Д-р Василка Юрукова е специалист по вътрешни болести, хомеопатия, шуслерова

...
Д-р Василка Юрукова е специалист по вътрешни болести, хомеопатия, шуслерова
Коментари Харесай

Д-р Василка Юрукова: Разширени вени се профилактират с шуслерови соли

Д-р Василка Юрукова е експерт по вътрешни заболявания, хомеопатия, шуслерова терапия и биорезонансна диагностика. От 2000 година до момента тя преподава хомеопатия на лекари и фармацевти в България, Съединени американски щати, Австралия и Нова Зеландия. Разговаряме с доктор Юрукова за предварителната защита на разширени вени.

- Д-р Юрукова, настоящ ли е през студените месеци на годината казусът с разширените вени?

- Вярно е, че разширените вени припомнят най-силно за себе си през горещите месеци на годината. Но тяхното развиване не се въздейства толкоз от сезоните, а от вътрешни фактори на организма, за които е добре да се погрижим в точния момент и по този начин да профилактираме появяването на разширени вени.

 

Жените доста по-често страдат от разширени вени заради естествено настъпващите в организма им хормонални промени през менопаузата, както и заради качването на килограми. В най-рисковата група за разширени вени са хора, чиито родители имат същия проблем, както и наднорменото тегло. Рисков фактор е и бременността – с всяка нова бременност се усилва и рискът от разширени вени.

От значение е и хормоналното лекуване, тъй че дами, които са на хормонална терапия, и дами в пери- и менопауза, имат по-често проблем с разширени вени.

- Какъв е механизмът, по който се получават разширени вени?

- Вените връщат кръвта към сърцето (за да се обогати с кислород). За задачата вените са снабдени с венозни клапи. Когато те отслабнат или се увредят, кръвта се връща обратно, натрупва се във вената, която стартира да се уголемява и отича.

От друга страна, всяко положение с спомагателен напън върху корема или върху краката, каквото е бременността или прекомерното повишаване на тегло, може да докара до уголемение на вените. В последните години се натрупаха проучвания, които демонстрират, че венозните съдове се уголемяват в началото по друга причина. Разширените венозни съдове съдържат значително по-малко еластин и колаген 

Това значи, че пониженото им наличие е съществена причина за разширението на вените. 

Намалението на еластина и колагена настава освен във вените на долните крака, само че и в съединителната тъкан на цялото тяло. Затова постоянно следим комбиниране на разширени вени с други проблеми, свързани с отслабването на съединителната тъкан – хемороиди, отпусната кожа, стрии. Хемороидите също са разширени вени, само че не на долните крака, а на ректума. Тази уязвимост на съединителната тъкан доста постоянно е наследствена. Понякога имаме малшанса да я наследим и от двамата си родители. 

- Какви болести може да провокира слабостта на съединителната тъкан?

- Съединителна тъкан има във всеки орган на човешкото тяло. От извънредно значение е тя да е здрава, тъй като в противоположен случай може да се образуват хернии. Някои деца със слаба съединителна тъкан се раждат с вродени хернии. Слабата съединителна тъкан може да докара до остеопороза, до птоза (спадане) на бъбрек, влагалище или различен орган. Спадането на органите в дребния таз може да се форсира и от следващи бременности. 

- Какви са проблемите със съединителната тъкан на дамите в менопауза?

- Когато дамата влезе в менопауза, губи 30% от количеството колаген единствено през идващите 4 – 5  години. През това време стартират проблеми освен с разширени вени и с отпусната кожа, само че постоянно и с другите съдове – капиляри, артерии, клапите на сърцето. Настъпват още проблеми с косата, зъбите, венците. Намалява и зрението – още веднъж заради загубата на колаген. Ето за какво е извънредно значимо да подпомогнем тялото с подобаващ метод на хранене, с постоянно спортуване и редом с това с избрани хранителни добавки, шуслерови соли и хомеопатия, с които да се усъвършенства съединителната тъкан в този стадий от живота на дамата.  

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР