Да си припомним делото на изтъкнатия български музикант проф. Арсени

...
Да си припомним делото на изтъкнатия български музикант проф. Арсени
Коментари Харесай

Спомен за проф. Арсени Лечев

Да си напомним делото на изтъкнатия български музикант проф. Арсени Лечев - цигулар, диригент, музикален критик. Повод ни дава 120-годишнината от неговото рождение на 17 януари 1902 година

Роден е във Велико Търново, а татко му е доктор. От 6-годишен свири на цигулка,  години по-късно в София взема уроци при Тодор Торчанов, Петър Гавазов и Георги Актарджиев. В същото време свири в Гвардейския оркестър и в оркестъра на Софийската опера. През 1921 година отпътува за Берлин, където е възпитаник на фамозния Хавеман във Висшето учебно заведение за музика, учи естетика при Юон и пиано при Трап. След това учи в Париж при известния камерен реализатор Капе и още веднъж в Берлин при Войку. 

През 1930 г. се завръща в България и се включва интензивно в концертния живот на страната, най-вече с присъединяване в разнообразни камерни сформира. След една година основава струнен квартет, който носи неговото име, тъй като той свири първа цигулка. Участници в състава са Стоян Сертев - цигулка, Яким Якимов - виола и Константин Кугийски-виолончело. Съставът съществува с спирания до 1957 година, а през това време в него свирят известни български инструменталисти като Константин Попов, Стефан Магнев, Стефан Сугарев, Константин Крушовенски  и други

От 1947 година квартетъта става държавен. Дейността на състава е доста дейна - обикалят цялата страна с концерти, постоянно придружавани с музикални беседи, изнесени от тяхния началник Арсени Лечев. Едновременно с тази си активност Лечев е концертмайстор на Гвардейския оркестър, а от 1933 до 1942 година и на оркестъра на Софийската опера. Той е един от основателите за  основаването на Държавен филхармоничен оркестър към операта. 

Започва и преподавателската си активност в Музикалната академия, от 1952 година е професор, а дълги години е завеждащ катедрата по камерна музика. Диригентските му изяви стартират през 1942 година, когато работи в Художествения оперетен спектакъл и слага оперетите „ Ева “, “Победителката “, „ Любовта на Шуберт “, по-късно е негов шеф, а от 1958 до 1962 година управлява Държавния музикален спектакъл „ Стефан Македонски “.

Трудно е да се изброят всички длъжности, които е заемал Арсени Лечев: Бил е и основен организатор на Радиоразпръскването, една година е диригент на Симфничния оркестър в Бургас, музикален редактор във вестник „ Култура “. Обществените му задъления са още повече: Бил е секретар на Съюза на българските композитори, ръководител на секцията „ Концертиращи актьори " и още, и още.  Не бива да пропущаме многочислените рецензии, публикации в пресата, беседи, изнасяни в цялата страна. За него може да се приказва като за една изключителна креативна персона.

Арсени Лечев умира на  23 ноември 1984 година В звуковия файл можете да чуете и част от Клавирния квинтет от Роберт Шуман, записан от квартета на Арсени Лечев и пианиста Трифон Силяновски през 1956 г.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР