Да стане първият климатично неутрален континент: тази цел си е

...
Да стане първият климатично неутрален континент: тази цел си е
Коментари Харесай

15 март - Световният ден на потребителите: кои са най-добрите устойчиви практики в Европа?


Да стане първият климатично безпристрастен континент: тази цел си е сложила Европа с желание да я реализира до 2050 година благодарение на Европейската зелена договорка. В региона на потребителската отбрана тази упоритост е отразена в съответни начинания. В ход са и редица национални и локални действия за повече еко отбрана и резистентност. Някои се простират отвън европейското законодателство или следват новаторски подходи.

В Световния ден на потребителите, обичайно отбелязван на 15-ти март, във фокуса на ЕПЦ България са най-хубавите устойчиви практики в целия континент – от самодейностите за преработване на носени облекла в България до датското приложение против разхищението на храна.
Практични образци от разнообразни точки в Европейски Съюз
Австрия се бори против тонове електронни боклуци с ваучери за ремонт, които покриват до 200 Евро от цената му. Потребителите във Франция също са насърчавани да предпочетат корекция – вместо подмяна с нов продукт. Много публикувани са магазините за използвани артикули в Белгия, където всеки може да остави старите си мебели, а различен – да ги купи на преференциална цена. В България също е допустимо потребителят да даде носените си облекла за преработване или повторна приложимост – в магазини на интернационалните вериги за облекло или в контейнерите на БЧК.

В Словения неправителствена организация дава на потребителите опция да вземат участие в ремонта и ги учи на вярна поддръжка, а създава и нови артикули от към този момент съществуващи. Годни за приложимост електроника и облекла постоянно биват изхвърляни в Германия , с корекция в локалния закон за кръгова стопанска система, страната се надява да спре свръхпроизводството, разрушаването на артикули и ненужните връщания. Няколко бензиностанции и вериги магазини в Латвия предизвикват потребителят да носи собствен съд за многократна приложимост при покупка на кафе. В Чехия е все по-често срещана практиката питателните артикули да се опаковат в кутия на клиента. Онлайн супермаркет в Нидерландия дава опция на клиентите да получат поръчката си в стъклени съдове, които могат да бъдат върнати за разчистване и наново прилагане.

От 2015 година Дания бори изхвърлянето на храна с мобилна апликация. Ресторантите и магазините разгласяват лист с непродадените хранителни артикули, а клиентите могат да ревизират какво се предлага наоколо и да напазаруват рационално. Практика, носеща изгода по едно и също време на всички – консуматори, заведения за хранене и околна среда.

В Малта от началото на април ще е допустимо връщането на бутилки за еднократна приложимост против възобновяване на депозит от 0,10 евро при покупка на безалкохолни питиета или бира в стъклени или железни опаковки. Машини за преработване са инсталирани пред норвежките супермаркети – по този начин при покупка на бутилирана напитка клиентът получава депозита си назад. Двойно по-ниско биват облагани ремонтните действия, свързани с колела, обувки, кожени произведения, облекла и битов лен в Швеция .

В Кипър пък са разпространявани финансови тласъци за покупка на ново колело и поддръжката или ремонта му. Ако посетите Люксембург , ще ви предложат безвъзмезден публичен превоз, с цел да покачат познанията за екологичната подвижност.

Хърватска онлайн платформа разпространява обмяната на информация за доставката и търсенето на остатъчни артикули от индустриални или рециклиращи процеси, а задачата на плана е да бъдат понижени отпадъците. Достъп до положителни устойчиви практики, следвани от компании, учебни заведения, кметства и стартъпи в Италия предлага локална платформа, а посредством нея потребителите са насърчавани да вършат осведомен избор при покупка. Португалия субсидира дейностите за енергийно ефикасни домове – изолации, стабилно отопление или ремонт на дограма. Полско архитектурно студио пък е създало план за мобилен хотел, построен от... изотермален хладилен камион. Оборудвани да съхраняват и транспортират хранителни артикули, този вид камиони могат да обезпечат избрани температури и да бъдат преобразувани в хотелски стаи.
С какво може всеки да способства към устойчивото ползване?
„ Подходящото обмисляне на покупката, без значение от коя част в Европейски Съюз, е значимо, с цел да бъдат избегнати скъпоструващи неточности при приемането й “, акцентира Соня Спасова, шеф на ЕПЦ България.

Три съвета, с които всеки консуматор може да сътвори свои лични устойчиви практики:

1. Ако пазарувате онлайн, избирайте доставка на стоката до куриерски офис или до магазин , вместо до дома ви. По този метод колите на куриерските компании пътуват по-малко из града.

2. Пластмасата в нашите облекла предизвиква огромни проблеми за околната среда. Когато купувате облекла, бъдете еко и избирайте органически памук.

3. Ако уредът ви се скапе, не бързайте да го изхвърляте и купувате нов: проверете при търговеца дали може да се ремонтира или размени.

Отсреща е търговец, регистриран в Европейски Съюз, а потребителят сте Вие и посред ви възникне проблем с покупка, за който не получавате подпомагане? Запазете всички документи, свързани с покупката, и се свържете с ЕПЦ България за консултация и помощ.

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР