Да се говори, че държавата не си изпълнява ролята, не

...
Да се говори, че държавата не си изпълнява ролята, не
Коментари Харесай

Асен Василев: Газовата диверсификация е в наш интерес, а не да подаряваме кученца на Путин

" Да се приказва, че страната не си извършва ролята, не е правилно. Това, което превозвачите желаят, е в допълнение финансиране и компенсиране , отвън което страната би трябвало да даде като дотация. Дали сме от парите на жителите повече за субсидиране на превоза, само че всяко в допълнение искане е да се преразпределят средствата на жителите в посока на дребна група превозвачи ".
Това сподели пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

И разясни, че обсегът на тол системата се уголемява, тъй като са отстранени винетките за превозвачите :

" Не е обикновено българските жители с колите да заплащат 2/3 от средствата за пътищата в страната. Който повече употребява пътищата е заслужено да заплаща повече . Ако превозвачите са съгласни да върнем винетките, да го предложат. Тогава ще забележим дали сметката няма да излезе във щета на превозвачите, и то на дребните превозвачи ".

В предаването " Неделя 150 " Василев добави, че страната ще продължи да компенсира бизнеса поради надценката на електрическата енергия , до момента в който се откри вид за промени, които да се договорят с работодателите, с Министерството на енергетиката и с енергийната комисия в Народното събрание.

" Цените на енергоносителите в света се качиха трагично и няма да паднат скоро. Електроенергията е българска и наградата към държавните сдружения може да се върне под формата на обезщетения . Правителството може да обере шока, да помогне на бизнеса да направи прехода, само че няма по какъв начин, при изискване че цената на петрола се е вдигнала двойно, да кажем на бизнеса, че ще остане на старите цени на бензина и на дизела, тъй като това са запаси, които не са български ".

Той разясни, че акцизът върху електрическата енергия на огромна част от видовете производства плюс електрическата енергия за публичния превоз отпада .
" Отпада акцизът върху метана. Ще се възползваме от цялостната опция за нулиране на акцизите на всичко, което европейската инструкция разрешава. Такава опция е имало и преди, само че страната не се е възползвала до момента. В понеделник ще обявим всички ограничения ".

Вицепремиерът предвижда, че инфлацията у нас следва да се успокои, защото тя към този момент е калкулирана във всички артикули и услуги .

" Във всички браншове има растеж на стопанската система за първото тримесечие. Има един-два бранша с към 1% спад ".

Във връзка с природния газ министърът на финансите уточни, че българският интерес е в същинската диверсификация:

" А не да седим и да се кълнем, че имаме един снабдител и че в случай че го няма него, всичко ще почине. Позицията на Бойко Борисов е тази - би трябвало да вървим да подаряваме кученца на Владимир Путин, с цел да не ни спре газа . Българският народен интерес е напълно друго ".

Интервюто с Асен Василев можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР