Да отпуснеш на роклегендата символичните 500 лева като награда за

...
Да отпуснеш на роклегендата символичните 500 лева като награда за
Коментари Харесай

Сдружение „Зограф“: Защо министър Банов обижда „Щурците” и „Сигнал”?

Да отпуснеш на роклегендата символичните 500 лв. като премия за заслуги към българската страна и нацията, а на – едвам 350 лв. месечно, е повече от цинично, това приказва за цялостното недоумение за ролята им и за безспорния им принос към българската музика и българската просвета като цяло, декларират от гражданското съдружие и припомнят, че заплатата на самия министър Банов към този момент надвишава 6 500 лв. на месец.
Подготвеното от Министерството на културата и импортираното в Министерския съвет предложение за разпределяне на суми от по 500 и 350 лв. като държавни месечни парични награди на 65 създатели, разкрива цялостната некомпетентност освен на членовете на специфичната комисия, изготвила въпросния лист, само че и на служителите в културната институция, които утвърдиха и парафираха решението й, акцентират от съдружие „ Зограф “.
са несъмнено най-обичаната и най-популярна българска рокгрупа за всички времена, през юни 2017 година те отпразнуваха 50-годишнината от основававането си с неповторим 4-часов концерт в препълнената от почитатели „ Арена Армеец “, припомнят от съдружие „ Зограф “. Неостаряващите шлагери на групата „ Вкусът на времето ”, „ Две следи “, „ 20-ти век “, „ Конникът “, „ Среща “, „ Клетва “, „ Вкусът на времето “, „ Хамлет “, „ Мускетарски марш “, „ Вълшебен цвят ” ( “Бяла лунна вечер… ”) и още доста други техни велики песни и евъргрийни са обичани на генерации българи. Големият принос на Кирил Маричков е и в това, че в годините на тоталитаризма, когато имаше табу за рокмузиката, песните на „ Щурците “ подтикваха младежите към свободомислие, само че явно в Министерство на културата не са наясно с всичко това, щом взеха решение да провиснал на създателя на именитата рок групировка повече от скромна премия от 500 лева, която като размер е едвам 7 (седем) % от настоящата брутна месечна заплата на министър Боил Банов, установяват от гражданското съдружие.
Още по-обидно е предлагането на културното министерство по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската страна и нация да бъде дадена на фронтмена на Данчо Караджов повече от символичната като размер премия от едвам 350 лева, акцентират от съдружие „ Зограф “. Да оцениш заслугите на изпълнителя на класиките „ Да те копнея ", „ Сбогом “, „ Може би “, " Мина и Лора “ и „ Лодка ли е любовта “ с по този начин обидна парична премия, е повече от неуместно, това издава и тежки управнически дефицити, уверени са в съдружие „ Зограф “. Да не забравяме, че „ Сигнал “ бяха и една от най-наказваните и репресирани рокгрупи по времето на социализма, през 1982 година тогавашният Комитет за просвета издаде възбрана групировката на Данчо Караджов да има каквито и да е концертни изяви в страната, плочите на „ Сигнал “ бяха конфискувани от магазините, като бе разпоредено песните на групата да не се излъчват и по малкия екран и радиото, напомнят от „ Зограф “. Причината за тази упражнена принуда от управляващите над рокгрупата бе концерт на „ Сигнал “ в зала " Изгрев " в Бургас на 10 февруари 1982 година, по време на който националната милиция стартира да бие с палки техни въодушевени почитатели пред сцената, а Данчо Караджов не можа да остане безразличен, хвана микрофона и извика: „ Не сме привикнали да свирим под ударите на милиционерските палки! “
Най-скандалното обаче е, че във въпросния министерски лист с 65 музиканти, препоръчани за премия за заслуги към българската страна и нацията, отсъстват Румен Бояджиев, Константин Цеков Иван Лечев от, група с 45-годишна история, с паметен статус и с хиляди правилни фенове, показват от „ Зограф “. Нима служителите в Министерство на културата в никакъв случай не са чували неостаряващите и обичани на генерации българи класики – „ След 10 години “, „ Високо “, „ Няма по какъв начин “, „ Не по този начин “, „ Пак ще се прегърнем “, „ Обичам те дотук “ и доста други незабравими композиции на „ ФСБ “, питат от съдружие „ Зограф “ и упорстват отговорните за следващия гаф служители в културното ведомство да понесат административни санкции.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР