Да пазаруваш в Куба в момента не е много приятно.

...
Да пазаруваш в Куба в момента не е много приятно.
Коментари Харесай

Нова професия в Куба: да чакаш на опашка

Да пазаруваш в Куба сега не е доста прелестно. " Всичко става доста мъчно. За опаковка пилешко месо от време на време се постанова да се чака на опашка по 7-8 часа ", споделя Рикардо Бараган. Вярно е, че нещата малко са се подобрили в последно време, само че нормално пред магазините се тълпят по 200-300 индивида ", споделя 59-годишният кубинец.

" Днес се нареждаш за пилешко, на следващия ден чакаш за олио "

Пандемията от ковид в допълнение задълбочи тежката икономическа и финансова рецесия на острова. Приходите от туризъм съвсем напълно се сринаха, а все по-строгите американски наказания затрудняват преводите на пари от кубинци в чужбина. Правителството в Хавана реагира на това с валутна промяна при започване на тази година, съпроводена и от промени в ценовата политика и заплащането. След 25 години конвертируемото песо беше напълно отстранено и в обращение остана единствено кубинското песо. На мястото на конвертируемото песо обаче от дълго време се е настанила друга твърда валута - американският $. За да притегли по този начин незабавно нужната твърда валута, през октомври 2019 година държавното управление отвори държавни валутни магазини, в които притежателите на твърда валута могат да си купуват домашен електроуреди и авточасти, а от юни - също хранителни артикули и хигиенно-санитарни артикули. В същото време асортиментът в елементарните, невалутни магазини е извънредно изтънял: там, където изобщо към момента може да се купи нещо, се образуват дълги опашки. На процедура се чака на опашка за всичко. " Днес се нареждаш за пилешко, на следващия ден чакаш за олио и така нататък Опашките в никакъв случай не свършват ", споделя по този мотив Бараган.

Colero - да чакаш на опашка за различен

Мнозина, и най-много възрастните хора, обаче не желаят или не могат да стоят по опашките. Още повече, че висенето на опашка усилва риска от заразяване с COVID-19. Всичко това докара до появяването на нов тип занятие: стоене на опашка за преотстъпване на реда против възнаграждение или разпространение на закупената стока на черния пазар. Марко Хименес прави тъкмо това. В Куба на такива като него споделят colero (редящ се на опашка). Той работи в държавна оптика и преди валутната промяна е изкарвал по 280 кубински песо - към 12 щатски $. За да усили приходите си е продавал стъкла за очила на черно, само че и те свършили и в края на 2019 от оптиката изпратили всички чиновници в насилствен домакински отпуск. " Два месеца ни плащаха заплати, по-късно нищо ", споделя той. Тогава един негов другар му подхвърлил концепцията да изкарва пари от чакането на опашки.

Заради пандемията множеството магазини в Куба пускат по едно и също време единствено до четирима клиенти, от което опашките в допълнение набъбнаха. Съкращаването на работното време на множеството магазини и наложеният в Хавана вечерен час единствено утежниха ситуацията в допълнение. " След пет часа сутринта хората могат да напущат домовете си и потеглят да си пазят ред по опашките. Когато в 9 магазините отворят, внезапно се появяват хората със непокътнато място и по този начин някои опашки нарастват начело, а не откъм гърба. Изведнъж се оказва, че пред теб има не десетина, а примерно 70 индивида ", споделя Хименес. Сред чакащите има хора, които продават мястото си на опашката против 50 песо. Много по-печелившо обаче е самичък да напазаруваш и след това да препродадеш стоката. " Пилешко, кайма, майонеза, спагети - върви всичко, за което можеш да се сетиш ", споделя Хименес. Обикновено той продава всичко на двойна цена. По негова преценка към 80 % от хората по опашките са точно coleros.

Само по една опаковка пилешко на човек

На доста от продуктите обаче има наложени ограничавания - по този начин да вземем за пример на човек е разрешено единствено по една опаковка пилешко месо. Затова Хименес води със себе си по още двама или трима души на опашката, другояче не си заслужава, признава той. Понякога си набира инцидентни претенденти напряко пред магазина - предлага им по 75 песос, с цел да застанат на опашката. На влизане в магазина се показва персонална карта, която бива сканирана. По този метод се предотвратяват вероятни злоупотреби, т.е. нареждането на опашката по няколко пъти. Глобите са високи. За да не бие на очи, Хименес прави това 2-3 пъти седмично. Междувременно към този момент си има и твърди купувачи. Така изкарва сред 750 и 1000 песос на седмица - към 40 $. Освен това от два месеца има и друга работа - обикаля от врата на врата, с цел да разпознава инфектирани с ковид, за което още веднъж получава държавна заплата. Хименес се надява скоро да се върне на остарялата си работа в оптиката. " Стоенето по опашки ми оказва помощ да оцелея ", споделя той, само че признава, че стартира да му омръзва. Когато завърши с това, сигурно опашките въобще няма да му липсват, твърди той.

Автор: Андреас Кноблох
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР