Да бъде разрешено преработването на индустриален коноп у нас, предвиждат

...
Да бъде разрешено преработването на индустриален коноп у нас, предвиждат
Коментари Харесай

Ще бъде ли разрешена преработката на индустриален коноп у нас?

Да бъде позволено преправянето на промишлен коноп у нас, плануват промени в закона за надзор на наркотичните субстанции. Те бяха утвърдени от отрасловите парламентарни комисии и импортирани за първо четене в Народното събрание

Мотивите на вносителите са, че посредством поправката ще бъде основана напълно нова промишленост, ще се разкрият нови работни места в най-бедните аграрни райони и ще има пряк стопански и фискален резултат, осведоми

Поради климатично почвените особености у нас, България има сериозна история в преработката и развъждането на промишлен коноп. В средата на 80-те години сме били водеща мощ в тази промишленост с над 3 000 души заети в бранша. Разликата със неразрешените за развъждане и приложимост канабис е в дейното вещество, което в наркотичното растение доближава до 40%.

Основното приложение е в медицината.

Текат голям брой изследвания, както в региона на неврологията, ортопедията онкологията, обезболяването противовъзпалителната терапия, в това число аз мога да загатна, че и в моето семейство имаме опит. И още веднъж желая да кажа, че би трябвало да се разчита на тези артикули, които са получили своята сертификация и своя надзор, споделя проф.-доктор Иво Петров, кардиолог.

Индустриалният коноп се употребява и като съществена съставна част за произвеждане на биоетанолово гориво и при производството на биопластмаси. Семената намират приложение в козметичната промишленост. Влакната от стъблата се употребяват за произвеждане на изолации и хартия, и даже се вършат платове от коноп.

Конопът е растение, от което се изплъзва всяка една частичка. Т.е. в този момент акцентът е върху здравното му приложение, само че действително видяно няма една молекула от него която да не се употребява и да не потребна по някакъв метод за човешка приложимост, споделя проф.-доктор Иво Петров, кардиолог.

От сектора се оплакват, че сегашният закон им връзва ръцете да затворят цикъла от засаждане до краен артикул.

Основният проблем на промишлеността е, че в България имаме право да отглеждаме растението, само че нямаме право да го преработваме. След това ние би трябвало да го изсушим както е цяло и по този начин да го изнесем от нашата страна в други страни, където можем да го преработим и по-късно към този момент крайния артикул имаме право да го внесем. Това е целия парадокс, споделя Симеон Генов- предс. на Българска асоциация на конопена и канабиноидна промишленост.

Този проблем е на път да бъде отхвърлен посредством законови промени, които на този стадий срещат утвърждение от множеството парламентарни сили.

Ние желаеме да затворим тази дупка в законодателството, тъй че преработката да остава в България, в българските райони, огромна част от които са небогати аграрни райони. Тук да остава добавената стойност, вложенията, работните места, споделя Владимир Панев, ПГ на "Демократична България ".

Става въпрос за фабрика, в която постъпва артикул, който се преработва. Разбира се това става под контрола на страната, лицензирано и никога не нарушава безстопанствен интерес, споделя Антон Тонев- предс. на здравната комисия, ПГ на "Продължаваме смяната ".

В България липсва подобен промишлен бранш.

"Разбира се, че има потребност от такава смяна в закона. Ние като политическа мощ сме "за " това нещо, само че концепцията е това да се получи по метод, който е законосъбразен, с цел да помогнем на този бранш. Това може да бъде опция тъй като в разнообразни райони където има тютюнопроизводство има сега даже хора,които се занимават с развъждането на коноп ", споделя Имрен Мехмедова, ПГ на Движение за права и свободи.

Тук специалистите би трябвало да приказват и юристите, с цел да може да юридическите гаранции, че с едно такова нещо няма да се злоупотребява за в бъдеще. Ако е обезпечено законодателство, подкрепено от всички обединения, в една такава обстановка, няма нищо неприятно, споделя Станислав Балабанов- ПГ на Има Такъв Народ.

От сектора настояват, че в случай че Народното събрание даде "зелена улица " за преправка на промишлен коноп, резултатът ще бъде освен стопански, само че и фискален.

"Например в една Чехия, заради демократичното законодателство, предходната година има влезнали в хазната над 200 млн. евро налози от този бранш. А в България може да бъдат отворени над 3 хил.- 4 хиляди работни места единствено за една година от всички огромни вложители, които биха влезнали в нашата страна ", споделя Симеон Генов- предс. на Българска асоциация на конопена и канабиноидна промишленост.

Предстои законопроектът да бъде разискван на първо четене в пленарната зала още идната седмица.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР