Да отпадне възможността за получаване на българско гражданство на основание

...
Да отпадне възможността за получаване на българско гражданство на основание
Коментари Харесай

След като Брюксел ни смъмри: Спираме да продаваме български паспорти

Да отпадне опцията за приемане на българско поданство на съображение вложения, планува планът за промени на Закона за българското поданство, който ще бъде разискван на 30 януари т.г. от Съвета за развиване към Министерски съвет и ще бъде оповестен за публично разискване.
 Еврокомисията ни предизвести да не продаваме български паспорти на нарушители
Част от ограниченията планувани в законопроекта плануват още редуциране на периодите и прецизиране на критериите за даване на българско поданство, въвеждането на условие претендентите за поданство на съображение на генезис да владеят български език и да имат работа и приход в страната.

Промените в проектозакона, направен от Министерството на правораздаването в осъществяване на Програмата на държавното управление 2017 година – 2020 година и решението му за понижаване на административната тежест върху жителите включват: реализиране на първокласен надзор върху виновните за даване на българско поданство институции, с оглед спазването на законовите процедури и срокове; унищожаване на условието за показване на някои публични удостоверителни документи на книжен носител; опростяване на процедурите и възстановяване на успеваемостта на процесите по предоставяне на българско поданство.

Предложението на работната група към Министерството на правораздаването за отпадане на опцията за приемане на българско поданство на съображение вложения е направено въз основата на разбор във връзка с използването на член 12а и чл.14 а от Закона за българско поданство в действие от 2013 година

Данните демонстрират, че не е реализирана задачата за увеличение на привлечените действителни задгранични вложения и икономическо развиване. В резултат от това не е реализирано откриване на нови работните места и стопански напредък. В допълнение към датата на разбора в някои случаи на по-късен стадий от производството е открито да вземем за пример, че инвестицията не е налична, заради осъществена продажба на закупените скъпи бумаги или по други аргументи, показват от правосъдното министерство.

Преди ден стана ясно, че България е подложена на критика в проектодоклад на ЕК за продажбата на поданство на богати чужденци, което съгласно Брюксел създавало риск проведени незаконни групи да обхванат в Европейски Съюз. 

Малта, Кипър и България са единствените страни членки на Европейски Съюз, в които работят стратегии за продажба на поданство. В трите страни богати чужденци могат да си купуват паспорти против вложения, вариращи сред един и два милиона евро.

В същото време липсват достатъчни инспекции на произхода на благосъстоянието на хората, които си купуват поданство, написа в отчета на Европейска комисия. Това усилва риска от пране на пари, корупция и отбягване на заплащане на налози.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР