Да бъде направена проверка за картел при предлагането на твърди

...
Да бъде направена проверка за картел при предлагането на твърди
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска от КЗК проверка за картел при продажбата на дърва, пелети и въглища

Да бъде направена инспекция за картел при предлагането на твърди горива за отопление – дърва за огрев, пелети и въглищата за битови потребности.

Това изиска омбудсманът Диана Ковачева, която изпрати рекомендация до ръководителя на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова, оповестява „ 24 часа “.
Омбудсманът упорства по подготвеност Комисия за защита на конкуренцията да направи секторен разбор,
с който да се изследва конкурентната среда на пазарите на произвеждане и реализация на твърди горива, както и на аргументите, довели до покачване цените на дребно.

Поводът за рекомендацията са постъпващите в институцията на омбудсмана голям брой тъжби и сигнали от жители поради лимитирано предложение на пазара и повсеместното нарастване на крайните цени на твърдите горива за физически лица у нас.

„ Останаха некомпенсирани от страната хората, които се отопляват на твърдо гориво. Многократно ме сезираха със тъжби, тъй като на тях никой не им оказа помощ през миналия отоплителен сезон “, стимулира се проф. Ковачева.

Тя акцентира, че лимитираното предложение на твърди горива и рисковото нарастване на цените им с близо 70% по отношение на предходната година, съставляват проблем с огромна социална значителност поради данните, че към 40% от българските семейства разчитат на твърди горива за отоплението на своите жилища през есенно-зимния сезон.
В рекомендацията до Комисия за защита на конкуренцията омбудсманът сигнализира, че жители алармират за доста, всеобщо и трайно повишаване на дървата за огрев,
на пелетите за отопление и на въглищата за битови потребности на територията на цялата страна, като съгласно тях тези неподходящи процеси са почнали още в края на летния сезон през 2021 година и ескалират в интервала от м. октомври 2021 година до момента.

„ Така да вземем за пример оповестяват, че в изискванията на лимитирано предложение цената на дървата за огрев през м. юни 2022 година е била към 110 лева за тримерен пространствен метър (пр. куб. м), през м. юли 2022 година – към 140 лева./пр. куб.м, през м. август 2022 година – към 160 лева./пр. куб.м, а през м. септември 2022 година – към 200 лева./пр. куб.м.
Потребители показват настоящи цени на дървата за огрев през сегашния месец в диапазона 180-220 лева./пр. куб.м.
Тази информация се удостоверява и от обществено налични източници “, написа омбудсманът.

Диана Ковачева подчертава още, че жители я осведомят и за нарастване на цените на пелетите за отопление – от 350-410 лева./тон (в взаимозависимост от съответния тип на пелетите) през лятото на 2021 година, до 650-900 лева./тон през есенно-зимния сезон 2021-2022 година и до 850-1000 лева./тон през м. септември 2022 година
Омбудсманът показва, че тези цени са непостижими за хората, които чакат дейни дейности от способените държавни институции против спекулативните поскъпвания в бранша.
„ Налага се мнението, че лимитираното предложение и покачванията на цените не могат да се обяснят с справедливи аргументи, защото дървата за огрев и дървесината за произвеждане на дървесни пелети са от локален български рандеман.

Нещо повече, съгласно обществени данни държавните горски и ловни стопанства са нараснали проектите си за рандеман на дърва за огрев за директна продажба на популацията през 2022 година с към 10% по отношение на регистрираните 926 хиляди прочие куб.м за 2021 година “, добавя в рекомендацията си публичният бранител.

Ковачева акцентира още, че когато не са налице справедливи фактори за трайното, доста и навсякъде повишаване на твърдите горива,
следва да се допусна, че то е вследствие антиконкурентно държание на участниците на съответните пазари.
Според нея, това опонира на нормативното условие за добросъвестна комерсиална процедура и оказва въздействие върху икономическото държание на потребителите.
„ Особен случай в обсъжданата стокова група са въглищата и брикетите от въглища за битови потребности.
На пазара на дребно тези горива са основно от импорт, а поскъпванията се изясняват с комерсиалната обстановка в Югоизточна Европа “, показва още омбудсманът.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР