Д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружение Лечение на Covid-19 с

...
Д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружение Лечение на Covid-19 с
Коментари Харесай

Експерт за даряването на плазма: Всеки преболедувал от Covid носи в кръвта си лекарство

Д-р Павлина Михайлова, ръководител на Сдружение " Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма " описа в изявление за " Преди всички " за това лекуване.
" Ние сме гражданска самодейност и създадохме сдружението, с цел да разпространяваме метода. Но занапред започваме национална осведомителна акция, с цел да знае обществото че има такъм способ и че всеки преболедувал носи в кръвта си лекарство ", сподели доктор Михайлова. Тя акцентира, че Българският лекарски съюз и Министерството на здравеопазването са подкрепили концепцията.
В момента в болница " Света Анна " има доктор в тежко положение, за който се търси плазма.
Отзоваха се няколко души, само че при първите двама се оказа, че нямат задоволително антитела в плазмата си. За да бъде сполучливо лекуването, би трябвало да има задоволително антитела. Първо би трябвало да се направи тест и в обстановката сега самият болен би трябвало да го финансира. Но доста хора, които са преболедували, към този момент са си създали такива проби, когато са били в болница. Освен това отворихме фондонабирателна сметка и хора, които желаят да подкрепят цялото лекуване, могат да го създадат. Тестът е 30 лв., само че се касае за три човешки живота, акцентира доктор Михайлова.
Има и изискване даряващият плазма да е под 55 години и над 50 кг. Плазма може да се подари и 2 пъти седмично, изясни специалистът.
Д-р Михайлова означи, че у нас 18 000 души към този момент са прекарали Covid и доста от тях биха могли да оказват помощ, в случай че дарят плазма.
Тя добави, че по принцип цялото лекуване на Covid е пробно.
Лечението с хиперимунна плазма или Covid плазма се практикува от май. У нас има доста лекари, които желаят да се научат да ползват това лекуване. Covid е заболяване, което сега учим, сподели още доктор Михайлова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР