Д-р Росица Денчева завършва медицина през 1996 г. в Медицински

...
Д-р Росица Денчева завършва медицина през 1996 г. в Медицински
Коментари Харесай

Доктор Денчева: Грижата за себе си се отплаща в дългосрочен план

Д-р Росица Денчева приключва медицина през 1996 година в Медицински Университет – София и към този момент повече от 20 години се е посветила на дерматологията. За доктор Денчева можем да кажем, че е от кожните лекари, които работят интензивно в интерес на здравия, преди всичко, и естествения външен тип, без освен това да се бяга от самостоятелното лъчение и харизма на човек. Именно това е повода голяма част от пациентите й, с годините, да споделят нейните визии както за хармония, по този начин и за живота като цяло.

Идеологията й, че би трябвало да се оферират единствено и само висококачествени медицински услуги, с грациозен жанр и самостоятелен метод в интерес на пациентите, е в основата на основаването на Дерматологична клиника, която като днешна дата навършва 5 години.

Срещнахме се с доктор Росица Денчева в един късен следобяд, с цел да поговорим както за професионалния й взор към здравето и естетиката, по този начин и за гледната и точка като жена, която се стреми да балансира динамичния делник с персоналната грижа към себе и хубостта.



Какво е належащо да знаем, с цел да имаме хубава кожа?

На първо място за реализиране на хубава кожа е значимо да се грижим за нея. Не можем да чакаме да имаме съвършена кожа, без да поставяме нужните грижи всекидневно, без да следим знаците, които тя ни изпраща. Необходимо е да следим за степен на хидратация, поява на тъмни петънца, фини линии и бръчки, зачервявания, сухи зони, залющвания, лишеи. Всички те дефинират дали кожата ни е здрава или не. Здравата кожа е красива и би трябвало да се стремим да я поддържаме такава.

Как Вие като доктор подхождате към пациенти, които се вглеждат прекалено много в минусите си и пропущат да виждат това, което ги отличава?

С такива хора преди всичко се пробвам да дава информация, без да върша оценки. Опитвам се да върна човек към огромната картина, тъй като всички знаем, че хубостта ни не е цялост от бръчки или неналичието на такива, а е въпрос на пропорции, на здраве на кожата, на лъчение на очите и всичко друго, което дефинира характерността. Моят блян постоянно е да запазя характерността на човек. Всички ние виждаме, че през последните години има една обща наклонност за уеднаквяване на лицевите черти вследствие на естетични корекции. Според стилните трендове дамите стартират да търсят една и съща форма на устните, на носа и скулите, еднообразно завършена брадичка и лицев силует. В резултат на този развой хората започнаха да наподобяват един на различен. Ежедневно виждаме известни лица, които не крият, че употребяват средствата на естетичната медицина и са обект на подражателство от почитателите си, които желаят тъкмо същите корекции. Така постоянно се доближава до извайване на човешки копия. Именно това виждам да избегна при работата си. Опитвам се да извадя индивида от вглеждането в детайлите и търсенето на точна форма на някоя лицева област, оказвам помощ му да види общата картина и през тази призма да оценим какво може да бъде променено. През цялото това време стремежът ни е и да запазим кожата здрава, свежа, плътна, стегната, с цел да може това да бъде признакът на младостта, без да се фокусираме върху заличаването единствено на някои фини линии и бръчки.

Смятате ли, че разбиранията за естетичната дерматология у нас стартират да се трансформират в позитивна тенденция?

По-скоро се надявам! Безспорно следя това измежду моите пациенти, тъй като с всяка последваща среща ние напасваме разбиранията си за хармония в блян да реализираме оптимално добър външен тип. На процедура все по-често съзнавам, че имам пациенти със модерни разбирания за това по какъв начин наподобява една поддържана и младежко изглеждаща кожа, без значение на какъв брой години са. Докато, когато се срещам с нови хора, те идват доста постоянно с концепцията „ Искам да измененията съответна част от лицето ми! “, без да търсят подобряването на цялостното лъчение.

Ако би трябвало обаче да обобщя какво се случва измежду потребителите на естетичните услуги, то сигурно бих споделила, че в сегашния миг потребителите са доста по-добре осведомени с опциите за корекции и надлежно търсят доста повече естетично направени корекции, в сравнение с преди няколко години.

Тревожността и стресът около пандемията оказаха ли въздействие върху кожата?

Без никакво подозрение! Тревожността и напрежението ни накараха да поддържаме връзка по-малко, да излизаме по-рядко, да спортуваме по-малко, да се храним по друг метод. Оттам пристигна и засядането ни, смяната в телата ни. В доста огромна степен започнахме да се взираме в лицата си, поради онлайн срещите. Това се случва всекидневно на една не дребна група хора, които работят от у дома. Това също промени извънредно доста отношението към нас самите. Малко или доста – общото напрежение, което влезе в живота ни, както и страхът, че можем физически да пострадаме, че животът ни може да завърши по-рано, в сравнение с ние сме планували заради заболяване, накара хората да отключват нездравословни привички като незадоволително придвижване, нездравословно хранене, консумация на алкохол и други вещества. Тревожността трансформира биологичното действие на телата и сътветно утежнява кръвоснабдяването, обмяната на клетките, предаването на нервните импулси и така нататък, което се отразява върху типа на лицето и кожата.



По време на пандемията въведохте „ дистантни “ съвещания, до каква степен те са сполучливи?

Онлайн консултациите към момента са изцяло настоящи. В доста огромна степен те оказват помощ на хората, които не желаят да поемат риска от заразяване при срещи с други хора в лекарски кабинет. Аз персонално мисля, че когато можем да създадем избор сред дистантна и присъствена консултация, постоянно би трябвало да изберем консултация в кабинета на лекаря. Причината за това е, че персоналната оценка с всички налични механически средства, с които разполага актуалната медицина и с триизмерното усещане на човешкото око, пречупени през призмата на опита са незаменими и в огромна степен изкривени при дистантните съвещания. Когато приказваме за естетични съвещания обаче, единствено на място можем да създадем компютизирана диагностика, да погледнем кожата с дерматоскоп, което внася спомагателна изясненост във връзка с положението на кожата и разрешава изработването на оптимално правилна тактика за подмладяване. Въпреки тези ангажименти, дистантната консултация дава опция да потърсим доста бързо и навеременно доктор и то стоешком в дома или офиса си, пестейки по този метод време.

Кои са най-търсените процедури измежду пациентите?

В последните години от ден на ден се търси постигането на съответен резултат от терапиите, а не точна процедура като резултат на смяната в парадигмата за предложение на услуги за хубост. Така да вземем за пример дамите желаят да наподобяват по-свежи, по-малко изтощени, по-щастливи или не толкоз напрегнати. Ако допреди 5 години идваха за ботокс, в този момент поръчката е: „ Искам да наподобявам освежена и не толкоз строга “. Тази смяна в упованията обаче постанова и наложителната консултация с доктор, когато желаеме да променим нещо в себе си. Опитен кожен лекар елементарно ще направи стратегия от процедури, които ще доведат до постигането на стремежи тип.

И в случай че би трябвало въпреки всичко да кажа кои са най-често прилаганите процедури за реализиране на по-добър външен тип, това са разнообразни типове лазерни лечения за стягане на кожата, инжектиране на ботулинов токсин за понижаване на хиперактивната гримаса на лицето и филъри за попълване на новопоявили се хлътвания и бръчки. Все по-често през последните 2 години предлагаме мезотерапията като съществена процедура във всички възрасти, тъй като посредством нея съумяваме да променим структурата на кожата, да я накараме да действа като по-млада и да наподобява по-свежа и стегната. От няколко месеца въведохме в практиката си Morpheus 8 – процедура за радиочестотен микронидълинг. Това е извънредно ефикасна процедура за стягане на кожата и оформяне на стегнат лицев силует, която се ползва след 35-годишна възраст.

Тоест – залагате на маскимално естествени технологии?

Точно по този начин. Обикновено на вярно уравновесения комплекс от апаратни и инжекционни процедури.

Коя е предобладаващата възраст на Вашите пациенти?

Различна за другите лечения. Можем да разделим естетичните корекции, които вършим в две възрастови групи – младежите от 20 до 30 година, търсят смяна в естествено дадените им лицеви особености. Най-желаната процедура при тях е увеличаване на устните, само че и покачване на скулите и оформяне на брадичката, а от апаратните процедури - лазерна епилация. Втората огромна възрастова група, търсеща естетични лечения са мъже и дами на възраст от 40 до 65. Те се интересуват от целия комплекс от антиейдж лечения, които да доведат до изтриване на забележимите белези на годините и до подмладяване на структурата на кожата.



Екипът Ви е формиран от млади лекари-специалисти в региона. Професионализмът и високото равнище на клиниката Ви ли ги мотивиеа да работят по специалността си в България?

Мисля, че да. В множеството случаи, когато един млад експерт търси благоприятни условия за реализация, той търси място, където да продължи да се развива в професионален проект. След придобиването на компетентност човек би трябвало да откри клиниката, в която освен да практикува, а да поддържа своите познания и умения и да се надгражда непрестанно.

Отбелязвате 5 години от основаването на клиника Reverse по какъв начин се развихте за този интервал и какво се промени?

За тези първи 5 години ние изработихме собствен различим жанр на минималистични, само че доста ефикасни лечения, които не са забележими отдалеко и дават натурален аспект на дамите. Успяхме да реализираме по-добра организация в предлагането на естетичните услуги за реализиране на по-висока степен на задоволство измежду пациентите си. Когато стартирахме, естетичната медицина беше в доста по-различен стадий от своето развиване и пред нас стоеше значимата задача да наложим стила на измежду пациентите и да потвърдим успеваемостта на предлаганите от нас процедури при другите проблеми.

В работата си се стремим и да вкарваме оптимално бързо навлизащите новости в полза на нашите пациенти.

Разполагате с новаторски уред Визия 7, който прави диагностика на кожата. Можем ли да открием даден проблем, който да бъде овладян в точния момент?

VISIA7 несъмнено е новаторски апарат, който дава опция да оценим положението на кожата по съществени индикатори като капиляри, тъмни петна, увреда от УВ-лъчи, сбитост на кожата, пори, забележими линии и бръчки. Важно е обаче да се знае, че компютъризираната диагностика е единствено част от цялостната оценка на положението на кожата на човек. Клиничният обзор на кожата дава опция за по-задълбочена оценка и прецизиране на диагностиката във връзка с дерматологичните болести. Едно от главните преимущества в работата ми с пациенти с естетични проблеми считам, че е опита ми като кожен лекар. Именно такива лекари се пробвам да построявам и в екипа си. Здравата основа на дерматологичното познаване на кожата ни разрешава да можем да предвидим държанието й в хода на другите анти-ейджинг лечения. Така с оптималната точност можем да сортираме и комбинираме другите технологии и артикули за реализиране на оптимално добър външен тип. От друга страна отстраняването на кожните проблеми е в основата на постигането на красива кожа. Ето да вземем за пример през вчерашния ден върших естетична консултация на пациентка, пристигнала за първите си естетични корекции. При прегледа установихме, че тя е с розацея, която сигурно би трябвало да бъде лекувана преди да пристъпим към каквито и да е естетични процедури. Това е и огромното преимущество на REVERSE – опцията човек да се опре на нас като експерти както, когато се нуждае от естетична грижа, по този начин и когато има нужда от решение на дерматологичен проблем. А те постоянно вървят дружно и постановат търсене на тази сходна експертност.

Каква е Вашата персонална рецепта за хубост?

Постоянство и ежедневна грижа. Когато човек стартира в точния момент превантивната домашна грижа и лечения, то процесът на стареене се забавя и огромните корекции се отсрочват във времето. Режимът на хранене и придвижване също не би трябвало да бъдат оставяни на назад във времето, с цел да поддържаме естетика и баланс. И в случай че би трябвало да отбележим съответните лечения – Hydrafacial всеки месец, мезотерапия 2 курса в годината и когато е належащо лазерна терапия за стимулиране образуването на нов колаген, което води до стягане и уплътняване на кожата.

И в случай че би трябвало да обобщим накратко към този момент казаното:

Малки грижи и неизменност, тъй като грижата за себе си се отплаща в дълготраен проект!
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР