Да си вземат последно сбогом с Петрова в ловешкия храм

...
Да си вземат последно сбогом с Петрова в ловешкия храм
Коментари Харесай

Тя беше любима певица на Тодор Живков и една от звездите на соца, но клакьорите я забравиха за погребението й

Да си вземат последно довиждане с Петрова в ловешкия храм „ Св. св. Кирил и Методий “ пристигнали стотици хора, само че не и артисти и певици, с които приживе била близка

Любимата певица на Тодор Живков – Мария Петрова, умря ненадейно на 9 юни на 82-годишна възраст. Кралицата на шлагерите издъхна след малко боледуване в град Ловеч, където живееше отдавна. Погребението ѝ бе проведено от нейните наследници – дъщерята Кристина, сина Камен и внука Григор. Опечалените близки споделиха фотоси от поклонението пред звездата, на което не е участвал нито един неин сътрудник от естрадния и музикалния отрасъл, написа вестник Ретро.

Да си вземат последно довиждане с Петрова в ловешкия храм „ Св. св. Кирил и Методий “ пристигнали стотици хора, само че не и артисти и певици, с които приживе била близка. Цветя изпратили кметовете на Ловеч и Свищов, шефът на Народния спектакъл Васил Василев и фамилни другари.

Мария Петрова бе една от най-популярните и обичани изпълнителки на остарели градски песни.Навремето с гласа си съумява да омае и самия Тодор Живков. Първата им среща е на 9 декември 1977 година, когато я канят да пее на празник в Ловеч, където щял да участва и някогашният Първи. „ Тогава още работех като възпитател, само че бях известна с майсторските си осъществявания на фолклор и шлагери на разнообразни празнувания и събирания. Живков доста хареса осъществяването ми на „ Тодоро ле, казанлъшка ябълко “ и постоянно по-късно ме канеха да му я пея “, разказваше приживе Мария. Тя с неспокойствие споделя за първата им среща, когато Живков я кани на танц. „ Стана и потегли към мен. Прошепна ми на ухото, че ми се извинява, че не танцува доста добре, и беше очевидно обезпокоен. Каза, че може да ме настъпи. Моето сърце щеше да спре, само че не ми личеше. Танцувахме валс, мина прелестно. По време на танца Живков ми показа, че е мощно впечатлен от осъществяването ми, и ме попита: „ Имате ли потребност от нещо? “. Имах потребност от доста неща като всеки човек, само че тактично отхвърлих и благодарих за уважението. След време се замислих и осъзнах, че тъкмо по това време се раздаваха жилища, коли и какво ли още не на дейци на културата. Това беше в неговите благоприятни условия, само че той предложи помощта си доста тактично и на равнище “, разказваше певицата.

След години тя имала опцията да пее и пред редица други значими политици, измежду които Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов. С царя се срещнала, откакто му изпратила собствен музикален албум. Той останал удивен и след това почнали да поддържат преписка, като за всички огромни празници и нейни персонални мотиви наложително ѝ изпращал приветствени адреси. Бойко Борисов пък срещнала за пръв път на частно празненство. „ Пях по покана на шефа на „ Лукойл “ Валентин Златев на фамилно празненство, честване на празник на татко му – аз, Веско Маринов и Данчето Христова. В един миг видях пред себе си мъж, който слушаше и гледаше доста деликатно и концентрирано. Беше с пура в ръка. „ О, Боже – та това е Бойко Борисов! “. Разпознах го след няколко секунди и не съумях да прикрия лекото си разстройване. Не чаках да го видя. Той реагира с огромна усмивка и очевидно ме поддържа. Вечерта мина с доста песни, танци и страсти “, разказвала е Мария.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР