Да имате по-голям набор от таланти, от които да избирате,

...
Коментари Харесай

Пазарът на труда: 26 интервюта за наемане на софтуерен инженер


Да имате по-голям набор от гении, от които да избирате, е нож с две остриета (снимка: CC0 Public Domain)

Разработчиците, участващи в наемането на други софтуерни инженери, би трябвало да проведат приблизително 26 изявленията вид „ първи диалог “ с претендентите, когато се пробват да намерят верния човек за даден екип. Понякога тази цифра доближава до 29.

Ситуацията е много по-сложна спрямо 2020 година, когато сходни изявленията вид „ първи кръг “ бяха едвам 16 за наемането на един човек. С други думи, налице е 63% нарастване на интервютата – по едно и също време добра и неприятна вест за тези, които вземат участие в търсенето на най-хубавите инженерни гении.
още по темата
Наемащите компании по-лесно намират нови гении, имайки достъп до повече претенденти. Но въпреки това, това основава доста работа за инженерите, участващи в наемането. Четирима от пет наемащи инженери споделят, че ще им бъде по-лесно да реализират своите цели, в случай че разполагат с повече квалифицирани хора, които да интервюират претендентите – и в случай че не им се постанова по едно и също време с интервюирането да работят както всекидневно.

Значителното увеличение на броя на интервютата е едно от откритията в проучването на Karat – софтуерна компания, която дава облачни изявленията за клиенти, търсещи софтуерни инженери. Компанията е упълномощила на The Harris Poll да изследва 556 специалности, виновни за наемането на софтуерни инженери в секторите на технологиите, производството, търговията на дребно, опазването на здравето и банкирането.

Нож с две остриета

Да имате по-голям набор от гении, от които да избирате, е нож с две остриета, споделят специалистите от Karat. Увеличаването на броя на първичните изявленията „ основава повече напрежение при балансиране на времето, належащо за процеса на интервюиране, и тежестта, която пада върху чиновниците, поради другата работа, която би трябвало да си правят “.

За инженерите, участващи в наемането, да организират повече изявленията е натоварващо – отразява се върху продуктивното време за действителна работа, изтощава, визира мотивацията на екипа и генерира повече разноски за компанията. Три четвърти от „ инженерните водачи “ и „ водачите на гении “ са съгласни, че интервюирането на претенденти „ понижава продуктивното време за писане на код “. Половината от водачите на инженерни екипи считат, че изявлението е финансово източване на компанията.

Ръстът в броя на провежданите първоначални изявленията значително се дължи на всеобщото разбиране на виртуалните изявленията по време на пандемията и на отдалечената работа. Това разрешава на наемащите компании да разширят търсенето си в разнообразни географски региони, даже по-далеч от офисите си. Проучването е извършено сред 9 февруари и 23 февруари, когато динамичността на пазара на труда беше най- “гореща “.

Промени на пазара

Лидерите на инженерни екипи прекарват 48% повече време в подготовка за изявленията, открила е още анкетата. Само 27% от чиновниците по наемане са разкрили компликации при идентифицирането на евентуални инженерни претенденти – спрямо 38% през 2020 година Това би трябвало да значи, че дефицитът на умения е намалял напоследък.

Редно е да се означи, че картината вероятно ще се промени осезаемо, а може би даже фрапантно, откакто някои от най-големите софтуерни компании напоследък оповестиха заледяване на наемането на нови фрагменти или съкращаване на проектите за наемане. На места даже се появиха подмятания за съкращения. Това значи, че множеството наети чиновници в софтуерния бранш имат учредения да се тревожат за сигурността на работата си в обозримо бъдеще.

Хубавото е, че фирмите към момента виждат огромната стойност от наемането на разработчици. „ Всъщност съвсем има консенсус, че един мощен софтуерен инженер коства най-малко два пъти колкото общата си отплата “, се споделя в отчета.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР