Да се създават плантации за отглеждане на дървесни видове за

...
Да се създават плантации за отглеждане на дървесни видове за
Коментари Харесай

Купувайте елхички от специално създадени плантации

Да се основават плантации за развъждане на дървесни типове за коледни елхи - за това прикани доцент доктор Величко Гагов. Той е дълготраен учител по горска генетика и селекция в Лесотехническия университет в София.

" Да участваме интензивно за опазване от сеч на най-хубавите елхички от естествените насаждения, с които гората се възобновява и ни подарява с О2, чист въздух и вода ", моли Величко Гагов.

Някои от елхите за Коледа се създават в разсадници, само че огромна част към момента се добиват от горите, които са бъдещето на подрастващите, посочи той.

Елхички от плантации

" И по тази причина моят апел е да се добиват единствено елхички от особено основани за задачата плантации. С един апел към родителите и децата: " Мили дечица, за коледните и новогодишни празници украсявайте у дома единствено елхички, отгледани и добити от основани особено за задачата плантации ".

Най-хубавите български ели порастват в особено основани плантации за рандеман на коледни елхи, означи експертът. Величко Гагов счита, че би трябвало да се основават повече такива плантации.

Доц. Величко Гагов е селектирал над 400 елови дървета. " На базата на тези 400 дървета е основана единствената в България и в Европа семеносеща, семепроизводствена градина за ела, от която се добиват доста скъпи семена за произвеждане на фиданки ", изясни доцент Гагов в предаването " Хоризонт до обед ".

Отсечени, без корени, в саксия

Много постоянно елхите се отсичат от гората, търговците ги поставят в саксии, само че тези ели нямат корени и не могат да бъдат засадени, разясни университетският учител.

" И по тази причина би трябвало да се внимава доста, когато се купуват елхички, отгледани в контейнери. Аз отглеждам такива елхички, само че в контейнерите те престояват 4-5 години, приспособяват се към контейнерите, могат да порастват в тях ".

Доц. Гагов даде образец за погрешно изсичане на дървесни типове за коледни елхи.

" Не желая да компрометирам някои сътрудници, възмутих се - оня ден ми донесоха едни фотоси от югозападна България, където безобразно се секат елови култури за коледни елхи и по този метод както културите, по този начин и в естествената гора се унищожава всичко най-хубаво, което е бъдещето на гората ", сподели още Величко Гагов.

Тази година коледните ели според от размера на дръвчето се продават на цена сред 50 и 60 лв., борчето коства 30 лв., а смърчът се търгува за 10.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР