Д-р Татяна Цветкова, д.б. е специалист по медицинска паразитология в

...
Д-р Татяна Цветкова, д.б. е специалист по медицинска паразитология в
Коментари Харесай

Паразитологът д-р Татяна Цветкова, д.б. с ценни съвети към завръщащите се от тропически страни

Д-р Татяна Цветкова, д.б. е експерт по здравна паразитология в лаборатория „ ”. Тя споделя значима информация за завръщащите се от страни с локално разпространяване на малария - най-вече екзотични дестинации в Африка. Целта е по-добър надзор на болестта, което през миналата година беше причина за два смъртни случая в България.

Mаларията е тропическа паразитоза, която се предава от комари жанр Anopheles. Симптомите нормално се появяват седем дни до един месец, а от време на време и след няколко месеци, по тази причина вниманието ни би трябвало да е нараснало.

“Има едно златно предписание за всеки, завърнал се от тропическа страна, и то е при повишение на телесната температура първо да се изследва за малария . Всички останали болести остават на по-заден проект в диагностиката ”, декларира доктор Татяна Цветкова, д.б.

Маларията е изцяло предотвратима, в случай че се диагностицира в точния момент

Първите прояви на заболяването доста наподобяват тези на COVID-19, грип и други болести. Те включват: температура, главоболие, изнемощялост, мускулни болки и от време на време диария. Именно заради тези сходства е допустимо пациентът  да се обърка, мислейки си, че в действителност е инфектиран с ковид. Усложненията при малария могат да настъпят няколко дни след първите признаци и да бъдат причина за съдбовен излаз, заради несвоевременно приложено характерно лекуване.

Кои групи е целесъобразно да се изследват:

- Моряци;

- Работещи в ендемични зони за малария;

- Туристи в ендемични зони за малария.

В листата попадат и хора, които са боледували в предишното от малария. Те не са предпазени против наново заразяване и боледуване. Всички, които са приемали химиопрофилактика за паразитозата са защитени от тежко боледуване, само че не и от заразяване, ето за какво те също би трябвало да бъдат изследвани.

“В случай на повишение на температурата след завръщането Ви в България, дни до месеци след овакантяване на ендемичната за малария страна, неотложно потърсете паразитологична лаборатория. Бързите антигенни проби, с които някои от моряците разполагат в домашни условия, не са със 100% меродавност и не може да се разчита на тях за съответна диагностика. Колкото и безобидно да Ви се коства покачването на телесната температура, не чакайте възможното последващо повишаване, тъй като това може да е обвързвано с настъпването на затруднения ”, поучава доктор Цветкова, д.б.

В лаборатория „ ” работят трима експерти по здравна паразитология и един специализант. За проучване на малария се взема периферна (капилярна кръв), с която могат да се създадат както кръвни препарати за морфодиагностика, по този начин и бърз антигенен тест за малария.

Разпространение на болестта

Според последния отчет на СЗО случаите на малария са 241 милиона в международен мащаб, като паразитозата продължава да бъде ендемична (местно разпространена) в 85 страни. В съпоставяне с предния годишен отчет на СЗО случаите на малария се усилват. Това става  макар световната тактика за надзор на болестта и на фона на пандемията от COVID-19. Най-засегната е Африка с почти 228 милиона случая за година (95% на случаите), следват страни от Югоизточна Азия, Източното Средиземноморие, Западния тихоокеански район и елементи от Централна и Южна Америка.

Според последния отчет на Европейския център за предварителна защита и надзор на  болесттите (ECDC) случаите на малария в страните от Европа са 8641. В България всяка година са друг брой, да вземем за пример за 2016 година са били 28 броя, а за 2019 година – 8 броя. Въпреки че Европа е първият континент, разгласен от СЗО за свободен от малария през 2015 година (без локално разпространение), тук не престават да се записват смъртни случаи при хора, инфектирани с маларийни плазмодии, завърнали се от страни, където е публикувано болестта, за жалост включително и България.

 

 

* обява

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР