Да бъде въведен нулев данък върху реинвестираната печалба от 2023

...
Да бъде въведен нулев данък върху реинвестираната печалба от 2023
Коментари Харесай

Бюджет 2022 в парламента: ИТН предлага нулев данък за реинвестирана печалба

Да бъде въведен нулев налог върху реинвестираната облага от 2023 година. Това ще предложи ръководителят на бюджетна комисия Любомир Каримански (ИТН), стана ясно по време на дебатите към Бюджет 2022 в пленарна зала. Все още не е ясно дали предлагането ще получи поддръжката на други политически сили.

След повече от 7 часа спор депутатите одобриха финансовия проект на страната на първо четене със 124 гласа " за " и 97 " срещу. Финансовият министър Асен Василев го назова " капиталов " и " бюджет на растежа ". Според опозицията обаче той е популистки, проинфлационен и нарушава прилаганата до момента политика за поддържане на фискална дисциплинираност.

През тази година страната възнамерява да преразпредели над 44% от Брутният вътрешен продукт, като бюджетът за четвърта поредна година се възнамеряват на недостиг - 5.9 милиарда лева, или 4.1% от Брутният вътрешен продукт, който ще бъде затрупан с още дълг.
Данъчна концепция за поощряване на вложенията
Председателя на бюджетна комисия Каримански съобщи, че е нужно да се основат условия, които да подтикват вложенията и една такава мярка е точно въвеждането на нулев налог върху реинвестираната облага. От думите му стана ясно, че той има намерение да внесе съответен текст сред първо и второ четене на законопроекта с концепция данъчното облекчение да влезе в действие от идната година.
Реклама
Подобно предложение преди месец направиха и от Института за пазарна стопанска система при представянето на своя различен бюджет. По калкулации на икономистите годишно се разпределят към 10 милиарда лева под формата на дял от локални и задгранични компании. А въвеждането на сходно облекчение ще помогне част от тези средства да бъдат реинвестирани и ще разширят капацитета на потвърдено конкурентоспособни бизнесмени.

Не е ясно дали всички съдружни сътрудници ще поддържат концепцията на Има Такъв Народ. Мартин Димитров ( " Демократична България " ) обаче съобщи, че биха помислили върху нея и напомни, че Естония вкарва сходна мярка още през 2004 година
Дебатът за бюджета
Част от най-разискваните тематики още веднъж бяха за това дали финансите на страната са реалистично планувани, дали плануваният нов дълг от 7.3 милиарда лева за тази година не е прекомерно огромен и какво отражение върху инфлацията ще имат големите разноски - 66 милиарда лева за 2022 година

Най-разгорещеният спор в зала обаче беше сред сегашния финансов министър Асен Василев и някогашният подобен в последният кабинет на ГЕРБ Кирил Ананиев - дали е нужно да се продължи водената досега по-консервативна фискална политика на страната или не.
Реклама
" Валутният ръб заложи като полезност консервативната фискална политика. Ние няма по какъв начин да подкрепим този бюджет, който въплъщава неправилна философия, политика и техника на бюджетното обмисляне ", съобщи Ананиев.

Василев отвърна, че в края на 90-те България е предходна през доста тежка рецесия и в този миг страната е имала потребност от дисциплинираност. Но след приемането на страната в Европейски Съюз " тази икономическа политика на неинвестиране води до това, че половин милион българи напущат страната ".

" Това да разчитаме на ниски заплати и ниски приходи, като конкурентно преимущество, би трябвало да остане в предишното, тъй като няма по какъв начин конкурентното ни преимущество да е това, че сме небогати и с ниски приходи ", съобщи той. И добави, че " Конкурентното ни преимущество би трябвало да бъде това, че произвеждаме артикули с висока добавена стойност, че има задоволителна машинизация на процесите, тъй че да има доста по-голяма работливост на труда и това, че в страната може да се живее елементарно, да се придвижваме бързо и да не си губим времето ", сподели Василев. Затова по думите му с бюджета се залага двойно увеличение на финансовите разноски (до 5.8% от БВП), вложения на средствата в обучение, в опазване на здравето, в просвета и спорт.

Ананиев съобщи, че всеки месец, незабавно след публикуването на месечния бюлетин за осъществяването на бюджета от Министерството на финансите, ще внася парламентарен въпрос до Асен Василев, с цел да го пита по какъв начин върви осъществяването на капиталовата стратегия за 8.2 милиарда лева
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Енергетика 3 Коментари и разбори 1 Свят 2 Енергетика 3 Телекоми 1 Енергетика 2 Свят 3 Икономика Реклама
Коалиционните сътрудници на " Продължаваме промяната " в лицето на Владислав Панев от " Демократична България " с доста по-мек звук също обявиха, че имат опасения от размера на недостига и на държавните разноски. Той съобщи, че за тях посоката е 3% недостиг, който да дава отговор на Маастрихтските критерии, както и че се тревожи от данните от Европа през днешния ден за нарасналата инфлация в еврозоната. " Подкрепяме бюджета, само че имаме своите опасения и те ще бъдат изразени и по време на дебатите при неговата актуализация ", добави Панев.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР