Да изсмучеш държавата докрай! Под това мото премина животът на

...
Да изсмучеш държавата докрай! Под това мото премина животът на
Коментари Харесай

Акценти за 8 - 14 октомври от Banker Weekly

Да изсмучеш страната до дъно! Под това мото мина животът на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. С демонстративно неуважение на правилата властелинът на „ порциите “ наложи това свое " верую " като норма на държание на всички, минали през високите етажи на властта през последните две десетилетия. Схемите на Вожда не подминаха и сегашният длъжностен кабинет. Министрите на Стефан Янев бяха притиснати до стената и принудени да вземат решение за поредния харч от бюджета. С него би трябвало да бъде разплатен краят на безобразията в летния сарай на Ахмед Доган. 

Неусетно измина една година, откогато България публично стана част от Европейския банков съюз и валутния механизъм ERM II, прочут като чакалнята на еврозоната. Казваме публично, тъй като решението бе взето от европейските ни сътрудници през юли 2020 година, само че практическото ни " влизане " в тези финансови структури се случи с установяването на тясно съдействие сред Българска народна банка и Европейската централна банка, което се случи на 1 октомври същата година.

През седмицата цените на енергоносителите  още веднъж доближиха своя парадокс, тъй като по тържищата в Западна Европа в сегмента " Ден напред " един мегават взе да се продава за 300 евро. Природният газ също излетя в небесата, откакто котировките му се повишиха до невижданите 1900 $ за 1000 кубически метра (около 161 евро за мегаватчас синьо гориво). Единствено при фючърсите се провидя някакво благовъзпитание, тъй като те задържаха равнищата от към 100 евро за мегаватчас. Само по себе си обаче и тук  нещата граничат с ненормалното, тъй като единствено преди пет месеца цената беше от порядъка на 30-35 евро за един мегаватчас синьо гориво.

Някой би възразил, че се готвим за демократични избори, а не за стълкновение, заради което военната терминология не е уместна. За зло или положително, ножът е опрял до кокала и то освен на партиите, а на обществото като цяло. Блокажът би трябвало да бъде преодолян по един или различен метод. Ясно е, че общата обстановка на несигурност се „ стегна ” даже по нашенските мащаби на забатачване на нещата. Не че всичко ще се обясни изведнъж и ще има забележим прогрес, само че е нужно най-малко да има нова, по-значима стъпка в нужната на България посока – посоката на положителна социална смяна.

Текущият скандал с " Досиетата Пандора " - щем не щем - ни връща към близкото минало. И по-точно - към 2015 година, когато на бял свят с гръм и тропот се появиха " Panama Papers ". Завръщането в предишното ни подсеща и за още нещо - за гениалното допълнение, с което Карл Маркс обогатява прозрението на Хегел, че всички събития в историята се случват по два пъти: един път - като покруса, повторно - като фарс.



Само за броени дни очертаващата се като скучна и с предупреден край кандидатпрезидентска акция се преобрази. Изглеждаше, че сегашният президент Румен Радев ще завоюва съвсем служебно втория си мандат. Но безусловно минути преди за инициативните комитети да хлопне мандалото в ЦИК бяха регистрирани две съществени кандидатури за присъединяване в конкуренцията за държавен глава - ректорът на най-старото висше образователно заведение у нас проф. Анастас Герджиков и ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов.



Служебното държавно управление единствено даде поръчка за смяна. Ангажиментът за смяна би трябвало да надвишава лоялността. Президентът Радев е съвършен за депутат, а в ГЕРБ ценят единствено народнящината от веселяшки вид. Още през 2015 година Моника Маковей ни сподели: „ Изчистете правораздаването, а то ще почисти всичко останало! “ Ако няма работеща правосъдна система, каквито и заеми да се взимат, каквито и пари да дойдат от Европейски Съюз, две трети от тях ще бъдат откраднати. Председателят на " Правосъдие за всеки " Велислав Величков пред БАНКЕРЪ.



Децентрализираните финанси съставляват платформа с отворен код, без позволителен режим за достъп, напълно открит за всички участници без привилегировани условия за който и да е било, на която можете да търгувате цифрови активи, да заемете запас, да разпространение запас и т.н.  С една дума, можете да използвате всички финансови услуги, които ви оферират обичайните финанси, без да чакате позволение от който и да е и с цялостната увереност, че изискванията са идентични за всички участници с най-висока степен на сигурност.  Бисер Манолов , финансов съветник, пред БАНКЕРЪ.



Българските жители видяха какво успяхме да реализираме с Кирил Петков за четири месеца в служебното държавно управление. Мисля, че схващат и до каква степен сме подготвени да стигнем, в случай че ни гласоподават доверие. Хората, които влизат в листите ни, също са с доста положителни кариери и също са потвърдили себе си отвън политиката. Те нямат нищо общо с обичайното кариерно развиване по партийна линия и в този смисъл не са изкушени от благините на държавното ръководство. Бившият финансов министър и сегашен политик от " Продължаваме промяната " Асен Василев пред БАНКЕРЪ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР