Да се заредим с емоции в цвят в спокойните юнски

...
Да се заредим с емоции в цвят в спокойните юнски
Коментари Харесай

8 изложби в София, които можем да разгледаме дори и да вали

Да се заредим с страсти в цвят в спокойните юнски следобеди с разходки из столичните галерии.

Отворете очите и сетивата, сами  или в приятна компания - да си подарим доза  изкуство и избягаме най-малко за малко от всекидневието. 

Генко Генков. Отвъд забележимото
100 години от рождението на художника, СГХГ / Галерия-музей „ Дечко Узунов “

Можете да я разгледате от 14 юни до  6 септември 2023.

През 2006 година Софийска градска художествена изложба показа Генко Генков с творби, множеството от които основани в интервала 2002 до 2006 година. Това бе последната независима галерия на художника приживе. Седемнадесет години по-късно, във връзка 100 години от рождението му, екипът на галерията приготви две изложения в залите си и във филиала – Галерия-музей „ Дечко Узунов “. Експозициите в другите пространства дават опция за среща с разнородни аспекти от неговото творчество.

В залите на СГХГ актуалната ретроспективна галерия показва над 100 произведения на Генко Генков , основани в интервала от 1949 до 2005 година Създал голямо количество картини с маслени бои върху платно и фазер, и произведения на хартия, в които усъвършенства акварелната си техника, допълнена с гваш, пастел, печатарски мастила и пигменти, с разнообразни похвати и техники, с цел да придаде контрастност и мощ на цвета. Експериментира в региона на графиката и рядко в скулптурата, само че маслената живопис остава неговата съществена цел в изкуството.  

В галерия-музей „ Дечко Узунов “ експозицията „ Търсене на облика “ предлага среща със непокътнатите университетски етюди, ранни и по-късни рисунки с молив, въглен и креда, както и опитите в региона на графиката – литография и офорт.

*Куратори са Аделина Филева, Красимир Илиев, Наташа Ноева и помощник куратор Ана Топалова, а реставратори Илинка Чергарова, Милан Михайлович, Светлана Христова. Изложбата се провежда в партньорство с Държавна организация „ Архиви “, Национален дарителски фонд „ 13 века България “, с медийното партньорство на Българска телеграфна агенция и със съдействието на държавни, общински и частни сбирки от София и страната. По мотив юбилея ще бъде валидирана марка в блок, осъществена с поддръжката на Министерството на превоза и известията. 

 Пейзаж II, 1977 маслени бои, платно, 77 х 110 см
Генко Генов
Софийска градска художествена изложба

Има още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР