Д-р Теофан ГермановВ рамките на решението на Националния съвет на

...
Д-р Теофан ГермановВ рамките на решението на Националния съвет на
Коментари Харесай

Законът Анти-Нинова няма да спре БСП!

Д-р Теофан Германов

В рамките на решението на Националния съвет на Българска социалистическа партия за осъществяване на полемика за бъдещето на партията на страниците на в. ДУМА и сп. " Ново време " препечатваме от в. " Земя " публикация на други Теофан Германов.

Днес страната има крещяща потребност от смяна и водещата опция е единствено една - социалистическата партия, по тази причина ГЕРБ започнаха стъпката да я задушат финансово. Как се стигна до това решение на Народното събрание, наложено от премиера Бойко Борисов?
На 8 май 2016 година Българска социалистическа партия избра за собствен ръководител Корнелия Нинова. Социалистите и обществото от дълго време чакаха смяна в партията и придаване на нова динамичност на структурите й след години на десетина поредни изборни провали.
След три години позитивните резултати от този избор към този момент са забележими.
Вътрешнопартийно: стартира организационна промяна и подмладяване на националните и локалните структури, вкара се мандатност на водача и народните представители, сътвори се партийна телевизия и се избави вестник ДУМА. Активизира се опозиционната активност, сътвори се " Визия за България ", която за пръв път от 30 години излиза от каноните на прехода и мантрите на неолибералния глобализъм. Тя обрисува нова роля на страната и отвоюването на институциите от така наречен " Паралелна страна " - олигархия, задкулисие, взаимозависимост от непознати " началства ", корупция. Разработена бе и " Визия за Европа ", съгласно която Българска социалистическа партия е проевропейска партия, само че не приема налаганите от ПЕС и нездравословни за обществото джендър-идеология, Пакт за миграция, русофобска политика на наказания, двойни стандарти при храните и други
В политически проект: Категорична победа на президентските избори през 2016 година, удвояване на броя на депутатите в 44-то Народно заседание и подмладяване на парламентарната група, като от 80 народни представители близо половината са нови лица под 40-годишна възраст - по този начин най-старата и всеобща партия реализира немислимо за другите партии обновяване. Българска социалистическа партия стана единствената партия, нараснала гласовете си и на европейските избори, постигнала още един депутатски мандат в Екологичен потенциал. Партията зае първо място в 60 общини, " диша във врата " на ГЕРБ в София и други огромни градове. Партията даде поръчка за съединителен център на нови леви, патриотични, екологични организации, които виждат в нея поръчител за смяна на България.
И това е по този начин, тъй като Българска социалистическа партия в границите на този мандат води систематична борба с корупционните модели на ГЕРБ ( " Кумгейт ", " Суджукгейт ", " Апартаментгейт ", " Оградагейт " ), отбрани майките на деца с увреждания, животновъдите, пациентите и лекарското съсловие, потребителите, дребния и междинния бизнес, води дейна политика за отбрана на парламентаризма и изборните права. Българска социалистическа партия бе тази, която ясно формулира като своя политическа цел разграждането на " паралелната страна " на корупцията и задкулисието.
Не се опасяваше да задава неуместните за властта и капитала въпроси - за качеството на пътищата, за публичните поръчки. Въпреки рецензиите към управлението във връзка излизането от Народното събрание никой не може да отхвърли, че с помощта на този ход беше отхвърлен неговият председател-цензор Димитър Главчев, а на по-късен стадий беше върнат преференциалният избор, беше спряно противозаконното опрощаване на милиони на близки до властта предприемачи. Българска социалистическа партия внесе добре стимулирани различни закони за отбрана на потребителите, против монополите, за отбрана на дребния бизнес и дребни ферми.
След 10 ноември 1989 година в България не е имало толкоз дейна съпротива, която с изключение на рецензии да предлага и различни решения. При това Българска социалистическа партия реализира това в изискванията на съвсем десетилетен монопол на ГЕРБ над управляващите и институциите. Тази мъчно пробиваема машина през днешния ден има единствено една опция и това е Българска социалистическа партия с новия жанр на управление на Корнелия Нинова.
Лидерството на Корнелия Нинова се оказа дейно, насочено към достоверните хрумвания и обичаи на Българска социалистическа партия. А във връзка с идеологията и политическата процедура се оказа новаторско - концепцията за реализиране на златното сечение сред лявото и патриотизма, тъй като отбраната на националния интерес е излаз от рецесията, в която трайно са затънали глобалистките европейски елити. Може да се окаже, че посредством Българска социалистическа партия България предлага работещото решение за лявото в Европа, което в своята социаллиберална битност от ден на ден губи електорална база, затъвайки в срамни взаимни отстъпки с дясното, с транснационалния капитал, с бюрократичните елити, изоставяйки ползите на трудовите и онеправдани хора.
Видно е, че всичко това са амбициозни лидерски цели, които генерират доста съперници - вътрешни, външни, олигархични.
Вътрешните - представители на евробюрократичните елити на национална почва, идейно уверени в " правилността " на всяка заръка, идваща от Брюксел и Вашингтон, за които българщината е демоде, а евроатлантизмът, джендърът и концепциите на Сорос са верую - за благополучие в Българска социалистическа партия са единици; Преходни елити, привикнали със статуквото, смятащи, че високите постове в партията и Народното събрание, в локалните органи на властта са им обезпечени по право, а в някои случаи - и по наследство; Икономически обвързани с властта, искащи да трансформират тези финансови обвързаности във властови, посредством безпринципна коалиция с ГЕРБ; Млади амбициозни фрагменти, които разчитаха смяната да им донесе бърза кариерна реализация. Разбира се, измежду недоволните има и почтени социалисти, чиито показа не съответстват с тези на управлението, само че те не схващат, че през днешния ден в партията е време разделно - би трябвало да се избере сред статуквото и смяната, а с дейностите си, волю или неволю, поддържат силите на статуквото.
Външни - Управляващите кръгове и елитът на ГЕРБ отпред с Бойко Борисов. Олигархични - Българската олигархия, икономическото задкулисие също са изключително обезпокоени от концепциите на " Визия за България ", от кардинално новата роля на страната, за която ще се бори Българска социалистическа партия.
Симбиозата сред тези групи - недоволни от смяната социалисти, стопански кръгове на олигархията и представители на властта, роди изкривени понятия като " вътрешна съпротива ", " рецесия в Българска социалистическа партия ", " загуба на " нарисувани " избори ", " кавга с врага с партиен билет ", " едноличен жанр " и други Върху Гьобелсовия принцип, че, казана 100 пъти, лъжата става истина, още от 2017 година основава и градира самобитна медийна нервност против Нинова, невиждана за българския преход. Вътрешните каузи на Българска социалистическа партия се вадят координирано и по едно и също време от вътрешни " сътрудници ", от медиите и от властта, която услужливо подава топката в нужния миг. А нужният миг постоянно е този, в който Българска социалистическа партия се готви за нова и градивна политическа самодейност.
Далеч сме от мисълта, че настоящето управление и персонално Нинова са безгрешни, нито че всеки с друго мнение е съглашател и изменник. Напротив - полемиката е нужна, пътища за консолидация би трябвало да се търсят. Но консолидацията и рецензията също имат своите червени линии. Нека си спомним, че за партията и концепцията генерации дейци са посветили живот, сили и познания, без да виждат себе си в парламентарното кресло или като несменяеми и наследствени членове на управлението. Да си спомним, че за Българска социалистическа партия може да се работи освен в лъскавия кабинет, а и в кварталната организация.
Връх на тази координирана офанзива против управлението на Българска социалистическа партия от консорциума " недоволни елити " - " олигархия " - " власт " бе времето след европейските избори, което те пресметнаха като идеално за събаряне на законния водач на Българска социалистическа партия, за опитомяване на Българска социалистическа партия като послушна и беззъба съпротива. Партията обаче се консолидира към водача и в личен, и в абстрактен проект. Така необятно промотираната в присъдружните на властта медии " вътрешна съпротива " се оказа от 25-30 индивида.
И когато не мина конгресната конспирация за замяна на политическото водачество в Българска социалистическа партия, бе стартиран още един сюжет - този път на парламентарно равнище. С благовидни причини, само че с циничен план - фрапантното орязване на партийната дотация от 11 на 1 лев на глас годишно и директното вкарване на едрия бизнес за корумпиране на партийния живот. Изигран от властта в навечерието на края на политическия сезон, сякаш с цел да бъде задоволен вотът на милиони българи на Референдума отпреди 3 години! Не беше чут нито един от рационалните причини... Всички тези причини не бяха чути, макар че пристигнаха освен от опозицията, само че и от социолози, политолози, адвокати, от съдружни сътрудници на ГЕРБ. Тогава остава един извод - че Народното събрание узакони едно от най-безпринципните решения, откогато ГЕРБ е на власт - това да бъде задушена опозицията в навечерието на локалните избори, които има сериозен късмет да завоюва, имайки поради резултатите от евровота по райони. Популизъм на властта, отклонение на хорското внимание от тежките проблеми, само че и удар по Българска социалистическа партия и Корнелия Нинова. Когато партията не можа да бъде овладяна от вътрешната страна, идва ред на обсадата. Защото през днешния ден Българска социалистическа партия е обсадена цитадела. Защото сподели, че е единна, сплотена, че има водач, който да я води и да начертае пътя.
Но някогашният член на Българска комунистическа партия Бойко Борисов и тези, които му оказват помощ вътре в Българска социалистическа партия, би трябвало да помнят, че Социалистическата партия е на 128 години, че е водила битки за обществено избавление и правдини, против фашизма, за съвременна обществена страна, а в множеството от годините на преход - за отбрана на обществените завоевания на българския народ.
Такава партия може да бъде ругана и клеветена, може да бъде оставена без финанси, може да бъдат осъществени насилствени съкращения на фрагменти и действия, само че Българска социалистическа партия ще оцелее и при тази рецесия. Защото е идейна, всеобща и демократична партия.
Важно е през днешния ден опозиционната Българска социалистическа партия да продължи без съмнения линията на опълчване на рисковия за България модел със социалистическата, патриотична и традиционалистка политика. Но и да дава вяра на хората, да покаже, че проблемите ще се решат по пътя на национално помиряване - сред всички почтени българи, само че не и с корумпираните елити. По пътя на смяната - не имитативна, а действителна и решителна. По пътя на отбраната на суверенитета, националния интерес, обществената страна.
(Със съкращения)
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР