Да се включим в една обща дарителска кауза за възстановяване

...
Да се включим в една обща дарителска кауза за възстановяване
Коментари Харесай

Ремонтират Студентския дом 17 години след пожара

Да се включим в една обща дарителска идея за възобновяване на постройката на Студентския дом. Проектът за постройката е подаден по стратегия „ Културно завещание “ на Столичната община. Това сподели кметицата на София Йорданка Фандъкова при връчването на премиите „ Студент на годината “.

"Да се обединим в идея за възобновяване на постройката на Студентския дом. Ще предложа на Столичния общински съвет през идната година да бъде включен в програмата за поправки и възобновяване на храмове, откакто бъде подготвен планът. ", разяснява Фандъкова.

17 години след пожара, изпепелил постройката, студентите търсят метод за възобновяване на постройката. Грума студенти от УАСГ предходната година изготвиха абстрактен план за реституция на постройката по поръчка на Националното посланичество на студентските препоръки. Идеята е, откакто се възстановят изгорелите преди много години зали, те да се употребяват като отворено пространство за реализация на студентски планове.

Сградата на Студентския дом е издигната през 1933 година по план на архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов. За да бъде направен плана по годните през 20-те и 30-те години на ХХ век европейски стандарти, арх. Белковски посещава Германия през 1929 година, където изследва локалния опит в построяването на сходни домове. За по-малко от година планът за построяването на българския студентски дом е подготвен. Така на 30 май 1931 година е положен главният му камък. Студентският дом е разгласен за архитектурен монумент на културата. Последният ремонт на фасадата е през 1999 година, осъществен по план "Красива България ".

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР