Да се познават случилите се по-рано в тоя свят неща

...
Да се познават случилите се по-рано в тоя свят неща
Коментари Харесай

В Септември правят препис на История славянобългарска...

" Да се познават случилите се по-рано в тоя свят неща и делата на ония, които са живеели на земята, е освен потребно, само че и прекомерно потребно, любомъдри читателю.... "

Така стартира История славянобългарска - първото възрожденско произведение на българската историография, написано от Паисий Хилендарски в интервала 1760 - 1762 година
На 1-ви ноември, когато обичайно означаваме Деня на националните будители, по своя самодейност децата от клуб „ Християнско изкуство ” към ОДК – Септември поставиха началото на преписването на История славянобългарска.
Архиерейската си благословия за това благочестиво дело даде персонално Епископ Константийски Яков, който дружно с още трима свещеници – отец Йордан, отец Любомир и отец Николай отслужиха молитва в храм „ Св. Харалампий ”.
На молитвата участваха кметът на Общината Марин Рачев, заместникът му инж. Явор Митев, шефът на Общинския съвет Кирил Тодорин, представители на управническия екип в администрацията, богословът проф. Божидар Андонов, шефът на СУ „ Хр. Ботев ” Ивалина Табакова, публични и църковни деятели от Септември.
След края на молитвата отец Йордан изясни, че концепцията за преписа се зародила непринудено измежду децата от клуба по " Християнско изкуство ".
„ Те са положителни деца, вярващи и ученолюбиви възпитаници ".
И с цел да стане всичко красиво, само че и неповторимо те създадоха ръчно тази книга върху, която в идващите месеци ще бъде преписана История славянобългарска.
Най-напред върху нея ще преписват деца в учебните заведения от общината по авансово открит правилник.
След това ще пристигна редът на читалищата, а най-после опция да се включат в преписът ще получат членовете на Общинския съвет и чиновниците в общинската администрация.
Всяка глава ще стартира с авансово украсена винетка(начална цветна огромна буква), както е в архаичните ръкописни книги.
Вярвам, че всеки, който се допре до тази книга и напише най-малко едно изречение в нея ще усети духа на църквата, духа на свети Паисий Хилендарски.
А той е първият будител български. Защото с написването на тази книга той е разбудил народа ни да отхвърли оковите на петвековното турско робство и да се осъзнае, че ние сме горди наследници на велики българи и че би трябвало почтено да носим това име ”, напомни отец Йордан.
След това той помоли владиката да напише алегорично първото изречение в книгата и да я благослови.
Примерът на Епископ Константийски Яков последваха доста от пристигналите в църквата посетители.
По-късно довечера на днешният огромен нравствен празник публично бе открита ремонтираната дребна зала и сервизните към нея пространства и санитарни възли в читалището на село Карабунар.
Гости на локалния кмет Иван Каменарски, който се оказа и рожденик бяха общинския градоначалник Марин Рачев, заместникът му инж. Явор Митев, шефът на Общинския съвет Кирил Тодорин, както и секретарят на администрацията Нина Вардина и общественият шеф Лилия Стойкина.
В словото си пред присъстващите хора кметът на карабунарци Иван Каменарски благодари на Марин Рачев за направения в залата на читалището ремонт, както и за положените старания за разкриване на нова група в локалната детска градина.
И съобщи своята увереност пред локалните поданици, че и следващата година подобренията на материалната база в читалището ще продължат съгласно опциите на администрацията.
„ Тази година направихме това. Не споделям, че е някакво знамение, само че виждате, че това, което се е пипнала е построено качествено.
Не се вижда, само че на покрива е направена хидроизолация и той към този момент не тече. Поставена беше изолираност, дограма. Тоалетните се оправиха, складовите пространства са актуализирани и така нататък
Налице е към този момент една естествена конюнктура, където дето се вика можем да се съберем и да си кажем по две приказки.
За това би трябвало да сме радостни, че на днешния церемониален ден, когато означаваме Деня на националните будители ние имаме мотив за празнуване и положително въодушевление.
Така демонстрираме, че не сме черногледи, а в противен случай – гледаме позитивно на нещата и желаеме да добруваме, а не да си търсим кусурите ”, означи в речта си пред карабунарци кметът Марин Рачев, който по отношение на днешния празник връчи приветствен адрес на локалните читалищни дейци посредством сътрудника си Иван Каменарски.
На собствен ред след края на формалната част Каменарски сервира цветя на учителите и библиотекарите в селото и подари по един брой от " Моята първа книга за националните будители " на детската градина, учебното заведение и читалището в Карабунар.
По традиция празникът продължи с осъществявания на локалните самодейци сформира, а най-после приключи с обичайна почерпка във връзка рождения ден на кмета Иван Каменарски.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР