване. Като всекидневно обхождате паркингите, това белким не сте го видели? Това не е от през вчерашния ден по този начин. Това най-малко от една година не е почиствано. Тук е зарито с отпадъци. А след това приказваме за екология. Каква екология? Огледайте се към нас, срамотия.



Освен разпилените отпадъци, тук-там и асфалтът липсва. Често пътуващите водачи разясняват, че изискванията в България са занижени, а надзор от страна на органите липсва. Въпреки, че водачите на тежкотоварни камиони съблюдават регламентираните почивки, съгласно специалисти, европейски паркинги за тежкотоварни камиони у нас няма.

Голяма част от паркингите, които са планувани за отмора са частни. В това число влизат и бензиностанции, както и места за храненe, само че там не постоянно има задоволително места за тежкотоварни камиони.



Годишни такси за особено прилагане на пътя посредством употреба на търговски крайпътен обект заплащат притежателите на търговски обекти, които са на територията на стопанисваните от АПИ паркинги. Тарифите на обекти са разнообразни - зависи от типа на крайпътния обект и класа на пътя. Например за бензиностанция до 2 колонки в това число таксата е 3000 лева за автомагистрала, 2500 лева за първи клас пътища, 2000 лева втори клас и 1500 лева за трети клас пътища.



За преместваем обект над 40 кв. м комерсиална повърхност годишната такса е 1800 лева за автомагистрала, 1200 лева за първокачествен път, 600 лева за второразреден и 300 лева за третокласен път. И макар, че притежателите на търговски обекти заплащат на страната за поддръжка на паркингите, такава няма.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР