Да, лобирам за 26 000 малки производители и всичко, което

...
Да, лобирам за 26 000 малки производители и всичко, което
Коментари Харесай

Танева: Лобирам за 26 000 малки производители и всичко, което нашата земя ражда

" Да, лобирам за 26 000 дребни производители и всичко, което нашата земя ражда. Какво да разясня, нещо жанр пасквил . " Нашите дребни производители са такива - неустойчиви, неорганизирани, само че секторът е подобен какъвто е. Така земеделският министър Десислава Танева отговори на обвиняванията на комерсиалните вериги в лобизъм за млечния бранш и протекционизъм пред Българска национална телевизия.
На 14 април комерсиалните вериги изпратиха позицията си по ограниченията на страната до медиите. В нея се задават ясни въпроси, подбудени от неразбираеми разпореждания, като това какво значи повърхност, " задоволителна за излагане и продажба ": Земеделският министър да изясни на хората от кои обичани артикули да се лишат.
Повод за " войната " сред земеделския министър и веригите стана решението на държавното управление да вкара наложително изискване за пласиране на районни артикули в магазините. Силовата интервенция на кабинета в работата на комерсиалните вериги се наложи, откакто земеделският министър Десислава Танева изясни пред медии по какъв начин две седмици им се моли, с цел да подхващат ограничения в отбрана на българските селскостопански производители. Вчера и Народното събрание одобри ограничения в отбрана на земеделските производители.
Земеделският министър отговори на обвиняванията, че не е търсила веригите преди да се вземат държавните решения . " Вашата оставка ли желаят? попита водещата. Аз не се тормозя, всеки е в правото си да я изиска. Моето изпитание до последния ден на тази позиция е по какъв начин да понижа вредите от пандемията ". Имаше среща и с производителите и с комерсиалните вериги, изясни още Танева.
" Реакция в жанр " предизборна акция " несъмнено не съм очаквала. Но дано не занимаваме хората с една позиция против мен. Нека забележим какво предлагаме – веригите на процедура да си действат с техните механизми и метод на работа, с едно само условие – да има пространство, дори и % махнах поради тях, – да има място за районни производители ", изясни министър Танева.
" Не знам къде я виждат тази корупция , предлагането е да се осъществя моделът " районен производител ", който действа в по-богатите от развитите страни. Това е съществена идея за веригите там. Ние сме търсили разновидността да е вероятен за всички търговци у нас. Примерите за унищожена продукция идват към този момент от всички страни. Ето Холандия унищожава лалетата. Ако ние не доведем българската стока до потребителя, ни чакат същите репортажи, акцентира земеделският министър.
В Гърция рапортуват на седмица – веригите какъв брой фермерска стока са изкупили. Но това не е решение за нас. Важно е да не похабим земеделския труд, сподели изрично Танева.

От приемането на постановлението чакахме оферти и претенции от веригите. Искахме този модел да проработи. По мотив обвиняванията в " неорганизираност и готовност " – да по този начин е, подобен е бранша на земеделските дребни производители. Веригите би трябвало да създадат спомагателни разноски – да по този начин е, само че би трябвало да го създадем в този миг, изясни още Танева.

На обвиняванията в лобизъм в млечния бранш земеделският министър отговори, че отговорностите, които се вменяват за потреблението на сурово българско мляко е мярка в поддръжка на дребните производители. Това е в ущърб на предприятията и все пак те поддържаха мярката, тъй като са на ясно, че връзката сред производител на сурово мляко и преработвачи на суровината би трябвало да бъде непокътната и след пандемията, съобщи министъра.
Няма да има нарастване на цените , сподели още веднъж Танева, " не чакам, дори в противен случай – чакам да се усили качеството на предлаганата стока. Българското произвеждане на храни е задоволително, да му дадем достъп до клиента. Вече цените се  поуспокоиха. В началото на пандемията имаше съмнение поради решенията на страните и обстановката по границите.

Забрана за експорт не предвиждаме. България е ресурсно богата страна – чист експортьор. Нямаме учредения да спрем износа. Това са средства, вложени в произвеждане. Имаме сега 1 лмн и 400 хиляди тона пшеница - имаме пшеница за 1 година напред. Нямаме терзания, безапелационна беше министърът. В същото време Румъния към този момент забрани износа на зърнени култури.

Динамична е обстановката. Трябва да сме обединени и солидарни в нея, безапелационна беше Танева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР