Д-р Стефан Тютюнджиев завършва медицинско образование в МУ-Пловдив през 2010

...
Д-р Стефан Тютюнджиев завършва медицинско образование в МУ-Пловдив през 2010
Коментари Харесай

Нови процедури помагат на пациентите в МБАЛ Света Каридад

Д-р Стефан Тютюнджиев приключва здравно обучение в МУ-Пловдив през 2010 година Придобива компетентност по кардиология през 2016 година и документ по кардиостимулация - базово равнище, през 2019 година, като е провел образованието си в УМБАЛ “Света Екатерина “ - гр. София при доцент Йовев. Член на българското и европейско сдружение по кардиология. Участвал е в редица конгреси, симпозиуми у нас и в чужбина. Работи в Отделението по инвазивна кардиология към МБАЛ “Света Каридад “ от 2015 година Има амбулаторна процедура в Асеновград от 2017-а, а в Пловдив на територията на лечебното заведение - от тази година. Посещавал е и кардиологичен кабинет в гр. Хисаря от 2017-2020 година

На 27 юли 2021 година в МБАЛ „ Света Каридад “ в Пловдив бе подложен за първи път непрекъснат пейсмейкър на пациент с невисок сърдечен пулс. Процедурата е нова за Отделението по инвазивна кардиология, както и за цялото лечебно заведение - едно от дребното в Пловдив, където се прави електрокардиостимулация. По този метод се усилват медицинските действия в здравното заведение, като отпада практиката сходни пациенти да бъдат насочвани към други лечебни заведения. Повече ще научим от кардиолога доктор Стефан Тютюнджиев, направил процедурата.

- Д-р Тютюнджиев, кои признаци алармират за сърдечносъдови проблеми, налагащи електростимулация на сърдечния мускул?

- Най-често това са недоволства от самозабравяне, изнемощялост, лесна отмалялост, притъмняване пред очите, даже загуба на схващане. Понякога пациентите неглижират по-леките признаци, като ги отдават на смяна в околната температура или психоемоционален стрес. Но с времето нещата могат да прогресират и да се усложнят до пораждане на мозъчносъдови произшествия, контузии и така нататък Личният доктор е първият, който открива съответните ритъмно-проводни нарушавания и насочва пациента към кардиолог. След осъществяване на функционални проучвания като холтер, ЕКГ мониториране или стрес тест пациентът се реферира за имплантиране на непрекъснат кардиостимулатор.

- Какви са другите възможности при лекуването на пациентите с отклонения в пулса?

- Задължително е изключване на обратима причина за ниския сърдечен пулс - като в случаите на банкет на някои лекарства - да вземем за пример антиаритмици, б-блокери; остри метаболитни нарушавания, нарушавания на водно-електролитния баланс, остри сърдечносъдови произшествия. При всички останали случаи пациентите се реферират за имплантация на кардиостимулатор.

- Какви са главните типове пейсмейкъри и с какво въвеждането на непрекъснатия пейсмейкър облекчава положението на пациентите?

- За разлика от близкото предишното, когато се ползвали опростени пейсмейкъри, чиято единствена цел е да подават импулси, без значение от потребностите на човек, към днешна дата съществуват апарати, които сходно на дребни компютри проучват и пейсират, когато е нужно и колкото е нужно. По този метод човек може да прави ежедневни действия без проблеми. Съвременните устройства се съвместими с ЯМР проучване, което е още едно улеснение.

- За кои пациенти е подобаващ непрекъснатият пейсмейкър?

- Това са хора с открит блок в провеждането на сърдечните импулси, с болен синусов възел, с изразена симптоматична брадикардия, диагностицирани от кардиолог.

- Каква е процедурата по слагане на устройството?

- При постъпване в отделението се вършат проучвания - лабораторни, клинични, образни, които да дефинират метода на лекуване. Системата за кардиостимулация включва 1 или 2 електрода, които се слагат в предсърдия и/или камера и се свързват с кардиостимулатора. Процедурата при нас се прави в операционна зала, където стерилността е най-голяма. След локална анестезия се слага системата в ляво или дясно подключично. Пациентът пролежава 48 часа в отделението за наблюдаване и лекуване, след което се изписва. Необходимо е да пази мястото на имплантация, а на назначения надзорен обзор се обследва раната, проучва се активността на апарата и следва връщане към нормалния метод на живот.

- Поставянето на непрекъснат пейсмейкър покрива ли се от Здравната каса и има ли някакви разноски, които пациентите би трябвало да плануват?

- Не е належащо в допълнение доплащане, защото Здравната каса заплаща напълно устройството и пролежаването в лечебното заведение.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР