Д-р Цветанка Иванова-Даскалова е началник на микробиологичната лаборатория в МБАЛ

...
Д-р Цветанка Иванова-Даскалова е началник на микробиологичната лаборатория в МБАЛ
Коментари Харесай

Повалена от К-19 здравна шефка в Благоевград разказа за нов страховит феномен

Д-р Цветанка Иванова-Даскалова е шеф на микробиологичната лаборатория в МБАЛ – Благоевград. Завършила е Медицинска академия през 1988 година

През 2002 година придобива компетентност по микробиология, а през 2009 година по вирусология. Д-р Даскалова е единственият вирусолог от София до Кулата. Съпругът й доктор Венцислав Даскалов е общопрактикуващ доктор в АУБ – Благоевград.


Ето какво разкрива за лекарката в изявление за.

– Д-р Иванова, след 7 месеца пандемия повече ли знаят лекарите за Ковид-19?
– Ковид-19 към този момент е различим както за лекарите, по този начин и за хората. Наскоро една учителка показа, че първият признак, който е имала, е загуба на подушване и по това се ориентирала, че е инфектирана.

При по-възрастните хора като първи признак се демонстрира отмалялост, а при някои – и мощно главоболие. В доста случаи не откриваме вируса в носоглътката и пробите са негативни, тъй като е отишъл напряко в белия дроб и е провокирал пневмония.

Прави ми усещане, че при по-млади пациенти, които са позитивни за ковид, най-честите признаци са загуба на подушване, на усет, на вкус и лека уморяемост, заради което не могат да вървят на фитнес и да подвигат тежести.

Може да имат, само че може и да нямат леко нараснала температура, само че нямат хрема, нямат кашлица. Затова при тях болестта минава даже неусетно и не им прави усещане, само че без да схванат, заразяват възрастните. Така мина и вълната през лятото, първо се заразиха младите и трансферираха болестта към по-възрастните си близки.

В момента върви една вълна, в която има и млади, и възрастни инфектирани.

Говореше се, че в учебните заведения ще е доста ужасно. Не е ужасно, тъй като несъмнено доста от децата са преболедували, само че са го прекарали „ на крайник “, без да схванат през лятото. Всъщност няма доста заболели деца, само че има доста заболели учители, което значи, че в класовете има инфектирани безсимптомни възпитаници, които заразяват.

– Нали в началото се твърдеше, че децата не могат да заразяват?
– Явно се оказва, че могат. Това са неща, които научаваме в придвижване. Счита се, че всички деца могат да имат висок вирусен товар, само че не демонстрират заболяване.

Могат да са инфектирани, безсимптомни и да предават вируса, само че самите те да не боледуват. Така е в детските градини – учителките са заболели, а множеството деца са здрави и като ги изследваме, не са позитивни.

При дребните деца характерен признак е разстройството. Среща се и при възрастните хора – леки болки в стомаха, присвиване и разстройство, това е доста особено. Това е доста присъщ признак при ковид, който се предава през устата посредством нечисти ръце.

Вирусът се обгръща в слюнка, съумява да преодолее солната киселина на стомаха и влиза от червата, където се захваща за Апелативен съд 2 рецепторите и отива в стомаха. Такива рецептори ги има и в белия дроб, сърцето, тъй че вирусът на всички места може да се закачи и отделящите се отрови провокират тези болествотворни процеси.

– Вие имате и персонален опит. Как протече при Вас коронаинфекцията?
– При мен несъмнено е било заразяване, макар че съм спазвала всички ограничения – маски, шлемове, ръкавици, престилки, стерилизация. Имаше един интервал, в който сама взимах секретите и обработвах доста хора. Явно тогава е станало заразяването.

При мен протече с главоболие, с мускулни болки, подушване и усет имах, само че без вкус, и една необяснима раздразнителност, който след това разбрах, че е от вируса. Накрая подвигнах температура от 37.4 градуса, която за мен е висока, и щях да припадна в лабораторията.

Отдадох го на умората, на изтощението, на това, че работех от заран до вечер. Направих PCR тест, който беше негативен, само че ренгенографското проучване сподели, че съм с пневмония. Започнах сложно лекуване, стоях си у дома, възвърнах се.

Когато се върнах на работа, си направих бърз тест, който сподели съществуване на антитела за ковид. PCR-ът беше негативен, тъй като към този момент вирусът не беше в носоглътката, а в белите дробове.

– Но PCR-ът беше негативен, по този начин ли?
– Да, двата PCR-а бяха негативни и това ме заблуждаваше от самото начало, че може би не съм болна от Ковид-19, а от различен вирус. Днес излезе информация, че към този момент има наново инфектирани – 20 са в света, които, общо взето, протичат безсимптомно. Установяват ги по време на пътувания, когато се вършат проби на границите.

– Нали специалистите чакаха преболедувалите да имат антителата и клетъчен имунитет?
– Най-вероятно антителата не са първа линия на отбрана, а клетъчният имунитет. От Световната здравна организация смятат, че не се чака „ стаден “ имунитет, защото хора, които са били заболели, се заразяват наново.

Значи не може да чакаме, че в случай че 80% от популацията прекара, ще направи групов имунитет – това си е просто една пандемия. Така че би трябвало да се пазим и тези, които сме преболедували, като продължаваме да съблюдаваме трите „ Д “ – отдалеченост, стерилизация и дисциплинираност.

– Каква е картината в Благоевградска област?
– В последната седмица имаме много болни с изключение на тези, които са в Ковид отделенията. Във вътрешно поделение на МБАЛ – Благоевград са 13 индивида, в инфекциозно – 18, в интензивното са 3-ма. Двама или трима са в „ Уши, нос, гърло “, което е второ Ковид поделение, само че за съмнителни пациенти, чиито резултати се изчакват, и в случай че са позитивни, ги реалокират. Има няколко пациенти и в ковидни стаи на тубдиспансера.

Последните дни има нарастване на броя инфектирани, които започнаха да пълзят от 12, 15, 17 единствено в тази лаборатория, настрана са частните, а през вчерашния ден бяха 28 индивида. От тях 4 са от вътрешно поделение, т.е. с повторни проби или новопостъпили, които са с пневмонии и са съмнителни. Другите 24 индивида бяха изпратени с посоки от РЗИ – с недоволства и признаци.

Има и хора, които се опасяват и поради една простуда тичат да се изследват. Вчера сме изработили 106 проби, от които 28, т.е. 1/4, бяха инфектирани.

– Лекарите се притесняват, че се чака обединение сред коранавируса и сезонните вируси. Как ще се разграничават при сходна симптоматика?
– Абсолютно е сходна, единствената разлика е, че грипният вирус – инфлуенсата, има взривно начало. От 3-4 ч. до 24 ч. е инкубационният интервал. Сваля те внезапно едно неразположение, при което един човек в положително здраве вечерта подвига 39-40 градуса температура, което е доста особено за грипа.

Другите признаци са мускулни болки, адинамия, изнемощялост, безапетитие, повече ти се лежи, които са общи за респираторните болести. Заразата става по въздушно-капков път посредством кихащи, кашлящи хора, до момента в който при ковид предаването става повече посредством нечисти ръце и повърхнина, тъй че дезинфекцията е доста значима. Като ще носим маски за ковид, ще се пазим и от грипния.

– За маските има две отзиви – „ за “ и „ срещу “, Вашето какво е?
– Моето мнение е да се носят и сменяват маски. Да не забравяме, че през зимата ще почнат да се палят печки и въздухът става нечист от дима.

Да не приказваме, че улиците миришат на бенин и изгорели газове от коли. Затова с маските ще бъдем по-защитени. В Бразилия са открили, че тази година боледувалите от грип са били 2,5 пъти по-малко съпоставяне с миналата тъкмо поради това, че са носили маски поради Ковид-19.

– Подобна констатация направи и ръководителят на Сдружението на персоналните лекари в България, само че във връзка с другите инфекциозни заболявания, които са спаднали 10 пъти.
– Да, поради маските. Дали ще вървим цялостен живот с маски, не е ясно, само че тази година ще е по този начин. Маските би трябвало да се сменяват по-често, тъй като при дишането в предната част се натрупват доста патогени.

Виждам доста хора с някакви шити маски, които не са изпрани. Най-добре е да се употребяват еднократни маски, с които можеш да изкараш 2-3 ч., след което я сменяваш. Ако са платнени маските, се перат и дезинфекцират с ютия. Има и по-хубави маски с филтри, само че не всеки може да си разреши.

– Каква е профилактиката на грипа?
– За грипа най-малко имаме ваксини. „ Инфлувак” бе пусната през септември на пазара в 80 000 бройки, които се изкупиха за няколко дни. Сега следва да пуснат „ Ваксигрип”, която е четиривалентна и покрива двата вида вируса от вид „ А “ и два от вид „ Б “. Хубаво е да се имунизират избрани групи хора – такива с хронични болести, с злепоставен имунитет, бременни дами.

Малки деца не се имунизират, макар че за „ Ваксигрип” написа, че може да се употребява за деца над 6 месеца, само че майките не смеят. Здравите младежи може да не се имунизират, защото те ще се оправят, по този начин както се оправят с Ковид-19. Добрата вест е, че клиничната лаборатория на болничното заведение към този момент разполага с проби за комбинирано проучване – на ковид и грип от вид „ А “ и „ Б “. Ние сме в подготвеност да ги използван, като цената е 120 лева

При издаване на направление от РЗИ тестването за ковид е гратис и в случай че се изиска комбинирано проучване, той ще заплати 60 лева единствено за теста за грип.

Отделно от това разполагаме с проби за други респираторни патогени, които предизвикват остри респираторни болести. Панелът е за вируси и бактерии, които предизвикват парагрип, друг от Ковид-19. Имаме и проби за половопреносими болести.

– Кой с изключение на РЗИ може да издаде безвъзмездни посоки за Ковид-19 все още?
– Такава опция бе контрактувана за персоналните лекари, като се чака да се осъществя след подписването на анекс с НЗОК. Докато това стане, джипитата имат и друга опция – като със зелена бланка насочат съмнителни пациенти към РЗИ за издаване на посоки. В момента всички контактни лица на инфектиран с коронаифекция се изследват изцяло гратис.

Комбинираните проби могат да се употребяват в разгара на грипната зараза за разграничение на двата вируса. Ще има хора, които ще са инфектирани по едно и също време с грип и ковид.

Отделно ще имаме и бързи проби за грипен вирус „ А “ и „ Б “, които са доста хубави и за годините станаха добър диагностичен способ. Предполагам, че ще има и подобен бърз тест и за ковид, който ще се взима отново от носоглътката.

Той ще става подготвен за към половин час, ще бъде доста прецизен и по-евтин – ще коства към 10 лева Но PCR-ът си остава „ златният стандарт “, тъй като по молекулярен способ се намират молекули, гени, ензими на вируса. Ще разполагаме и с такива проби, само че към този момент няма грипен вирус. Очакваме през ноември да бъде тежко.

– Как можем да засилим имунната си система?
– Добре е да се взимат превантивно витамини, само че от избрани групи. Витамин „ Д “ е доста значим – може да се вдима на капки и на таблетки. Цинк, селен, мелатонин.

Имуностимулантите не се целесъобразни поради цитокиновата стихия, която се предизвиква при ковид, когато имунната система е хиперстимулирана. Идеята е да се потисне възпалителният развой. Можем да използваме ехинацея, пчелно млечице, майчина кърма, комбинирани препарати, които са за поддръжка на имунната система, а не за стимулиране.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР