Да се удължават отново протоколите за скъпоструващите лекарства на хронично

...
Да се удължават отново протоколите за скъпоструващите лекарства на хронично
Коментари Харесай

Пациенти искат служебно удължаване на протоколите за лекарства, от БЛС – против

Да се удължават още веднъж протоколите за скъпоструващите медикаменти на хронично болните упорства Националната пациентска организация в мнение до здравните управляващи. Според тях това е належащо на фона на покачващите се нови случаи на COVID-19.

Няколко пъти от началото на пандемията НЗОК удължи служебно протоколите на хронично болните, тъй че те да не се излагат на заплаха, като вървят в лечебните заведения да ги заверяват.

" Категорично би трябвало да спре практиката пациенти с хронични болести да посещават лечебни заведения, персонални лекари и други, единствено с цел да вземат протоколи за приемане на медикаменти и когато не е нужен обзор и здравна консултация. Предлагаме срокът на годност на протоколите за скъпоструващо лекуване на хронично заболели пациенти, който е изминал в интервала на прекъсването на плановия банкет, да се удължава служебно от Националната здравноосигурителна каса за времето на изключителната обстановка и два месеца след нейната анулация при условия и по ред, избрани от Националната здравноосигурителна каса. Това не трансформира настояването на Национална пациентска организация за въвеждането на електронизация на процесите по изписването на протоколите и като цяло на опазването на здравето, както и за опцията пациенти да разполагат с достъп до цялата информация, обвързвана със здравословното им положение ", се споделя в позицията на организацията.

От Българския лекарски съюз обаче не поддържат предлагането. Зам.-председателят доктор Николай Брънзалов съобщи пред Zdrave.net, че тези хора би трябвало да бъдат следени, колкото и да се разраства пандемията. „ По-малко ли е скупчването в аптеките, в сравнение с пред нашите кабинети? И по какъв начин се изписват медикаменти на един диабетик да вземем за пример, без да му знаем положението? Лечението е последният стадий от целия лечебен развой “, отсече доктор Брънзалов.

По думите му пациентите би трябвало да посещават лекаря си, с цел да бъдат изписвани медикаментите им.

„ След време ще стане ужасно тъкмо по отношение на пропуснатите прегледи. В моята процедура имам случаи на хора, които се утежняват, тъй като не са следени. Разбирам, че задачата е да се избегнат скупчванията пред кабинетите, само че тогава пациентите би трябвало да си получават медикаментите вкъщи, с цел да няма скупчвания и в аптеките. Такава е обстановката, само че светът не е единствено Коронавирус. Категорично поддържаме позицията си да не се удължават периодите на протоколите служебно “, добави още доктор Брънзалов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР