Д-р Валери Гелев е специалист кардиолог, извършва всички диагностични, инвазивни

...
Д-р Валери Гелев е специалист кардиолог, извършва всички диагностични, инвазивни
Коментари Харесай

Д-р Валери Гелев: За сърцето трябва да се работи със сърце

Д-р Валери Гелев е експерт кардиолог, прави всички диагностични, инвазивни и лечебни процедури за навременно диагностициране и модерно лекуване на сърдечносъдовите болести. Завършил е медицина в МУ-София през 1990 година Има две добити специалности: вътрешни заболявания и кардиология, както и лиценз за инвазивен кардиолог. Професионалният му опит е близо 30 години, насъбран в Националната кардиологична болница и " Пирогов ", където до 2013 година оглавява Отделението по инвазивна кардиология. Автор е на редица изявления в български и интернационалните издания, съавтор е на два учебника. Има многочислени участия в интернационалните и национални конгреси. Член е на Българското кардиологично сдружение, Българското сдружение по интервенционална кардиология, асоцииран член на Европейския клуб за хронични оклузии. Д-р Гелев е ръководител на Дружеството по интервенционална кардиология до октомври 2019 година

" При инфаркт от началото на симптоматиката до шестия час имаме максимален късмет да спасим сърцето, след което нашата успеваемост спада доста "

- Боли ли сърцето, докторе?

- По принцип сърцето боли и то съществено и всеки дискомфорт в сърцето е сериозен признак, който не би трябвало да се неглижира, тъй като може да е демонстрация на остро положение. А при доста от тези остри положения, изключително при инфаркт, извънредно значимо е да се реагира в точния момент. Навременната интервенция е значима, с цел да не загине мускулът на сърцето, а мускулът значи живот. Една от най-честите аргументи за гибел е сърдечната непълнота, инфарктът. Ако инфарктът не е третиран в точния момент, може да докара до сърдечна непълнота и до доста нарастване на вероятността за смъртност при тези пациенти. В момента на всички места в страната имаме опция при инфаркт да лекуваме пациента по този начин, както е належащо - а точно да се дилатира засегнатият съд и да се възвърне кръвотокът, което понижава увреждането на миокарда (мускула на сърцето) и дава доста по-добра прогноза при болните. Чакане с часове, от време на време и с дни от единствено себе си да премине болката, не е добра опция, тъй като тогава губим време, през което миокардът умира окончателно, и в този късен стадий не можем да бъдем задоволително потребни. От началото на симптоматиката до шестия час сме най-ефективни, тогава можем най-добре да помогнем и най-ефективно да спасим сърцето, след което нашата успеваемост спада доста.

- Има ли такова нещо като " разрушено " сърце, както се твърди в любовните романи и филми...

- Този термин не го използваме в кардиологията професионално. Сърцето може да бъде разрушено прочувствено. Болно сърце или сърце със сърдечна непълнота основава ред проблеми на приносителя. Сърдечната непълнота може да има най-различни генези. Основната е исхемичната болест на сърцето, само че по този начин или другояче тя е сериозен проблем, с който не можем да се оправим еднопосочно, т.е. това е заболяване, което за жалост прогресира. Това, което се опитваме да реализираме, е да забавим хода му, само че не можем генерално да се оправим с казуса.

- Какво не знае българинът за сърцето или го подценява?

- Грижите за сърцето би трябвало да стартират преди да ни заболи, не би трябвало да чакаме да получим признаците, които към този момент са израз на съществено увреждане. Тези грижи се показват в смяна в метода на живот и като цяло във водене на метод на живот, с който се щади здравето на сърцето. Важни са хранителният режим, физическата интензивност, контролът на рисковите фактори, лечението и управлението на артериалното налягане и диабета. Особено внимание би трябвало да се обръща на високия холестерол или дислипидемиите, които би трябвало да се третират в точния момент и да се управляват непрекъснато. Много значимо е и избягването на нездравословни привички като тютюнопушенето.

- А профилактиката като грижа на Здравното министерство и на страната надлежно?

- Профилактиката сама по себе си има разнообразни форми, само че в последна сметка всички ние би трябвало да стартираме сами да се грижим за сърцето си, бидейки наясно с всички последствия, в случай че не го вършим. Въпросът е дали знаем по какъв начин да поставяме грижи за сърцето си, вършим ли го и дали настояваме нашите близки също да го вършат. Добре е профилактиката да бъде държавна политика с разнообразни измерения, само че по този начин или другояче всяко деяние в тази посока би трябвало да стартира от нас самите. И преди всичко би трябвало да бъдем осведомени - медиите тук може да са доста потребни и на нас, и на пациентите, с цел да срещнем хората със здравословния за сърцето метод на живот и с рисковете. Този жанр и метод на живот би трябвало да се трансформира в нещо общоприето, а не нещо ексцентрично и друго, т.е. да стане норма.

- Задавам ви този въпрос, тъй като сме водещи към момента по сърдечни болести.

- За страдание сме водещи, да. Все още не можем да пречупим този ритъм на напредък, на заболеваемост и смъртност, изключително при млади мъже. В развитите страни сякаш има задържане и изкривяване на сърдечносъдовата смъртност, към което би трябвало да се стремим и ние.

- И по тази причина е доста значимо въвеждането на новости, като неповторимата за страната вътресъдова процедура на двама високорискови пациенти, която неотдавна извършихте с екипа си в болница Токуда. Модерен способ за разтрошаване на калциевите натрупвания в съдовете чрез звукова вълна. Ще имат ли достъп пациентите до тази нова процедура? Ще я поеме ли НЗОК вероятно?

- Това са въпроси, за които към този момент нямаме явен отговор. Процедурата сама по себе си е много новаторска и ни оказва помощ доста, тъй като калцият в коронарните съдове особено, а и на всички места по съдовете, е част от развиването на атеросклерозата и от време на време натрупването на доста калций се явява сериозен проблем по отношение на третирането на тези заболели. Калцият пречи стентовете, и изобщо самите процедури, да завършат с най-благоприятен резултат, което от своя страна е обвързвано с неподходящ излаз. Един от проблемите е, че той основава опция за по-висока периодичност на остри затруднения в поставения стент като тромбоза, директно след процедурата, както и за по-неблагоприятни късни резултати. Доказано е, че насъбраният калций постоянно е обвързван с по-неблагоприятен излаз за пациентите. Ние имаме разнообразни способи да се оправим с този проблем, като потреблението на балони с високо налягане, които да дилатират тези калциеви плаки и да ги раздерат, с цел да може да се отвори добре съдът. Устройства, които отстраняват калция, като го изпиват, жестоко казано. Всъщност тази нова методика се явява като допълнение към целия боеприпас, който имаме за справяне с калция в съдовете на сърцето.

- И в случай че може да го кажем с по-обикновени думи - това основава комфорт на болния, удължава живота му?

- Тази процедура основава условия да реализираме най-благоприятен резултат, а оптималният резултат е обвързван с по-добрата прогноза и с по-добрите далечни резултати при болните. Двамата пациенти, които минаха процедурата и се възвръщат, са утвърдени за безкръвна промяна на аортна клапа (TAVI), само че при тях са открити стеснения на артериите на сърцето, които постановат да се третират съдовете, преди да се сложи стент. Пациентите са високорискови с по няколко наранени съда и съпътстващи болести. Този способ се ползва от началото на годината в Европа и Съединени американски щати и е обещаваща опция.

- А ние имаме ли съответната инсталация и модерни средства за лекуване на сърдечносъдовите болести освен това лимитирано финансиране? Макар че инвазивната кардиология май е по-глезеното дете в тази област...

- Не бих споделил, че е глезеното дете. Просто инвазивната кардиология е скъпа компетентност, само че това я прави и извънредно ефикасна. Има основана добра мрежа от катетеризационни центрове, с помощта на която над 90%, бих споделил 95% от инфарктите се лекуват по метод, който е потвърдено най-хубав в света. Резултатът е, че доста се понижи смъртността от инфаркти, което е огромно достижение. Освен това навременното и съответно лечение на болните докара до понижаване на сърдечна непълнота след изострен миокарден инфаркт и инвалидизирането на тези пациенти. Истинският резултат към момента не може да бъде избран, само че сигурно сме понижили доста броя на инвалидизираните, които не могат да се върнат към естествен метод на живот. Безспорен факт е, че в случай че ресурсно бъдем обезпечени повече, ще дадем по-добри благоприятни условия за по-оптимално лекуване на болните.

- Има ли боязън у пациентите от тези инвазивни намеси?

- По принцип има боязън и страхът е напълно натурален от идна процедура, само че се ускорява ненужно, от време на време и от леко истеричната среда, която се основава към инвазивната кардиология. Това, искрено казано, не е добре.

Когато в Европа и в България стартира самодейността " Stent for Life ", а точно " Стент за живот " - въвеждане и основаване на организация и мрежа от катетеризационни лаборатории, която да посреща болните с изострен миокарден инфаркт, за които потвърдено стентът е най-хубавото лекуване - нужна беше и осведомителна акция, която да е адресирана както за лекарите, по този начин и за пациентите. Това е европейска самодейност и ние бяхме една от страните, които се причислиха към нея. В множеството страни медиите се сплотиха в популяризирането й - известни актьори гратис създаваха клипове, с цел да се осведоми обществеността за смисъла на болката и останалата симптоматика и значимостта на навременната реакция. Бяха отправени доста атрактивни послания, които да доближат до по-широк кръг пациенти. При нас тогава някои вестници излязоха със заглавията: " Ако лекарят ви каже, че имате инфаркт, не му вярвайте. "

Нещо сходно се случи в този момент с шума към Пазарджик и " сътрудника " с хилядите левове облага. Напоследък с сътрудниците виждаме, че заболели отхвърлят високоефективно и животоспасяващо лекуване под влияние на такива медийни изявления. Смятам, че когато в действителност има нещо, което е неправилно, то би трябвало да бъде потвърдено и показано ясно и безапелационно. За жал в този момент с този звук се опорочава, компрометира се една методика, която в действителност е потвърдено потребна за здравето на хората и избавя животи.

- А вие знаете ли кое е най-важното за сърцето?

- За сърцето би трябвало да се работи от сърце, това е най-важното. Това е, което съм научил аз.

- Вие сте човек, който не обича доста да шуми към себе си...

- Въпрос на чувство. Не считам, че има защо да се шуми. Просто с сътрудниците ми си вършим работата, както би трябвало. А другояче факт е, че не ми е в стила да съм гръмък.

- А казусът с клиничните пътеки? Забравихме го.

- Аз не съм.

- Ограниченията, наложени от тези пътеки и от условието за остойностяване, по какъв начин рикошират във вашата област?

- Това са неща, които генерално би трябвало да се разрешат. Не е естествено да желаеме нещо, което е невероятно, само че сигурно има доста неща, които могат да се създадат в две направления. Първо, когато е допустимо - да се усили ресурсът в опазването на здравето - не приказвам единствено за кардиологията. И втората посока е да се усъвършенства потреблението на този запас, което в действителност мисля, че е обвързване на здравното министерство и на здравната каса. Сигурен съм, че всички съсловни организации, в това число и нашата, биха застанали зад едни рационални решения. Но по този начин или другояче доста постоянно въпросът се адресира към нас, без ние да сме отговорни. Защо има толкоз доста катетеризационни кабинети, да вземем за пример? Нито ние позволяваме откриването на нови звена, нито ние подписване договорите им с НЗОК. Има институции, които би трябвало да се погрижат и да преценяват нуждата и целесъобразността им. Все отново, както към този момент означих, въпреки и на цената на прочут по-голям брой катетеризационни звена ние постигнахме нещо, което е в действителност значимо - болните с изострен коронарен синдром да имат своевременен достъп до съвременно лекуване.

- Значи сте оптимист, че болката отляво отсега нататък ще минава по-скоро?

- Да, уповавам се. С общи старания.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР