Да не се пристъпва към ново затваряне на училищата, настоява

...
Да не се пристъпва към ново затваряне на училищата, настоява
Коментари Харесай

Отворено писмо до властта: Присъствено обучение до края на ...

Да не се пристъпва към ново затваряне на учебните заведения , упорства Национална мрежа за децата в отворено писмо до министър-председателя Кирил Петков, министъра на опазването на здравето проф. Сербезова, просветния министър акад. Николай Денков и доц.д-р Георги Йорданов, зам.-министър на опазването на здравето и ръководител на Националния пандемичен комитет.

Писмото е във връзка изявлението на доцент Йорданов, че евентуално ще се наложи нов локдаун в образователните заведения. По думите му, все още тестването в учебните заведения не демонстрира повишаване на инфектираните деца, само че здравните управляващи имат подозрение какъв брой качествено е този тип проучване и дали в действителност открива случаи на ковид в детските колективи.

От Националната мрежа за децата съзират две взаимноизключващи се послания на Министерство на здравеопазването - че заради лекото протичане на боледуването след заразяване с Омикрон карантината може да бъде понижена, а в това време заради нараснал риск от заразяване може да се мине отново към отдалечено образование.

" Отново виждаме единствена сигурна поръчка за ограничение на заболеваемостта посредством затваряне на учебните заведения. Припомняме, че през последните 10 дни по време на коледните и новогодишните празници българските жители бяха свободни да честват фамилно, на огромни групи, по курорти и къщи за посетители, както и в разнообразни страни и континенти в чужбина. През този интервал децата са били във почивка. Преди нейното начало децата посещаваха учебно заведение посредством наложително тестване, като част от тях продължиха отдалеченото си образование съгласно желанията на родителите им. Едва от 15.12.21 година - по-малко от седмица преди началото на коледната почивка, нужният % от съгласни за тестване и присъствено образование в един клас беше понижен от 50% на 30% и още една дребна група деца съумяха за седмица да се върнат присъствено на учебно заведение.

След връщането на децата в учебно заведение, и то при условия на

безвредна среда, каквато няма в голямата част от останалите обществени заведения,

в това число и в Народното събрание, не са регистрирани значими промени и повишаване в заболеваемостта, което да може да се припише непосредствено на присъственото образование - гласи отвореното писмо. - Внушението, че при открита процедура за тестване децата посещават заболели учебно заведение, а тестванията дават фалшиво-негативни резултати и не се вършат качествено, е извънредно нездравословно, изключително на фона на събитието, че сходно тестване и съблюдаване на условието за зелен документ не се прави всеобщо измежду възрастните или не се съблюдава задоволително дейно, с цел да се твърди, че разпространители на вируса са децата ".

Убедени, че вземането на решение следва да бъде подчинено на научни данни, от мрежата напомнят, че от началото на пандемията нито едно проучване на СЗО, УНИЦЕФ, ЮНЕСКО, Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите не прави извода, че децата и учебните общности са мотор на разпространяването на COVID-19, нито демонстрират статистически висок риск за здравето и живота във възрастовата група 0-19 година Напротив, всички рекомендации са ориентирани към опазване на присъствената форма на образование даже и в условия, при които всички други обществени събития и места са с стеснен достъп или в локдаун.

Национална мрежа за децата се обръща с апел към премиера и министъра на опазването на здравето да насочат ясно обръщение, че правата на децата ще бъдат предпазени и няма да се допусне спиране на присъственото образование

за сметка на опазване на обществения живот на възрастните.

" Децата и родителите на България имат моралното право и нужда да получат това удостоверение, както и задоволително безапелационна информация и проект за деяние, каквито от март 2020 година до момента не е имало. Обръщаме внимание, че доверието в поредните и оправдани дейности на държавното управление са от основно значение за справяне с пандемията и следствията от нея. Вярваме, че държавното управление има всички средства да обезпечи безвредно присъствено образование до края на образователната 2021/2022 година и все още няма причина то да не продължи да се организира по към този момент контролирания и отработен от учебните екипи метод - пишат от мрежата. - Едва 7 дни след началото на новата 2022 година и по-малко от месец след встъпване в служба на новото съдружно държавно управление не бихме желали да оставаме с горчивото възприятие, че не сме очевидци на смяна, ново начало и осъществяване на положителните поръчки от съдружното съглашение, а на

политическо дежа вю, в което децата заплащат цената, която никой различен не желае да заплати.

А тази цена - към този момент става изрично ясно - обгръща всички аспекти на детския живот - от образователните достижения и просветителния обсег, през задълбочаване на неравенствата и рецесии в фамилиите до опасността за физическото и психическо здраве на децата и родителите. Неглижирането на тези обстоятелства за следващ път би оставило у жителите убеждението, че още веднъж икономическите ползи ще надделеят над моралните и етични правила и полезности, както за жалост сме привикнали да става в нашето общество в последните десетилетия ".

Обединението от организации приканва за " ясни послания и безапелационни ограничения за справяне с пандемията, учредени на здравната и научната логичност, които слагат децата преди всичко освен на думи, само че и посредством действителни дейности и политическа и социална отговорност на възрастните”.

Министър Сербезова: Преди затваряне ще има други ограничения



Преди да се пристъпи към ново затваряне на учениците и онлайн образование има други форми - преустановяване на извънкласните занимания, образование по график там, където е допустимо, тестване на по-голяма периодичност.

Това съобщи здравният министър Асена Сербезова във връзка възможното затваряне на учебните заведения поради новата вълна на омикрон у нас.

" Данните се наблюдават доста динамично. Този вирус е по-различен от предходната вълна и чакаме да забележим няколко фактора, изясни Сербезова. Първо, какъв брой от интензивните кревати ще бъдат заети. Ще се подходи и районно, тъй като някои области са натоварени повече ", изясни още министърката. Тя увери още, че при всички положения ограниченията, които се вземат, ще бъдат обявявани и обяснявани на база какво са подхванати.

Директори и синдикати оферират: Двукратно тестване и местни локдауни



Председателят на Съюза на работодателите в системата на националната култура в България Диян Стаматов също изрази неразбиране за какво се мисли за нов локдаун в учебните заведения, в случай че се ползва тестване за обезпечаване на безвредна среда.

Според Стаматов по-логично е вместо ново затваряне на учебните заведения да се пристъпи към: двукратно тестване на всички ученици; носене от всички възпитаници и учители във всички учебни пространства на висок клас маски от вида FFP2; наказания при неналичието на маски или при неправилното прилагане на маски, в това число и премахване от училище; висока степен на хигиена и дезинфекция; имунизация. " Знам, че последното ще взриви доста мисли, само че би трябвало да излезем от този обаян кръг ", акцентира Стаматов.

" Тестовете са нискоефективни, това е неоспорим факт съгласно медицинските експерти, само че те са врата към постоянното образование ", счита водачът на Синдикат " Образование " към КТ " Подкрепа " доктор Юлиян Петров. " Нека учебните заведения да не минават към електронно образование на база заболеваемост на града или региона, а съгласно обстановката в просветителната институция. Сегашният метод е груба неточност и нанася непреодолими дефицити на нашите възпитаници ", добави той.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР