Да се спрат европарите за онези държави, които не спазват

...
Да се спрат европарите за онези държави, които не спазват
Коментари Харесай

Заради страни като България Европарламентът иска да съди ЕК

Да се спрат европарите за тези страни, които не съблюдават върховенството на закона - това към този момент е допустимо, само че Еврокомисията бездейства. Затова в този момент Европарламентът я заплашва със съд. Уникален случай в историята на Европейски Съюз.

 - това към този момент е допустимо, само че Еврокомисията още не смее да го направи. Сега Европейският парламент я заплашва със съд поради този механизъм, който първоначално визира Унгария и Полша, само че скоро ще стигне и до България.

Евродепутатите рядко са били толкоз единомислещи. Една необятна коалиция, в която влязоха консерватори, социалдемократи, либерали, зелени и част от левите, заплашва Еврокомисията със съд поради нейното безучастие - уникален случай в историята на Европейски Съюз.

" Последен сигнален изстрел "

„ Не можем да чакаме още дълго “, каза . „ Това е последният сигнален изстрел на Европейския парламент към Европейската комисия. Свършете си работата и имайте грижата тези, които потъпкват върховенството на закона, да си получат следствията. Защото върховенството на закона в Европа не може да чака повече. Ако до лятото против Унгария още няма процедура, тогава госпожа Фон дер Лайен ще би трябвало да дава отговор пред Европейския съд “, съобщи Фройнд.

От януари 2021 година в действие влезе по този начин нареченият Механизъм за господство на закона. Чрез него Европейски Съюз може да замразява заплащанията за тези държави-членки, които систематично потъпкват върховенството на закона.

Този механизъм първоначално визира най-много Унгария и Полша, само че досега не е дал никакъв резултат, споделя немската социалдемократка Катарина Барли, която е заместник-председателка на Европарламента. „ Комисията реши към този момент да не подхваща дейности, респективно - да не постанова наказания. Те желаят първо да изчакат решението на Европейския съд по жалбите на Полша и Унгария. Но този ход е противозаконен “, счита Барли.

Тъкмо бездействието на Еврокомисията беше цената, която Европейски Съюз трябваше да заплати през декември, с цел да получи поддръжката на Унгария и Полша при гласуването на бюджета дружно с големите помощи за борба против пандемията. Така тези две страни завоюваха още време, през което парите от европейските фондове ще продължат да се втичат в корупционните структури, споделя Моника Холмайер от немския ХСС, която е председателка на Бюджетната комисия в Европарламента.

„ Много е значимо европейските пари да се отпускат единствено в случай че съответната държава-членка е подготвена да ползва върховенството на закона “, споделя Холмайер. Тоест, когато има гаранции, че „ европейските пари ще се разпределят съгласно разпоредбите измежду необятен кръг бенефициери, а няма просто да се връчват на дребна групичка лица, в случай че не и на олигарси и сребролюбиви политици ", изяснява Холмайер, която е част от Европейската национална партия. Тази партия, в която членува и ГЕРБ, неотдавна се раздели с партията „ Фидес “ на унгарския министър председател Виктор Орбан.

" Правовата страна в Европа е в пламъци "

Друг немски политик, либералът Мориц Кьорнер, също счита, че всеки ден безучастие подарява с дребна победа съперниците на правовата страна. „ С всеки минал ден правовата страна се изпразва от наличие, протяга ръка се на самостоятелното правораздаване, злоупотребява се със средства “, споделя Кьорнер. „ Еврокомисията се държи като пожарна команда, която отива да гаси пожар, само че на местопроизшествието първо сяда да разисква как точно да угаси този пожар. Правовата страна в Европа е в пламъци и Еврокомисията би трябвало най-сетне да се намеси и да угаси пожара “, приканва още той.

Срокът, подложен от Европарламента, изтича на 1 юни. Най-късно към този миг Европейската комисия би трябвало да показа проект за деяние и да изясни по кое време и по какъв начин счита да ползва Механизма за господство на закона против тези страни-членки, които систематично нарушават това господство.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР