Д-р Венцислава Димитрова, която работи на две места, бе една

...
Д-р Венцислава Димитрова, която работи на две места, бе една
Коментари Харесай

Млада лекарка от Велико Търново иска да стане касиерка

Д-р Венцислава Димитрова, която работи на две места, бе една от стотината лекари и сестри, които излязоха на митинг пред регионалната болница “Д-р Стефан Черкезов ” във Велико Търново.

В обедната отмора те настояха за по-достойни заплати, тъй като след отпадане на Коронавирус добавките получават с по 500 лв. по-малко от главната заплата в груповия трудов контракт.

Подобни са проблемите във всички регионални лечебни заведения и по тази причина КНСБ, който провежда митинга, е уверен, че той скоро ще стане народен.

“Вече 6 месеца съм командирована в незабавно поделение. Не съм стъпвала в отделението по физиотерапия, където специализирам, с цел да може тази болница да оцелее ”, изясни младата доктор Димитрова. Емоциоално тя попита

къде са двете минимални работни заплати за специализанти, които здравното министерство е дало обещание ”.

От месеци заплатите на медиците внезапно са намалели, те напущат, съобщи инфекционистът доктор Мая Попова, ръководител на КНСБ в болничното заведение във Велико Търново.

“Основната заплата за доктор с една компетентност би трябвало да бъде 2000 лв.. В момента е 1037 лв. ”, твърди доктор Попова.

“Моята заплата е 830 лева, вземам повече за стаж ”, разяснява сестра с 43-годишен стаж.

Според Пламен Радославов, зам.-председател на Федерацията на синдикатите в опазването на здравето към КНСБ, през април при подписване на Колективния трудов контракт били обезпечени средства за детското и учебно опазване на здравето, служебният министър обезпечил пари за Центровете за незабавна здравна помощ, само че не е бил решен казусът с регионалните лечебни заведения и Регионалните здравни инспекции. Затова КНСБ упорства да възстановят в страната заплащанията под формата на коронавирус тласъци - 600 лева, 360 лева за медицинските сестри и 120 лева за санитарите, до подписване на новия контракт за идната година и приемането на бюджета за 2023 година Според сметките на КНСБ за трите месеца до края на годината ще са нужни 48 млн. лв.

Председателят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров твърди, че има освен 48, а 140 млн. лева за медицински действия в запаса на здравната каса, които може да се употребяват за нарастване на заплатите.

“Те биха разрешили да се покачат бюджетите на лечебните заведения и те да не се тормозят при натиска от пациентите през есента ”, обясни Маджаров. Според него шефът на НЗОК отхвърля да отвори този запас.

“Ние твърдо отстояваме - пари от здравноосигурителни вноски и тези в запаса да бъдат употребени, с цел да се реши казусът със заплатите на лекарите и медицинските сестри най-малко до края на 2022 година Директорите са затруднени, по тази причина няма да се съгласим някой да си разреши да употребява 140 млн. лева за нещо друго ”, предизвести ръководителят на БЛС.

Според него освен великотърновската болница, само че и по-голямата част от лечебните заведения не са съумели да усилят заплатите на медиците. Маджаров изясни, че сега се водят договаряния с НЗОК от кое място да дойдат парите за по-високи заплати. “Смятам, че ще успеем да осигурим обилни средства и доста нарастване на месечните бюджети за септември, октомври и ноември ”, сподели той.

Болниците сега нямат пари, с цел да вдигнат заплатите, съобщи изпълнителният началник на УМБАЛ “Пловдив ” доктор Динчо Генев.

“Предишните ръководещи не послушаха ръководителите на лечебните заведения, че сега не можем да вдигнем парите. Обещаха неща, които са неизпълними. Давам образец - желаят от получен доход в размер на 80 лв. да дадем 100 за заплати. Ако го създадем, няма да плащаме за ток, вода и ще банкрутираме. Лекарите и медицинските сестри просто бяха подведени, че може елементарно да им бъдат вдигнати заплатите ”, разяснява доктор Генев. Той добави, че КТД е подписан от предходното здравно министерство, синдикати и търговци на медикаменти, само че не и от ръководителите на лечебните заведения.

“Разговарях с сътрудници и те нямат опция да вдигнат заплатите. Дори и нашата болница, която е в положително положение, ще срещне компликации, в случай че го направи ”, разяснява доктор Генев. Той се надява на разговор, с цел да се стигне до рационален компромис.

“Болницата в Смолян не може да извърши груповия контракт за 2000 лева на доктор, 1500 лева на месец за сестра и 910 лева за санитар.

“Мога да кажа, че тези числа, залегнали в КТД, са достигнати, само че бруто. Бюджетът на болничното заведение на този стадий не може да обезпечи тези заплати, макар че нашето здравно заведение е в положително финансово положение. Вярно е, че усилиха клиничните пътеки с 20%, само че покачването даже не покрива инфлацията. А и бюджетът ни не се образува единствено от пътеки, а и от приток на пациенти, които към момента имат терзания от коронавирус. ”, разяснява доктор Марин Даракчиев, изпълнителен шеф на МБАЛ “Братан Шукеров ”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР