Да размишлявате върху действията, мислите и емоциите си, да анализирате

...
Да размишлявате върху действията, мислите и емоциите си, да анализирате
Коментари Харесай

Защо се нуждаем от саморефлексия всеки ден

Да размишлявате върху дейностите, мислите и страстите си, да анализирате житейските си решения - това е необикновено потребен табиет. И въпреки всичко по кое време за финален път си правихте саморефлексия (самоанализ, инвентаризация, интроспекция)?Ако вярвате в силата на решенията, взети в новогодишната нощ, бихте могли да започнете ретроспекцията на миналия си живот още в средата на декември. Но за какво би трябвало да се ограничавате единствено до две седмици? Ежедневната саморефлексия е значима и може да бъде извънредно потребна за всеки. 

Какво е саморефлексията? 

Саморефлексията е да извършите крачка обратно, с цел да погледнете задълбочено живота си и решенията, които сте взели. The Cambridge Dictionary дефинира самоанализа като " размисъл върху личните усеща и държание, както и аргументите, които могат да се крият зад тях. "  Саморефлексията в някои връзки е доста сходна на медитацията. Но за разлика от прекъсване на мисленето и укротяването на мозъка, задачата е по-скоро да помислите интензивно и задълбочено за какво вършиме нещата, които вършиме, вместо да работите, с цел да изчистите мозъка си от стрес.  Този развой може да се случи по доста способи. Например саморефлексията може да се практикува посредством водене на персонален дневник, в който пишете всяка вечер. Самоанализът може да се извърши и мислено до момента в който вършиме нещо друго, да вземем за пример тичате. 


Защо е значима саморефлексията

Саморефлексията е по-важна, в сравнение с хората могат да осъзнаят. Това е превъзходен метод да се свържете със себе си на по-дълбоко равнище и да разберете за какво се държите или реагирате по избран метод. Честният самоанализ постоянно оказва помощ да имате по-позитивно мислене и възгледи за живота. Саморефлексията може да ви помогне да развиете мислене, устремено към духовно израстване. Тя може да ви помогне да видите какво се е объркало и какво можете да извършите идващия път, с цел да станете по-добри и по-мъдри. Саморефлексията е превъзходен метод да се поучите от грешките си. 

Защо да вършиме самоанализ всеки ден

1. Намеренията и проектите се увеличаватСаморефлексията ви оказва помощ да живеете с повече планове. Като си задавате въпроси за това, което в действителност желаете в живота, можете да започнете да създавате проект за реализирането на желанията. След като попитате самите себе си за мотивацията си, може да ви се разкрият доста, до момента неразбираеми отговори за същинското ви аз. Може да ви се разкрие, че ви липсва наслада и да ви хрумне по какъв начин да се сдобиете с нея.
2. Самосъзнанието узряваКогато отделяте време всеки ден за най-малко няколко минути размисъл, вие сте принудени да анализирате дейностите, които сте подхванали. Това демонстрира, че сте способни да виждате себе си и държанието си, а освен да се фокусирате върху това, което другите хора са ви създали. Саморефлексията ви оказва помощ да разберете къде се намирате сега и къде желаете да отидете. 
3. Научавате се да приемате себе сиЗапочвате да научавате повече за себе си, като размишлявате върху това по какъв начин и за какво вършиме изборите си. Това може да одобри формата на позитивни саморефлективни мнения. Ако въпреки всичко напишете нещо отрицателно за себе си, е чудесна концепция незабавно да изброите и положителните си качества или прояви. 
4. Осмисляте ежедневните събитияЕжедневието ни залива с неприятни непредвидени и предстоящи събития. Отделете няколко минути, с цел да помислите или запишете случилото се и да го обработите мисловно и прочувствено. Това може да ви насочи към идващите стъпки и да ви помогне да отговорите осъзнато на провокациите - вместо да реагирате непринудено на обстановката. 
5. Ясно фиксирате измененията, провокациите и препъваниятаЕжедневната саморефлексия ви разрешава да погледнете обратно - от кое място сте пристигнали и ви оказва помощ да очертаете къде желаете да отидете в бъдеще. Записването на няколко мисли всеки ден ще ви даде вероятност. Може да забележите, че седмици, месеци или години по-късно нещата, за които сте се тормозили, не са имали дълготрайно влияние върху живота ви.


Как се прави

1. Задавайте си въпросиЗадайте си най-трудните въпроси, които нормално бихте избегнали (прекарвам ли времето си рационално, срещам ли се с хора, които ме построяват и предизвикват да бъда най-хубавата версия на себе си, от какво се опасявам, какво желая от живота, кое ще ме прави по-добър човек, по какъв начин да съм потребен на другите...) 2. ГрафикРазгледайте графика си за деня, седмицата, месеца и годината. Вижте по кое време ще е най-удобното за вас време на денонощието, през което да се заемете с инвентаризацията си. Планирането на тъкмо несъмнено време за самоанализ ще ви помогне по-лесно да си създадете навика. Ще пристигна време, когато ще свикнете и ще се чувствате неестествено, в случай че сте пропуснали всекидневния си диалог със самите себе си.3. Започнете с малкоНе прекалявайте първите няколко пъти. Саморефлексията може да отнеме от няколко минути до час, само че когато стартирате не е нужно да си извършите цялостна дисекция на живота още първия път.
4. Направете самовглеждането внимателноБъдете старателни с разрезите на душата. Не бързайте с дълбокия разбор, в случай че не сте подготвени да приемете цялата истина за вътрешния си мир в този миг. Не го правете и в случай че нямате предпочитание, а единствено сте решили да подражавате на някого. В този случай упражнението няма смисъл.
5. Не се опасявайте да поискате помощАко имате потребност от помощ при превъзмогване на дадена обстановка или страстите, които изпитвате, помолете другар, член на фамилията или експерт (психолог, психотерапевт, коучър) да ви изслуша и да ви помогне с противоположна връзка. Не се срамувайте да поискате помощ.
Сега е ваш ред. Вземете молив или писалка и започвайте.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР