Да си разследващ журналист е твърде рисково занимание. Търсещите истината

...
Да си разследващ журналист е твърде рисково занимание. Търсещите истината
Коментари Харесай

Журналистът, който се самоуби с два куршума в главата

Да си проверяващ публицист е прекомерно рисково занятие. Търсещите истината подписват формалната си смъртна присъда. Някои публицисти имат дарбата да се внедрят тъкмо там, където не би трябвало. Дълбаенето за истината от време на време демонстрира доста повече, в сравнение с човек може да понесе. Гари Уеб е тъкмо подобен публицист. Неговото разобличаване излиза прекомерно скъпо, само че дано стартираме през цялото време.
80-те години на предишния век са известни като огромната наркотична вълна. Съединени американски щати вижда съществено разрастваща се зараза от наркозависими, а най-страдащи са гетата, където са съсредоточени афроамериканци.

Когато Гари стартира да работи за The Mercury News, неговият първи огромен шлагер ще бъде отразяването на земетресението в планината Санта Круз. Земетресението Лома Приета е и повода за първата сериозна премия Пулицър за Гари. Това е единият забавен материал на журналиста, а другият е история на ужасите, в която се преплитат прекалено много ползи.
След като сандинистите съумяват да смъкват диктатора Анастасио Дебайле, държавното управление на Съединени американски щати стартира да се намесва фрапантно под предтекст, че страната може да бъде ухажвана от Съветския съюз и Куба. Никой не можел да допусне сходно въздействие и персонално президентът Рейган утвърждава финансирането на разнообразни бунтовници в страната, които да се опълчват против новия режим. Политическата картина е задоволително объркана от предварителните водени борби, само че с повдигането на дима излиза наяве, че огромната борба за власт се води от Националния фронт за избавление на Санданиста или сандинистите (кратка версия) против контрареволюционерите или просто контрите.

 Gary_Webb_In_His_Own_Words_623

Снимка: By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=27298284

Контрите трябвало да получат оръжие и образование, с което да смъкват налагащия се режим, при започване на годината са едвам 1000-2000 индивида, които да оказват помощ в сраженията. Когато журналистът стартира работа, обстановката към този момент затихва. Въпреки това чува от няколко разнообразни места, че от Никарагуа се изнася устойчиво количество кокаин за Съединени американски щати.

Журналистът взема решение да направи това, което никой различен не е направил към момента – да наблюдава линията на снабдяването. Неговият път потегля от улиците на Лос Анджелис, минава много дълъг път и най-после свършва някъде в бараките на контрите. В толкоз известната си поредност „ Тъмен съюз “, той споделя по какъв начин Съединени американски щати публично поддържа войска от бунтовници, рекрутирана особено за смяната на политическия режим в Никарагуа, а в подмяна получава нещо друго. Статистиката показвала, че кокаин не се продавал в нито едно от гетата на Лос Анджелис, до момента в който не пристигнали 80-те години.

Пазарът трябвало да се задвижи, затова кокаинът се продавал в промишлени количества, а някои от дилърите споделят, че не могат да смогнат да продават. И по този начин следствието става все по-интересно. Не е ясно дали Централно разузнавателно управление на САЩ в действителност е знаело какво се случва или изпратените сътрудници са решили да се възползват от промоцията в страната, която се борила за самостоятелност. Уеб е във вихъра си и постепенно и несъмнено разплита комплицираната мрежа от конспирации. В хода на следствието се среща с един от някогашните водачи на Контра. Оскар Данило Бландо Рейес признава, че сътрудник от Централно разузнавателно управление на САЩ е съумял да продаде към звук кокаин единствено през 1981 година.

Парите от опиати се вливали непосредствено в армията и подхранвали революцията. Революция от кокаинови продажби не би оправдала изключително дейностите на Централно разузнавателно управление на САЩ. Когато историята излиза в уеб страницата на редакцията, никой не съумява да обърне толкоз внимание. Добрата вест е, че програмистите съумяват да го трансфорат в сензация и малко по-късно всички желаят парче от Гари. За малко време разкритията стартират да обикалят цялото интернет простраство. Разследващият публицист приказва по радиото, появява се в разнообразни телевизионни излъчвания. За първи път в историята на Централно разузнавателно управление на САЩ се оказва, че шефът на организацията Джон Дойч ще лети до Лос Анджелис, с цел да отвори вратите на физкултурен стадион.

До края на октомври, създателят на историята вижда по какъв начин и огромните медии стартират сериозна работа по отразяването на събитието, само че по негово мнение всичко се прави по този начин, че Гари да се трансформира в некадърника, който търси евтина сензация. Докато това се случва, той съумява да стигне до име като Рики Рос – трафикатн, който купува по 10-15 кг на седмица от дилъри, употребяващи протекцията на Централно разузнавателно управление на САЩ. Версията на журналиста е, че точно Централно разузнавателно управление на САЩ не разрешавали на полицията да продължи следствието. Финансовият интерес на революцията явно идва с цената на наркотична взаимозависимост. И по този начин доближаваме до 1989 година, когато Сената приготвя чуване и съществено разглеждане на „ филантропичните помощи, които се изпращат на контрите “.

Самото чуване участва в YouTube и може да бъде добре прегледано. Уеб разкрива една доста забавна наклонност. Всеки проверяващ служител на реда, който доближи до разкритието, получава заповед за уволняване. Всеки път, когато някой успее да откри следата, Централно разузнавателно управление на САЩ стартира да разчиства по един или различен метод. Документите за воденето следствие също изчезват. Проблемът е, че липсват по-сериозни доказателства. И тъкмо по тази линия ще бъдат вдигнати писалките на останалите медии, подготвени да създадат всичко задоволително подозрително за читателя. Всеки вероятен коментар е трансформирал господин Уеб в безспорна дупка на публицистиката. Всеки идващ текст трябвало да дискридитира работата му колкото се може по-сериозно.

Дори личният вестник, където историята е в началото оповестена, публично се отдръпва от материала и стопира да го разяснява. От воин, журналистът бързо стартира да се трансформира във зложелател и въпросите във всяко последващо изявление стават от безумни към по-безумни. Към края на 1997 година, Гари е заставен да напусне работното си място и никой няма да изиска да вземе проверяващия публицист на работа. Неговите разкрития са прекомерно рискови или не толкоз комфортни за някого. Официалното изказване на Централно разузнавателно управление на САЩ е, че въпросната организация е употребила опиати, които да заменя за оръжие и пари. Съответно в несъмнено време са прелитали самолети, които разтоварват оръжие и товарят опиати.

Официалният документ също потвърждава, че американското държавно управление е подпомагало организация на бунтовници, чийто главен интерес може да е точно разпространението на опиати.
Свободоното време на Уеб му разрешава да стартира книга, с която да запуши устите на критиците. След като чуването не дава вълнуващи резултати, а всички негови сътрудници потеглят непосредствено в борба против него, доказвайки, че цялото следствие е цялостна измислица. Уеб събира информацията от последните си визити в Никарагуа и взема решение да напише книга. След това нещата не потеглят по-добре. Това следствие като че ли изгаря всички мостове, Гари се развежда със брачната половинка си, стартира да живее самичък, изпада в меланхолия и лека бавно върви към пропастта на своя край. На 10 декември 2004 година ще бъде открит дома си с две огнестрелни рани в главата. Полицията ще съобщи, че това е самоубийство. Според патолога има сходни случаи, в които човек може да потърси втори патрон.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР